Dorinta lui Roland Venig, primarul din Sangeorz-Bai, de a moderniza orasul pe care il conduce, s-a indeplinit. El a reusit sa castige doua proiecte in acest sens, unul finantat de Uniunea Europeana, iar celalalt din bugetul Fondului pentru mediu.
Primul proiect vizeaza dezvoltarea turismului balnear in statiunea Sangeorz-Bai, fiind realizat in baza unui parteneriat intre Primaria Sangeorz-Bai si Primaria Turda din judetul Cluj. Prin cel de-al doilea proiect, fata orasului se va schimba, odata cu amenajarea binecunoscutului parc din statiune.

Roland Venig este convins ca odata ce lucrarile vor fi finalizate, orasul statiune Sangeorz-Bai va fi unul european, iar turistii vor veni in numar cat mai mare aici pentru a se relaxa si a se trata.
Prin intermediul primului proiect, practic, se vor reabilita toate strazile, trotuarele si pavajele care apartin statiunii. Cel de-al doilea proiect, intitulat „Imbunatatirea calitatii mediului prin reabilitare parc in orasul Sangeorz-Bai” are ca scop modernizarea parcului: amenajarea de spatii verzi, inlocuirea bancilor, a cosurilor de gunoi, montarea unei instalatii de iluminat, a unei instalatii de irigare subterane, etc.

UE da 30 de milioane de lei pentru drumuri

Primaria Sangeorz-Bai, in parteneriat cu Primaria Turda, au initiat un proiect de dezvoltare a infrastructurii balneare din cele doua zone in vederea atragerii de fonduri europene – „Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivitatii Regiunii Nord – Vest (Turda – Sangeorz-Bai)”.
Anul trecut au reusit sa obtina si finantarea necesara, astfel ca la finele lunii martie (n.r. – 2011) au demarat lucrarile propriu-zise. Valoarea totala a proiectului este de 50 de milioane de lei, dintre care circa 30 de milioane de lei sunt destinati statiunii Sangeorz-Bai, iar restul de 20 de milioane de lei vor merge la Turda (n.r. – proiectul se deruleaza prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 5 – „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”).
Potrivit informatiilor postate pe site-ul Primariei Turda, in data de 14.03.2011 a avut loc predarea amplasamentului pentru locatia Sangeorz-Bai, iar in data de 15.03.2011 pentru locatia Turda, in prezenta reprezentantilor beneficiarilor, a operatorului economic care va executa lucrarile prevazute in proiect – SC STRABAG SRL, in prezenta reprezentantului proiectantului – SC Poyry Romania SRL (firma care a preluat proiectantul initial SC Consilier Construct SRL), a echipei care va efectua supravegherea lucrarilor (dirigentia de santier ) – SC EGIS ROMANIA SA si a reprezentantilor furnizorilor de utilitati care au constructii-instalatii pe amplasament sau in subsol.
Tot pe acelasi site se precizeaza ca in cadrul proiectului vor fi reabilitate strazile pe o lungime de aproximativ sase kilometri in Sangeorz-Bai si peste trei kilometri in Turda. De asemenea, potrivit aceluiasi proiect, peste 11.000 mp de alei si circa 7.000 mp parcari vor fi amenajate in Sangeorz-Bai, iar in Turda 9.000 mp pentru parcari. Totodata, in orasul din judetul Cluj va fi amenajata o statie terminala pentru transportul urban de calatori.
Primarul orasului Sangeorz-Bai, Roland Venig, a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca „durata totala de implementare a proiectului este de 26 luni, insa lucrarile propriu-zise ar trebui finalizate pana in luna iunie a anului viitor. Constructorii sunt insa ambitiosi si si-au propus sa termine treaba pana la 1 noiembrie anul curent. Cand au inceput lucrarile, la finele lui martie, le-a fost putin mai greu fiindca a fost o perioada bogata in precipitatii, insa acum vremea este frumoasa si pot munci cu spor”.
Implementarea acestui proiect a fost asteptata foarte multi ani. Ideea a „rasarit” prin 2003, dupa care a fost depusa documentatia necesara in 2005. Sansa nu a fost insa de partea celor doua administratii locale – Sangeorz Bai si Turda, intervenind o serie de probleme la nivel guvernamental, fapt care a dus la „odihna” dosarului undeva intr-un sertar pentru ceva vreme.
„Proiectul are o istorie mai complicata. Practic, a fost gandit in anul 2003 si doream finantarea lui prin fonduri Phare, insa acest lucru nu s-a mai intamplat. In 2005 a fost aprobat si in aprilie urma sa aiba loc licitatia in vederea atribuirii lucrarilor, insa acesta a fost amanat din cauza redistribuirii banilor pentru refacerea zonelor din tara afectate de inundatii. Dupa aceea, Romania a aderat la Uniunea Europeana, iar proiectul nostru a fost directionat catre una dintre axele Programului Operational Regional pentru ca doar asa puteam primi finantare. Ma bucur ca dupa atatia ani de asteptari lucrurile s-au rezolvat”, a spus primarul Venig.
Edilul a mai adaugat ca proiectul in sine prevede reabilitarea tuturor strazilor si trotuarelor din zona statiunii, insa va fi modernizat si parcul orasului, in sensul ca asfaltul va fi inlocuit in totalitate cu pavaje.

Parc la standarde europene in inima statiunii

Pentru a veni in completarea modernizarii parcului din statiune, Primaria Sangeorz-Bai a depus un proiect in acest sens la Ministerul Mediului si Padurilor, care, de asemenea, a fost aprobat si finantat. Este vorba despre proiectul intitulat „Imbunatatirea calitatii mediului prin reabilitare parc in orasul Sangeorz-Bai”, a carui valoare totala se ridica la aproape 400.000 de lei.
Roland Venig spune ca lucrarile au fost finalizate aproape in totalitate, insa parcul va arata „ca la carte” atunci cand si aleile vor fi gata.
„Sunt foarte multumit de ceea ce s-a facut in parc. Din banii pe care i-am primit prin Fondul pentru mediu a fost nivelat si amenajat asa cum trebuie terenul unde pe vremuri functiona cinematograful, au fost reabilitate spatiile verzi, a fost montata o instalatie subterana de irigat, au fost amplasati noua stalpi de iluminat, au fost montate banci si cosuri de gunoi noi-noute, a fost amenajat un spatiu de joaca pentru copii…”, a explicat edilul.

Statiune candva cu renume

Sangeorz-Bai este un oras statiune cu regim permanent (cunoscuta ca statiune balneara incepand cu secolul al XVII-lea), cu o clima montana moderata: veri racoroase si ierni blande. Temperatura medie anuala este de 7,5°C, umiditatea depaseste 82%, iar media precipitatiilor este de 800 mm anual.
Statiunea dispune de numeroase izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, care sunt carbonate, hipertonice si izotonice. In cura balneara se mai utilizeaza namolul mineral si mofetele. Apele minerale de la Sangeorz-Bai rivalizeaza, din punct de vedere al proprietatilor lor, cu cele de la Vichy (Franta) si Karlovy Vary (Cehia).
Compozitia chimica a acestora le confera o eficacitate mare in tratamentul afectiunilor tubului digestiv, al bolilor hepato-biliare, al bolilor metabolice si nutritionale.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.