DSVSA Bistriţa-Năsăud recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificaţi în gospodării pentru consum propriu şi, de asemenea, recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar.
„Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice la probele aduse de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se vor adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare din imediata apropiere, Circumscripţiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa, precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, care vor funcţiona zilnic între orele 8-16, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, începând cu data de 02.12.2015.
În vederea efectuării examenului trichineloscopic, proprietarii recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali”, informează DSVSA Bistriţa-Năsăud.
Examinarea trichineloscopică se face contra cost (9,0 lei + TVA prin metoda examinarii directe, 44,0 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale în cadrul LSVSA pentru confirmare) iar la medicii veterinari de liberă practică, în funcţie de tariful stabilit de către aceştia.
”Proprietarii au obligaţia ca, odată cu proba adusă la examinare, să predea medicilor veterinari şi crotaliile de la porcii sacrificaţi, in vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date. În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea preţului de piaţă a animalului.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, prin controalele oficiale efectuate în unităţile înregistrate/autorizate sanitar veterinar care comercializează carne şi produse din carne asigură consumatorii că aceasta provine din abatoare autorizate sanitar veterinar, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă şi nu există nici un risc privind sănătatea consumatorilor”, mai adaugă DSVSA Bistriţa-Năsăud.