După 9 ani petrecuți după gratii, pedofilul Leon Buhai este un om liber. Asta după ce Judecătoria Bistrița i-a acceptat cererea de liberare condiționată, iar Tribunalul Bistrița-Năsăud a menținut decizia. La scurt timp după liberare, Leon Buhai a acționat în judecată cele două penitenciare unde a petrecut cei 9 ani: Penitenciarul Gherla și Penitenciarul Bistrița.

Leon Buhai își va petrece Crăciunul acasă, după ce două instanțe au decis că poate fi liberat condiționat. Asta după ce bistrițeanul a petrecut după gratii 9 ani din cei 12 din sentința dată în anul 2017.

A încercat în ultimii ani de mai multe ori să scape de gratii, iar comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Bistrița s-a adresat instanței de mai multe ori cu propunere de liberare condiționată. De fiecare dată, propunerea era respinsă.

În luna mai, Judecătoria Bistrița, însă, i-a acceptat cererea de liberare condiționată lui Leon Buhai: „În baza art. 587 Cod procedură penală admite propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Bistriţa de liberare condiţionată a condamnatului B. L. încarcerat în Penitenciarul Bistrița pentru executarea pedepsei de 12 ani închisoare, aplicată prin SP nr. 863/2016 a Judecătoriei Bistrița, în baza căreia a fost emis mandatul de executare nr. 963/2017. Dispune liberarea condiţionată a numitului Buhai Leon”.

Sentința a fost contestată rapid de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, astfel că, ultimul cuvânt l-au avut judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Aceștia au menținut, în vară, sentința dată de Judecătoria Bistrița, care a rămas definitivă.

În toamnă, la scurt timp după ce instanța a decis liberarea sa, Leon Buhai s-a adresat Judecătoriei Bistrița și a chemat în judecată Penitenciarul Bistrița, Penitenciarul Gherla și Ministerul Finanțelor Publice. Se pare că acesta cere despăgubiri, însă dosarul este abia la început, având stabilit doar un prim termen de judecată, în februarie anul viitor.

Doi ani s-a chinuit Leon Buhai să scape de gratii

Liberarea condiționată a lui Leon Buhai vine după doi ani de eforturi și cereri respinse. Prima tentativă a avut-o la finalul anului 2022 . A urmat alta doar două luni mai târziu, când Judecătoria Bistrița a respins „ca neîntemeiată” propunerea Comisiei pentru liberări condiționate din cadrul Penitenciarului Bistrița și i-a impus un termen de reînnoire a cererii de 6 luni.

În toamna anului trecut, după trecerea celor 6 luni, Buhai încearcă din nou să scape de gratii, iar Judecătoria Bistrița respinge din nou ca „neîntemeiată” propunerea comisiei. În ultima lună din 2023 Leon Buhai are o nouă tentativă, fără reușită însă. Buhai nu s-a lăsat și de fiecare dată a contestat decizia Judecătoriei Bistrița, însă Tribunalul Bistrița-Năsăud nu i-a dat dreptate niciodată.

Liberarea condiționată este eliberarea din detenție a unor condamnați care nu au ispășit întreaga pedeapsă. Liberarea condiționată poate fi acordată dacă un deținut îndeplinește mai multe condiții, cum ar fi: stăruința în muncă, disciplina, dovezi temeinice de îndreptare, dar și plata despăgubirilor civile. Judecătorii sunt cei care decid dacă o persoană nu mai trebuie să continue executarea pedepsei, la propunerea persoanei în cauză sau a comisiei penitenciarului unde este încarcerat.

Fostul antrenor de fotbal a încercat să îndeplinească toate condițiile pentru liberarea condiționată, susținând chiar că a descoperit divinitatea după gratii. Și chiar îndeplinea toate condițiile pentru liberarea condiționată, mai puțin una: plata despăgubirilor civile, motiv pentru care instanța îi respingea cererile.

12 ani după gratii, pentru acte sexuale cu minori!

Leon Buhai a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj, în anul 2017, la 12 ani de închisoare cu executare, pentru acte sexuale cu minori. Faptele nu erau însă proaspete, iar metehnele lui Buhai erau cunoscute mai de toți care activau în lumea fotbalului.

Buba s-a spart la finalul anului 2013, când Leon Buhai era acuzat de corupere sexuală. Culmea, în timpul procesului în care era judecat pentru aceste fapte, acesta a continuat cu comportamentul deviant și chiar a comis alte infracțiuni din această zonă.

În 2014, Buhai ajunge după gratii și petrece o scurtă perioadă în arest preventiv, fiind mai apoi cercetat sub control judiciar. Cum s-a văzut în libertate, deși era trimis în judecată, acesta a agresat sexual un minor și a fost reținut din nou.

Prima condamnare a venit în 2015, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Judecătorii de la Bistrița l-au condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru corupere sexuală de minori și pornografie infantilă. Apelul judecat la Curtea de Apel Cluj a făcut sentința mai dură, Buhai fiind în cele din urmă condamnat la 4 ani de închisoare cu executare și 5 ani de interdicție de a-și exercita meseria de antrenor de fotbal.

În 2016 a venit decizia și în cel de-al doilea dosar, în care Buhai era judecat pentru acte sexuale cu minori. Magistrații l-au condamnat pe Leon Buhai la 9 ani și 8 luni de închisoare și la plata unor despăgubiri victimelor sale în valoare de 10.000 de euro.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis ca fostul antrenor de fotbal să petreacă după gratii nu mai puțin de 12 ani, contopind pedepsele din cele două dosare în care a fost judecat. Sentința finală a venit în 2017.

Își racola victimele…la serviciu

Activând ca antrenor de fotbal la echipe de copii și juniori, Leon Buhai reușea să se apropie de băieți prin prisma meseriei sale. Antrenorul a ajuns în atenția polițiștilor în 2013, când Inspectoratul de Poliție Județean motiva reținerea sa pentru 24 de ore cu faptul că Leon Buhai ar fi săvârșit „acte cu caracter obscen în prezența unui număr de 10 minori, domiciliați pe raza municipiului Bistrița”. Toți acești minori jucau fotbal și erau antrenați de Buhai.

Buhai ar fi ajuns însă la mult mai mulți copii. La acea dată, surse Gazeta de Bistrița spuneau că la IPJ BN s-ar fi depus în jur de 20 de plângeri penale din această zonă. Părinții copiilor îl acuzau pe antrenor că avea un comportament sexual neadecvat față de băieți.

În cele două dosare în care a fost judecat, în total 14 minori s-au constituit parte civilă și au cerut daune morale.

Înainte de a izbucni scandalul și a atrage atenția poliției, Leon Buhai activa ca antrenor de fotbal, în regim de plata cu ora, la Liceul cu Program Sportiv Bistrița. Și de acolo ar fi plecat prin demisie, după ce un scandal similar a fost pe punctul să izbucnească. Totul s-a rezumat la niște discuții, fără plângeri la Poliție.

Despre comportamentul anormal al lui Buhai se vorbea atât la școlile unde a antrenat, cât și în cercurile sportive. Fostul antrenor obișnuia să îi abordeze pe băieții pe care îi antrena fie direct, fie cu ajutorul mesajelor trimise pe telefon sau pe rețelele de socializare.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.