Procurorii au făcut apel la Curtea de Apel Cluj

Cinci din cei opt inculpaţi din celebrul dosar „Droguri cu epoleţi” au primit condamnări de doi ani şi trei ani de închisoare… cu suspendare. Pentru ceilalţi trei inculpaţi dosarul este încă pe rol. Toţi cei opt au fost acuzaţi de trafic de droguri de mare risc.
Procurorii DIICOT, nemulţumiţi de sentinţa dată de instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud, au făcut apel la Curtea de Apel Cluj şi urmează ca prima înfăţişare să aibă loc pe 18 octombrie.

Dosarul „Droguri cu epoleţi” a fost deschis în luna septembrie 2010. La acea vreme, în urma unei razii a poliţiştilor bistriţeni alături de procurorii DIICOT, a fost destructurată o reţea de traficanţi de droguri, formată din 52 de persoane. Atunci, au fost efectuate 33 de percheziţii domiciliare, în urma cărora zece persoane au fost reţinute, iar mai apoi au primit mandate de arestare preventivă. Printre cei zece arestaţi preventiv s-au aflat şi trei cadre ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) – un poliţist, un jandarm şi un pompier. De asemenea, s-a început urmărirea penală şi faţă de un elev al Şcolii de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei de la acea dată, cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost confiscate sume de bani în lei şi valută în valoare totală de 110.000 RON, instrumente pentru cântărit şi porţionat drogurile şi 40 de grame de mefedronă. Drogurile proveneau, conform anchetatorilor, în principal din Spania şi Ungaria, şi erau mai apoi distribuite pe raza municipiului Bistriţa cu suma de 50-60 lei per gram pentru cannabis şi rezina de cannabis şi sume cuprinse între 100 – 180 lei gramul de mefedronă.
Filajul grupului de traficanţi de droguri a început în luna martie 2010, când ofiţeri ai DGIPI au primit informaţia că la Bistriţa, un poliţist de la Ordine Publică şi un jandarm se ocupă cu vânzarea de stupefiante. Întrucât informaţia respectivă s-a confirmat în urma unor verificări, au fost folosiţi, cu autorizarea procurorului DIICOT, ofiţeri sub acoperire cu scopul de a-i descoperi pe toţi membrii reţelei, pe furnizorii acestora, dar şi pe beneficiarii lor. În final s-a stabilit că întreaga grupare era coordonată de fraţii Măieran – Olimpiu, zis „Oly”, Vasile, zis „Sile” sau „Cap de Mâţ” şi Viorel, cei trei având vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.
Procurorii au mai descoperit că în grupul infracţional au fost cooptaţi încă din 2009 Ionel Tomoioagă – poliţist de la Serviciul de Ordine Publică Bistriţa-Năsăud, Florin Mitruţ – pompier militar de la ISU BN, Cristian Obrejan – angajat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Răzvan Pop – elev de la Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina.

Sentinţe uşoare

Pentru cinci dintre cei opt inculpaţi din dosar, instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud a pronunţat sentinţele.
În luna mai acest an, instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud s-a pronunţat pentru cei cinci, dosarul fiind în cele din urmă disjuns. Pentru restul inculpaţilor din dosar cauza continuă să se judece pe fond.
Astfel, Cristian Obrejan a primit o pedeapsă de doi închisoare. „Condamnă pe inculpatul O.C.E.: – la 2 ani închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 2 alin. (2) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. (2) Cod penal şi art. 16 din Legea nr. 143/2000, făcând şi aplic. art. 74 lit. a), c) Cod penal şi art. 76 lit. c) şi al. 3 Cod penal; – la 6 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 4 alin. (2) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. (2) Cod penal şi art. 16 din Legea nr. 143/2000, făcând şi aplic. art. 74 lit. a), c) Cod penal şi art. 76 lit. e) Cod penal. Conform art. 33 lit. a), art. 34 lit. b) Cod penal contopeşte aceste pedepse, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare. Face aplic. art. 71 rap. la art. 64 lit. a) teza II şi lit. b) Cod penal”, se precizează în soluţia da de instanţa bistriţeană.
Ionel Tomoiagă, poliţistul de la Ordine Publică din cadrul IPJ BN a primit şi el o pedeapsă de doi ani cu închisoare. „Condamnă pe inculpatul T.I.: – la 2 ani închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 2 alin. (2) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 16 din Legea nr. 143/2000, făcând şi aplic. art. 74 lit. a), c) Cod penal, art. 76 lit. c) şi alin. (3) Cod penal; – la 10 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 5 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. (2) Cod penal şi art. 16 din Legea nr. 143/2000, făcând şi aplic. art. 74 lit. a), c) Cod penal şi art. 76 lit. d) Cod penal; – la 6 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 4 alin. (2) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. (2) Cod penal şi art. 16 din Legea nr. 143/2000, făcând şi aplic. art. 76 lit. e) Cod penal. Conform art. 33 lit. a), art. 34 lit. b) Cod penal contopeşte aceste pedepse urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare. Face aplic. art. 71 rap. la art. 64 lit. a) teza II şi lit. b) Cod penal”, se precizează în sentinţă.
Marius Andrei Nalaţ a primit o condamnare de trei ani închisoare. „Condamnă pe inculpatul N.M.A.: – la 3 ani închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 2 alin. (2) cu aplic. art. 14 lit. c) din Legea nr. 143/2000 şi 41 alin. (2) Cod penal, făcând şi aplic. art. 74 lit. a), c) Cod penal şi art. 76 lit. b) şi alin. (3) Cod penal; – la 1 an închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 4 alin. (2) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. (2) Cod penal, făcând şi aplic. art. 74 lit. a), c) Cod penal şi art. 76 lit. d) Cod penal. Conform art. 33 lit. a), art. 34 lit. b) Cod penal contopeşte aceste pedepse urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare. Face aplic. art. 71 rap. la art. 64 lit. a) teza II şi lit. b) Cod penal”, stă scris în soluţia dată de judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
O pedeapsă de trei de închisoare a primit şi Rareş Liviu Chiş. „Condamnă pe inculpatul C.R.L.: – la 3 ani închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 2 alin. (2) cu aplic. art. 14 lit. c) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. (2) Cod penal, făcând şi aplic. art. 74 lit. c) şi art. 76 lit. b) şi alin. (3) Cod penal; – la 1 an închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 4 alin. (2) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. (2) Cod penal, făcând şi aplic. art. 74 lit. c) Cod penal şi art. 76 lit. d) Cod penal; – la 6 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 86 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002 cu aplic. art. 41 alin. (2) Cod penal, făcând şi aplic. art. 74 lit. c) Cod penal şi art. 76 lit. e) Cod penal. Conform art. 33 lit. a), art. 34 lit. b) Cod penal contopeşte aceste pedepse urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare”, este precizat în sentinţă.
Cel de-al cincilea inculpat care a primit în acest caz sentinţa, este Adrian Patca, el fiind condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de un an şi şase luni.
Deşi au fost condamnaţi la pedeapsa de doi, trei ani, respectiv un an şi şase luni închisoare, toţi cei cinci nu îşi vor ispăşi efectiv condamnările, din cauză că judecătorii bistriţeni şi-au arătat clemenţa faţă de aceştia. Astfel că au considerat ca Ionel Tomoioagă, Cristian Obrejan, Marius Nalaţ, Rareş Chiş şi Adrian Patca să aibă parte de suspendarea pedepselor, primii doi având termen de încercare de câte patru ani, iar următorii doi de câte cinci ani, iar Patca trei ani şi şase luni, timp în care ei trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să ţină în permanenţă legătura cu Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Procurorii au făcut apel

Procurorii DIICOT au fost nemulţumiţi de sentinţa dată de judecătorii bistriţeni în luna mai şi drept urmare au depus apel la Curtea de Apel Cluj.
„În fiecare caz există o hotărâre unică, în funcţie de circumstanţe, dar aici noi am fost nemulţumiţi de hotărârea dată şi ca urmare am atacat-o şi o să se judece în instanţele superioare, şi la apel, dar şi la recurs dacă vom fi nemulţumiţi”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, procurorul şef al DIICOT Bistriţa, Ioan Lumperdean, el precizând că este foarte posibil ca acest caz să ajungă chiar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul instrumentat de procurorii DIICOT Bistriţa este printre primele de acest fel din ţară pe trafic de droguri de mare risc, iar în România nu există deocamdată o practică judiciară în acest sens.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

Pe data de 4 februarie, în dosarul cu numărul 406/112/2011, au fost trimişi în judecată opt dintre cei anchetaţi: Olimpiu Măierean, Cristian Obrejan (poliţist), Marius Nalaţ, Ionel Tomoiagă (pompier militar), Rareş Chiş, Florin Mitruţ (jandarm), Adrian Patca şi Remus Buduşan. Capetele de acuzare în acest dosar sunt trafic de droguri de mare risc şi deţinere de droguri în vederea consumului. Câţiva dintre inculpaţi sunt acuzaţi şi de comiterea infracţiunii de punere la dispoziţie a locuinţei în vederea consumului de droguri.
Cristian Obrejan, Ionel Tomoiagă şi Florin Mitruţ, toţi trei angajaţi ai MAI, au fost suspendaţi din funcţii până la un verdict definitiv şi irevocabil al instanţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.