Renunțarea la restricțiile impuse de pandemia de Covid a permis Penitenciarului Bistrița să-și rotunjească veniturile, folosind deținuți la muncă. Anul trecut, cu ajutorul deținuților, Penitenciarul Bistrița a realizat venituri de două milioane de lei. Au crescut însă și cheltuielile, facturile crescând cu 63%.
Pandemia a afectat serios și veniturile Penitenciarului Bistrița, în special prin restricțiile impuse. Instituția a fost nevoită în 2021 să suspende activitățile de muncă cu persoanele private de libertate pentru a prevenii răspândirea Covid-19:
„Suspendarea activităților lucrative cu persoanele privative de libertate, în regim de prestări servicii, în exterior și interiorul unității dispusă în scopul prevenirii răspândirii Covid-19 a dus la imposibilitatea derulării contractelor existente și încheierii unor contracte noi, în regim de prestări servicii. Datorită situației pandemice, s-au întâmpinat greutăți în realizarea de venituri proprii, prin prestări de munci cu persoane private de libertate, astfel că achiziționarea în totalitate a dotărilor independente aprobate prin liste de investiții nu a fost posibilă. De asemenea, din aceeași cauză, nu s-au putut achiziționa obiecte de inventor dorite, în special mobilier pentru dotarea birourilor”, se preciza în raportul Penitenciarului Bistrița din 2021.
În 2021, Penitenciarul a avut 5 contracte de prestări servicii și unul de voluntariat. Numărul mediu de deținuți folosiți la muncă în regim prestări servicii a fost de doar 11. Prin folosirea la muncă a deținuților s-au obținut venituri în valoare totală de aproape 330.000 de lei.
În 2022 au crescut veniturile, dar și facturile !
Situația s-a mai schimbat în 2022, odată cu ridicarea restricțiilor. În 2022, instituția a prins 6 contracte de prestări servicii și unul de voluntariat. Veniturile aduse de deținuți anul trecut au ajuns la 2,2 milioane de lei:
„Prin folosirea la muncă a deținuților în regim de prestări servicii s-au obținut venituri, în valoare totală de 2,2 milioane de lei, în creștere cu 1,9 milioane de lei față de 2021. Numărul mediu de deținuți folosiți la muncă în regim de prestări servicii în anul 2022 a fost de 64, în procend de 13,8%, în creștere cu 53 față de anul 2021”, se arată în raportul Penitenciarului Bistrița pentru anul 2022.
Au crescut veniturile, dar și cheltuielile cu utilitățile. Potrivit reprezentanților Penitenciarului Bistrița, cheltuielile cu energia electrică, gazele naturale și apa potabilă au crescut cu 63,4%. Asta în condițiile în care instituția a încercat să facă economie, iar consumul a scăzut față de anul precedent.
Firmele care câștigă licitațiile pun bețe în roate Penitenciarului
Penitenciarul Bistrița nu pare să aibă noroc de firme serioase pentru a se putea dota și moderniza. Sistemul de control acces nu s-a putut implementa, întrucât Penitenciarul Bistrița nu s-a putut înțelege cu firma care a câștigat licitația, iar în 9 februarie anul trecut a fost nevoit să rezilieze contractul și să apeleze la altă firmă.
„Nu s-a reușit începerea serviciilor de proiectare pentru obiectivul de investiții «Ateliere și garaje auto», deoarece deși a fost finalizată o procedură de atribuire prin încheierea unui contract de prestări servicii de proiectare în data de 06.09.2022, cu ofertantul declarat câștigător, la data de 15.09.2022 contractul a fost reziliat, deoarece ofertantul nu a constituit garanția de bună execuție în termenul legal. S-a demarat o nouă procedură de atribuire, având termenul limită de depunere a ofertelor în data de 22.11.2022”, se mai arată în raportul instituției.
De asemenea, Penitenciarul are probleme mari în recuperarea datoriilor de la firmele care au apelat la deținuți ca forță de muncă și n-au mai plătit serviciile:
„S-a inițiat o nouă procedură judiciară pentru recuperarea debitelor restante cu primul termen de judecată în 2023, iar față de un debitor persoană fizică, se continuă demersurile necesare de executare silită a bunurilor imobile garantate cu ipotecă, pentru diferența de bani datorată. În contul celorlalte debite evidențiate la nivelul Penitenciarului Bistrița nu s-au înregistrat plăți, societățile în cauză făcând obiectul unor proceduri de insolvență aflate pe rolul instanței de judecată – 3 cazuri”, se mai arată în raport.
Debitele datorate au ajuns la 193.665 de lei. Societățile respective se află în insolvență, iar nerecuperarea sumelor de bani se datorează în principal: „lipsei disponibilului bănesc în conturile bancare sau a unor active vandabile, duratei mari de timp pentru finalizarea procedurii insolvenței și/sau a lipsei unui titlu/sentințe care să poată fi pusă în executare, calității creanței deținute (chirografară) care nu este susținută de garanții sau privilegii. De asemenea, posibilitatea redusă de valorificare a titlurilor de creanță deținute de către unitatea penitenciară, pe fondul insolvabilității debitorilor (lipsa disponibilității bancare și/sau a bunurilor), interesul scăzut al pieței pentru valorificarea bunurilor imobiliare scoase la licitație sau opozabilitatea la executare a debitorului care determină prelungirea duratei de timp pentru recuperarea creanței, situații care împiedică inclusiv recuperarea cheltuielilor de executare silită avansate”.
Cinci agenți au fost sancționați disciplinar, iar unul s-a ales cu dosar penal
Anul trecut nu au lipsit nici probleme în interiorul Penitenciarului, cu deținuții sau chiar cu personalul.
Pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de dispozițiile legale au fost aplicate 6 sancțiuni disciplinare pentru 5 agenți. Unul dintre ei s-a ales cu o penalizare de 10% din salariu pe o perioadă de 3 luni, iar unul cu retrogradarea într-o funcție inferioară.
De asemenea, anul trecut au fost formulate 11 sesizări penale, din care 10 privind fapte săvârșite de persoane private de libertate și una a vizat tocmai un angajat al Penitenciarului Bistrița.
Arme albe, droguri și alte obiecte interzise, introduse în penitenciar
Anul trecut au fost descoperite la deținuți 44 de obiecte interzise: arme albe improvizate în 11 situații, substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive în 8 situații, telefoane mobile în sectorul de deținere în două situații, încărcător de telefon mobil în două situații, cartele SIM în două situații și 19 cazuri descoperite de bunuri interzise. Printre bunurile considerate interzise identificate se numără o revistă porno, țigări, aparate de tatuat, radio, o seringă și jocuri de noroc.
„Au fost constatate 224 de cazuri de abateri disciplinare, toate fiind sesizate comisiei de disciplină. Un număr de 68 rapoarte de incident întocmite persoanelor private de libertate aflate în tranzit sau transferate, au fost trimise după acestea la penitenciarul în a căror custodie se află. Comisia de disciplină a analizat un număr de 231 de rapoarte de incident, a aplicat 126 de sancțiuni disciplinare și a clasat 57 de rapoarte”, potrivit raportului.
Efectivul mediu al persoanelor private de libertate custodiate în anul 2022 a fost de 461, comparativ cu anul 2021 când efectivul mediu a fost de 407, acesta a crescut cu 13,26%, respectiv cu 54 persoane private de libertate.
Anul trecut s-a menținut numărul mare de persoane private de libertate și indicelui de supraaglomerare față de norma europeană de minim 4 mp, pe toate secțiile de deținere.