Omul de afaceri clujean Ștefan Vuza a încheiat cu mai multe direcții județene de drumuri și poduri, printre care și cea din Cluj, un contract în valoare de peste un milion de euro pentru vânzarea de clorură de calciu necesară deszăpezirilor. Anul trecut, Vuza încheia un contract similar, cu aceleași direcții județene, dar pentru o sumă mult mai mare. Aceste contracte au fost încheiate prin firma Chimcomplex.

Aproape anual, direcțiile județene de drumuri și poduri din subordinea Companiei de Drumuri și Autostrăzi (CNAIR) încheie cu firma Chimcomplex contracte în valoare de aproximativ un milion de euro pentru furnizarea de clorură de sare necesară deszăpezirilor.

Anul acesta, contractul ”Furnizare clorură de calciu tehnică pentru deszăpezire necesară în campania de iarnă 2020-2021 la DRDP: București, Craiova, Timișoara, Cluj și Constanța” a fost atribuit firmei Chimcomplex, aflat în ”suveica” SCR controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza.

Nu a fost organizată o licitație, materialul fiind cumpărat direct de pe bursa de mărfuri. Valoarea contractului a fost de 5.316.500 lei, fără TVA.

Anul trecut, contractul ”Clorură de calciu tehnică pentru deszăpezire, necesară în campania de iarnă 2018–2019 pentru D.R.D.P. București, D.R.D.P. Craiova, D.R.D.P. Timișoara, D.R.D.P. Cluj și D.R.D.P. Constanța” a ajuns tot la Chimcomplex SA. Valoarea lui a fost de 6.789.400 de lei, fără TVA.

Pentru perioada 2016 – 2020, CNAIR a organizat licitația (Furnizare clorură de calciu pentru deszăpezire necesară în perioada 2016 – 2020 pentru: Lot 1 – D.R.D.P. București; Lot 2 – D.R.D.P. Craiova; Lot 3 – D.R.D.P. Timișoara; Lot 4 – D.R.D.P. Cluj; Lot 5 – D.R.D.P. Brașov; Lot 6 – D.R.D.P. Iași; Lot 7 – D.R.D.P. Constanța), iar câștigătorul a două loturi a fost tot Chimcomplex.

În data de 24.10.2016, licitația ”FURNIZARE CLORURĂ DE CALCIU PT DESZĂPEZIRE NECESARĂ ÎN PERIOADA 2016 – 2020 pt: Lot 5 DRDP BRAȘOV” a fost atribuită către Chimcomplex pentru suma de 5.400.000 de lei, fără TVA. Aceeași companie a câștigat și licitația ”FURNIZARE CLORURĂ DE CALCIU PT DESZĂPEZIRE NECESARĂ ÎN PERIOADA 2016 – 2020 pt: Lot 6 DRDP IAȘI” pentru suma de 7.200.000 de lei, fără TVA, în situația în care firma lui Vuza a participat singură la licitație.

Coincidența face ca, înainte cu câteva zile de atribuirea acestui contract, Consiliul Concurenței din România a anunța că investighează modul în care societatea de stat Salrom ar deține monopolul în domeniul afacerilor cu material pentru deszăpezire.

Cu alte cuvinte, instituția de stat Consiliului Concurenței a ”faultat” firma de stat Salrom. În urma acestei analize, firma lui Vuza, care este cea mai mare din țară, a avut de câștigat.

Afaceri cu bătaie lungă

Chimcomplex face parte din cadrul Serviciilor Comerciale Române, grup de firme cunoscut drept ”suveica” lui Vuza, este una dintre cele mai mari companii din industria chimică românească. Prin intermediul acestei firme, Vuza încearcă să obțină activele combinatului chimic Oltchim. Potrivit unui anunț al Chimcomplex, combinat care face parte din cadrul SCR, se dorește contractarea unui împrumut de 95 de milioane de euro pentru cumpărarea Oltchim. Potrivit anunțului făcut de Chimcomplex, ” „În cadrul acestui proces au fost angrenate echipe de specialişti din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy SUA – cel mai mare trader internaţional în domeniu, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde dolari, E.ON Germania – divizia producţie energie electrică, Raiffeisen Bank şi fonduri de investiţii. În urma finalizării auditului, conducerea Chimcomplex a anunţat că se pregăteşte să depună o ofertă pentru preluarea activelor funcţionale ale Oltchim”, se arată într-un comunicat.

În 2013, Vuza plănuia să cumpere Oltchimul împreună cu SIF Moldova, iar susținătorul acestui demers era Viorel Hrebenciuc, care își ”plantase” fiul, pe Andrei, în consiliul de administrație al SIF-ului. Propunerea pentru ca Andrei Hrebenciuc să facă parte din CA-ul SIF-ului a venit din partea Dianei Le Bomin, persoană fizică care deţine circa 3% din acţiuni la SIF Moldova. Cea din urmă este ora omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre cei mai mari sponsori ai PSD la nivel naţional.

Împreună cu SIF Moldova, Vuza a înființase  “Compania Naţională de Chimie”. Din acest proiect o parte este deţinută şi de compania de audit Deloitte. Conform unui comunicat, prin acest proiect va fi preluată întreaga activitate a Oltchim, va fi asigurat un capital de 50 milioane de euro, un capital tehnic de investiţii urgente de 25 milioane de euro şi un capital pentru investiţiile de mediu şi contravaloarea părţilor sociale ale combinatului. În cadrul unei conferinţe de presă, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova a declarat că 70% din producţia Oltchim este de produse clorosodice.

Vuza a cumpărat prin Chimcomplex combinatul Oltchim

Pachetul de control de 87,77% din acțiunile combinatului chimic Chimcomplex Borzești, deținut de firma C.R.C. Impex Chemicals SRL din Ploiești, unde asociați sunt Ștefan Vuza și Serviciile Comerciale Române SA (SCR), a fost transferat în proprietatea unei entități înregistrate în Olanda, CRC Zeus Holding BV, iar de aici la o alta similară, CRC Alchemy Holding BV, în pragul finalizării tranzacției prin care Chimcomplex a preluat principalele active ale Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Pentru a strânge banii pentru cumpărarea combinatului, Ștefan Vuza a semnat a semnat un acord de finanțare cu Credit Suisse AG și VTB Bank (Europe) SE – Frankfurt. VTP Bank este cea mai importantă bancă din Rusia.

VTB Bank se află sub sancțiunile UE după anexarea peninsulei Crimea de către Federația Rusă în 2014. Prețul stabilit prin contract a fost de 127 milioane euro plus TVA.

Pentru a face această achiziție, Ștefan Vuza a concentrat toate resursele financiare deținute în cadrul Serviciilor Comerciale Române, iar acum omul de afaceri începe să renunțe la ceea ce nu mai este profitabil. Iasitex SA a achiziționat 3,46 milioane de acțiuni de la Chimcomplex Borzești, la un preț extrem de mic, de 1,49 lei per acțiune. În acest fel, s-au transferat sume uriașe de bani prin intermediul unor tranzacții în cadrul companiilor din interiorul SCR.

“Puii” lui Vuza

Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.