Activitatea Cipt Partener SRL a fost criticată recent de viceprimarul Bistriţei, Andrei Rusu. Mai precis este vorba de modul în care decurg lucrările de construcţie la blocurile ANL din Subcetate.
Cipt Partener are probleme financiare, firma fiind în insolvenţă şi conform a ceea ce se constată în teren, lucrările de investiţii acesteia decurg foarte greu.

Lucrările din Subcetate nu sunt singurele de care Cipt Partener a avut parte de-a lungul ultimilor ani. Firma avea deschise, cel puţin anul trecut, şantiere în întreg judeţul, de la săli de sport la blocuri sau şcoli. Multe dintre lucrările prestate nu au fost foarte apreciate, unii beneficiari aducând critici la adresa firmei.

Termen de finalizare, întârziat

Viceprimarul Andrei Rusu a afirmat recent că va solicita chiar rezilierea contractului pe care Cipt Partener îl are cu Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) pentru construirea blocurilor din Subcetate. Cu privire la acest aspect, Rusu susţinea recent că va încerca să aibă o discuţie în acest sens cu secretarul de stat în MDRT, Eugen Curteanu. Şi s-a ţinut de cuvânt. Potrivit viceprimarului, contractul pe care Cipt Partener îl avea cu ANL a fost recent reziliat. Din această cauză termenul de finalizare al execuţiei celor două blocuri de locuinţe va fi împins până spre sfârşitul acestui an, deşi acestea ar fi trebuit terminate la finele lunii august.
„Nu sunt nemulţumit de calitatea lucrărilor, ci de faptul că nu s-a lucrat nimic anul ăsta. E deja reziliat contractul între Agenţia Naţională de Locuinţe şi Cipt Partener, şi se va organiza o nouă licitaţie pentru constructor pentru a se putea merge mai departe. Procedura va mai dura încă o lună sau două, spun eu realist, deci lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. În august anul acesta trebuiau să fie deja date în folosinţă şi ele sunt abia la nivel de fundaţie. Ei (n.r. – Cipt Partener) nu au mai lucrat nimic, fiindcă sunt în insolvenţă şi nu mai au capacitate de plată financiară ca să îşi poată susţine activitatea. Am purta discuţii şi cu domnul Uţă (n. r. – Constantin Uţă, administratorul şi asociatul unic al Cipt Partener SRL), l-a chemat aici (n. r. – la Primăria Bistriţa) la o discuţie cu toţi factorii responsabili. El mai are nişte lucrări de finalizat, la Căminul pentru persoane vârstnice de pe Kogălniceanu. Pe acestea se pare că le finalizează până la finele acestei luni şi apoi urmează recepţia. Acolo lucrările sunt de calitate, nu mai avem nicio pretenţie, aşteptăm să îi vedem scoşi şi să încetăm relaţia cu ei şi să putem muta bătrânii acolo. La blocurile din Subcetate, este contractul cu ANL, acolo nu putem să ne implicăm”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Andrei Rusu.

Peste 2.500 de cereri pentru locuinţe ANL

„O firmă care este în insolvenţă nu mai are capacitatea să îşi continue activitatea decât foarte, foarte puţin. E foarte dificil. Cauzele sunt interne, nu mă interesează, dar administraţia trebuie să lucreze cu firme care sunt bine organizate, a adăugat viceprimarul.
Potrivit lui Andrei Rusu, pentru lucrările din Subcetate, Cipt Partener a încasat chiar mai mulţi bani decât ceea ce s-a executat până în momentul de faţă.
La stadiul la care au ajuns la locuinţele din Subcetate, după părerea mea, dar nu pot să justific pentru că nu am toate datele corecte, au încasat bani chiar mai mulţi decât au realizat. Dar asta este treaba dirigintelui de şantier”, a spus Rusu.
La blocurile ANL din cartierul Subcetate, Cipt Partener trebuia să finalizeze 80 de unităţi locative până la finele lunii august, în condiţiile în care la Primăria Bistriţa există deja depuse peste 2.500 de cereri pentru astfel de locuinţe.

Implicată în mai multe scandaluri

SC Cipt Partener SRL Bistriţa, condusă de Constantin Uţă, şi-a câştigat, în timpul guvernării Năstase prestigiul de „firmă de casă” a PSD. Anul trecut a ajuns să-şi ceară singură intrarea în insolvenţă din cauza unor datorii de peste patru milioane de lei către furnizori şi către bugetul de stat. Întrucât firma a avut mari dificultăţi cu încasările, statul, prin ANAF, ca să-şi recupereze banii, a scos la licitaţie trei macarale în valoare de circa 500.000 de lei.
Firma bistriţeană Cipt Partener şi-a adjudecat licitaţiile la patru săli de sport din opt, câte au fost scoase la licitaţie în judeţ, la Telciu, Nimigea de Jos, Bistriţa-Bârgăului, Livezile şi Rebra. Pentru aceste lucrări ar fi trebuit să încaseze 2,1 milioane de lei.
În ultimii ani, Cipt Partener a fost acuzată din cauza unor lucrări de slabă calitate. O astfel de acuzaţie a venit din partea Grupului Şcolar „Grigore Moisil” din Bistriţa. În 2006, firma Cipt Partener a obţinut un contract de 290.000 de lei pentru reabilitarea unei clădiri a şcolii căreia i-a dat jos acoperişul. O ploaie torenţială a inundat clădirea, apa infiltrându-se prin pereţi, distrugând parchetul, mobilierul şi instalaţia electrică. La acea vreme, autorităţile au declarat că vor imputa pagubele constructorului.
Probleme asemănătoare au fost întâmpinate şi la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, unde Cipt Partener a executat lucrări de reabilitare a clădirii şcolii. Valoarea lucrărilor a fost de circa 280.000 de euro. Lucrările executate au fost de foarte proastă calitate, în special la partea de finisaje, tencuiala puşcând de multe ori, iar la scurt timp după terminarea zugrăvelii muncitorii au fost nevoiţi, nu o dată, să radă tot şi să o ia de la început.

Peste 40 de creditori

Potrivit listafirme.ro, Cipt Partener are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. În 2009, firma avea o cifra de afaceri de 13.622.071 lei, un profit de 137.314 lei, şi datorii în valoare de 11.220.306 lei.
În luna aprilie a anului trecut, firma a intrat în procedură de insolvenţă, lista creditorilor numărând peste 40 de persoane juridice, printre care se află DGFP BN, BCR, Primăria Bistriţa, SC Gomar Lux SRL, ITM, SC Tehton SRL, Primăria Livezile, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.