S.C DINSTAR CONSTRUCT SRL din Slatina, judeţul Olt, se va ocupa de elaborarea documentaţiei pentru realizarea Parcului Industrial Bistriţa Sud, din cartierul Sărata. Societatea va încasa pe contractul încheiat la Bistriţa peste trei miliarde de lei vechi.
În judeţul Olt, S.C DINSTAR CONSTRUCT SRL şi SC MAN SAN SRL, ambele din Slatina, au pus monopol pe tot ceea ce înseamnă proiectare şi studii de fezabilitate pe proiectele realizate de primăriile PSD din acest judeţ, firmele fiind agreate de preşedintele Consiliului Judeţean Olt, pesedistul Paul Stănescu. La noi, contractul a fost încheiat cu Primăria Bistriţa, primarul Ovidiu Creţu fiind preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD, ales pentru a doua oară consecutiv.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, social –democrat înverşunat, se străduieşte din răsputeri şi chiar reuşeşte cu brio să distribuie banii de la buget, în special acelor firme care au grijă de PSD în campania electorală. Un exemplu recent este contractul încheiat între Primăria Bistriţa şi S.C DINSTAR CONSTRUCT SRL din localitatea Slatina, judeţul Olt. Firma se va ocupa, timp de 12 luni, de elaborarea documentaţiei tehnico – economice a obiectivului de investiţii Parc Industrial Bistriţa Sud, din cartierul Sărata. Societatea a încheiat contractul cu Primăria Bistriţa în data de 7 iunie, anul curent, în urma licitaţiei desfăşurată pe 24 aprilie, la care au mai participat încă alte două firme, una din Satu Mare, iar cealaltă din Bucureşti. Ofertantul din Satu Mare, ARHI DINAMIC SRL, este cel care a câştigat licitaţia pentru realizarea proiectului Parcului Industrial Bistriţa Sud cu aproape 30.000 de lei, aşa că „o altă felie” nu îşi mai avea locul.
Ofertantul din Bucureşti, S.C SIRIUS PROIECTARE STUDII SRL, s-a trezit „îngrămădit de timp” şi a fost respins de municipalitate, chiar dacă preţul propus era unul mai mic, aşa că a mai rămas firma din Slatina.
Oferta municipalităţii pentru acest contract a fost de 383.614 lei, firma câştigătoare venind cu o propunere de 326.072 de lei, adică peste trei miliarde de lei vechi. Potrivit unor publicaţii centrale, în judeţul Olt, S.C DINSTAR CONSTRUCT SRL şi S.C MAN SAN SRL, ambele firme din localitatea Slatina, sponsori de bază în campaniile electorale ale PSD – ului, sunt cele mai agreate societăţi, monopolizând, pas cu pas, tot ceea ce înseamnă proiectare şi studii de fezabilitate pe proiectele realizate de primăriile social-democrate din acest judeţ. Împărţirea banilor se face de la judeţ, acolo unde preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, este bineînţeles pesedist.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, este la ora actuală preşedinte Organizaţiei Municipale a PSD Bistriţa, reales pentru a doua oară în această funcţie. Cum relaţiile şi cumetriile social – democraţilor trebuie să se menţină armonioase, banii de la bugetul municipiului nostru trebuie să ajungă şi la cei care „sunt aproape” de PSD în campania electorală. Astfel, cei peste 3 miliarde de lei vechi ajung în buzunarul unei firme din schema „şmecheriilor” social –democrate.

A doua licitaţie a fost cu „noroc” pentru firma din Slatina  

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Parcul Industrial Bistriţa Sud, denumit anterior Parc Industrial Sărata, a fost aprobat în luna ianuarie, anul acesta, de Consiliul Local Bistriţa. La începutul lunii aprilie, din bugetul municipal au fost alocaţi 265.000 de lei pentru întocmirea documentaţiei tehnice în vederea obţinerii finanţării necesare realizării proiectului. Valoarea finală a contractului depăşeşte însă 300.000 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, în cazul stabilirii firmei pentru întocmirea documentaţiei necesare lucrării pentru Parcul Industrial Bistriţa Sud, procedura a fost de licitaţie deschisă, cu tema „ Elaborare documentaţie tehnico – economică, la obiectivul de investiţii Parc Industrial Bistriţa Sud. „În esenţă este vorba de realizarea unui studiu de fezabilitate, a unui studiu topografic geo şi a lucrărilor de proiectare, însemnând nu imobile, ci căi de acces şi reţele de utilităţi”, a explicat purtătorul de cuvânt.
Pentru desemnarea câştigătorului au fost organizate două licitaţii. Prima procedură de licitaţie a avut loc în data de 11 martie, anul curent, dată la care nu a fost depusă nici o oferă, după cum susţin reprezentanţii Primăriei Bistriţa. Licitaţia a fost reluată în data de 24 aprilie 2010, când şi –au prezentat ofertele trei firme: S.C DINSTAR CONSTRUCT SRL din Slatina, ARHI DINAMIC SRL din Satu Mare (n. r – firmă care a realizat proiectul Parcului Industrial Bistriţa Sud) şi S.C SIRIUS PROIECTARE STUDII SRL din Bucureşti.
Contractul a fost adjudecat în final de S.C DINSTAR CONSTRCUT SRL din Slatina, judeţul Olt, fiind încheiat în data de 7 iunie, la preţul oferit de participant, acela de 326. 072 lei. Primul anunţ de licitaţie publică în SEAP, dat de Primăria Bistriţa, pentru „Elaborarea documentaţiei tehnico – economice la obiectivul de investiţii Parc Industrial Bistriţa Sud”, a fost publicat în data de 23 februarie, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 11martie 2010. Procedura a fost atunci anulată întrucât „nu a fost depusă nici o ofertă, sau au fost depuse oferte care, deşi pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluţiilor tehnice şi/sau financiare”. La o primă strigare, contractul avea o valoare de 222.689 de lei. Criteriul de atribuire a contractului a fost în speţă, „preţul cel mai scăzut”. Cum licitaţia a fost anulată la o primă organizare, ea a fost reluată în data de 8 aprilie, cu termen limită de depunere a ofertelor până în 23 aprilie, perioadă relativ scurtă pentru posibilii ofertanţi. De data aceasta, preţul contractului a fost ridicat la 383.614 lei, criteriul de atribuire cel mai important fiind de asemenea, „preţul cel mia scăzut”. În data de 9 iunie, pe SEAP apare şi anunţul de atribuire a contractului „Elaborarea documentaţiei tehnico – economice la obiectivul de investiţii Parc Industrial Bistriţa Sud”, contractul fiind semnat în 7 iunie, între Primăria Municipiului Bistriţa şi SC DINSTAR CONSTRCT SRL din Slatina, judeţul Olt, pe o perioadă de un an de zile şi o sumă 326.072 de lei, bani pe care municipalitatea îi va acorda firmei câştigătoare, din bugetul local, în două tranşe.  

DINSTAR, lider pe piaţa din Olt în „câştigarea” licitaţiilor organizate de primăriile PSD  

S.C DINSTAR CONSTRUCT SRL din Slatina, judeţul Olt, a purtat anterior numele de ASFALTUL IMPEX SRL, societatea fiind înfiinţată în anul 2001. Firma apare cu un singur administrator – asociat, pe numele său, Maria Dinu. Societatea are ca obiect de activitate principală, lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.
În anul 2008, SC DINSTAR CONSTRCT SRL din Slatina a avut un profit de 301.567 de lei, o cifră de afaceri de 608.019 de lei, şi un capital propriu de 404.614 lei. Societatea apare în acte ca având şapte angajaţi.
S.C DINSTAR CONSTRUCT SRL din Slatina a devenit în judeţul Olt un lider de piaţă în „îngurgitarea” contractelor care vin din pixul preşedintelui Consiliului Judeţean Olt, social – democratul Paul Stănescu. Judeţul Olt a fost clasat, de mai publicaţii centrale, alături de Vrancea, Bacău şi Teleorman, ca fiind în topul judeţelor ale căror consilii judeţene cu preşedinţi pesedişti „au aruncat milioane de euro în buzunarele baronilor PSD, în pragul alegerilor prezidenţiale”. Anul trecut, sume uriaşe de bani de pe asfaltul din Olt au intrat în conturile unei singure societăţi, respectiv S.C T DANCOR ROMCONSTRCT SRL din Bucureşti, administrată de Cornel Ciocan.
Numai în luna noiembrie a lui 2009, firma lui Ciocan a primit contracte de şapte milioane de euro, pentru repararea mai multor drumuri, bani alocaţi de Consiliul Judeţean Olt, al cărui preşedinte este pesedistul Paul Stănescu. De menţionat faptul că, Dan Ciocan, fratele patronului T DANCOR(Cornel Ciocan), este consilier judeţean de Olt, din partea PSD. Potrivit actelor oficiale, în anul 2008, SC T DANCOR SRL a avut o cifră de afaceri de 62.407.434 de lei, un profit de 8.199.781 lei şi capitaluri proprii de 32.539.607 de lei, cu 226 de angajaţi înregistraţi.
Înainte de a se muta cu afacerile în judeţul Olt, fraţii Dan şi Cornel Ciocan au fost agreaţii primarului „Marean” Vanghelie, care a umplut sectorul 5 al Bucureştiului cu asfaltul provenit de la firma celor doi fraţi.
Pe lângă miliardele care au intrat în gropile din asfalt şi în buzunarele sponsorilor de partid, alte sume însemnate au ajuns în contul firmelor de proiectare agreate de Consiliul Judeţean Olt. Aici se înscrie cu fruntea sus, DINSTAR CONSTRUCT SRL din Slatina, împreună cu S.C MAN SAN SRL tot din Slatina, firme care anul trecut au încheiat contracte de proiectare pentru mai multe tronsoane de drum, în valoare de 353.785 de lei, bani alocaţi de Consiliul Judeţean Olt.
SC MAN SAN a fost înfiinţată în 1995 fiind administrată de Vali Gorunescu, asociat fiind Suzana Melinda Girle. Societatea se ocupă de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legată de acestea. În anul 2008, societatea a avut un profit de 267.806 lei, o cifră de afaceri de 1.308.146 de lei, şi capitaluri proprii de 1.780.355, având înregistraţi cinci angajaţi. Cele două societăţi de proiectare au monopolizat în judeţul Olt, tot ce înseamnă proiectare şi studii de fezabilitate pe proiectele realizate de primăriile PSD din acest judeţ.

De la Bucureşti citire: o ofertă complicată!

Reprezentantul firmei de proiectare SIRIUS PROIECTARE STUDII din Bucureşti spune că oferta depusă de această societate pentru „Elaborarea documentaţiei tehnico – economice la obiectivul de investiţii Parc Industrial Bistriţa Sud” nu a fost respinsă din cauza preţului, ci datorită cerinţelor complicate şi a timpului relativ scurt pe care l-a avut la dispoziţie fiecare firmă (n. r – 08 – 24 aprilie 2010): „A fost o ofertă extrem de complicată la ceea ce se cerea, şi timpul fiind relativ scurt nu poţi să te încadrezi câteodată. Deci, noi am pierdut din cauza timpului şi nu a sumei, pentru că din câte îmi amintesc am venit cu o sumă mai mică decât cea ofertată de câştigător, dar nu îmi mai amintesc exact suma, acum sunt şi pe maşină. (…) Mie sincer îmi pare rău că a fost aşa, pentru că am mai lucrat la ceva asemănător şi a ieşit foarte bine, chiar avem experienţă în asemenea proiecte de elaborare a documentaţiei”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, reprezentantul SC SIRIUS PROIECTARE STUDII din Bucureşti.

S-a rezolvat problema căilor de acces. Să vină milioanele!

Ideea realizării unui parc industrial a mai fost discutată la Bistriţa de mai mulţi ani, mult discutată şi promovată de fostul viceprimar liberal Ioan Turc. Proiectul Parcului Industrial Sărata a fost iniţiat de grupul consilierilor municipali liberali, şi agreat şi de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu. Ulterior, printr-o hotărâre de a Consiliului municipal. Numele proiectului a fost modificat în Parc Industrial Bistriţa Sud, la propunerea primarului, în speranţa că pe aici va trece şi un drum de centură aşa zisă ocolitoare, pe la sud, proiect aflat momentan în stand – by.
Anul trecut, proiectul Parcului Industrial Bistriţa Sud a fost realizat de SC ARHI DINAMIC SRL din Satu Mare (n. r – firmă care şi-a încercat norocul şi la licitaţia de elaborare a documentaţiei pentru acelaşi obiectiv), societatea câştigând contractul cu o ofertă de 29.500 de lei. Conform proiectului întocmit de ARHI DINAMIC SRL din Satu Mare, Parcul Industrial Sărata (n. r – actualmente Parc Industrial Bistriţa Sud) ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 30 de hectare, în imediata apropiere a Pepinierei Direcţiei Silvice. Aici sunt oferite terenuri pentru spaţii destinate industriei mari, medii, ateliere industriale, spaţii verzi şi instalaţii tehnico – sanitare. De asemenea, în proiect sunt prevăzute peste 700 de parcări publice şi circa 1.220 de parcări private. Investiţia, în ansamblul ei, a fost estimată la aproximativ şapte milioane de euro.
După finalizarea documentaţiei tehnico – economice realizată de firma din Slatina, municipalitatea şi-a planificat să depună proiectul la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Vest, în vederea obţinerii finanţării europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013. Marea problemă a Parcului Industrial de la Sărata a fost lipsa căii de acces de care se va ocupa acum însă acum, pe lângă altele, S.C DINSTAR CONSTRUCT SRL din Slatina, acţiune pentru care firma va încasa bani frumoşi din bugetul bistriţenilor.  

 

Ovidiu Tudoran

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.