Pandemia a afectat destul de serios veniturile Penitenciarului Bistrița. Asta pentru că deținuții nu au putut să muncească în afara Penitenciarului, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19. Deși o proporție covârșitoare dintre deținuți s-au vacinat, tot n-au putut fi evitate infectările cu Covid, aproape 150 de persoane privative de libertate fiind depistate pozitive. Nici nu este de mirare, dacă ținem cont de faptul că penitenciarul este supraaglomerat și nu s-a reușit nici măcar angajarea unui asistent de igienă.
Într-un raport, Penitenciarul Bistrița prezintă situația instituției, în context pandemic. Pandemia de Covid-19 a afectat financiar instituția destul de serios, restricțiile împiedicând deținuții să muncească în afara penitenciarului.
Anul trecut, Penitenciarul a avut 5 contracte de prestări servicii și unul de voluntariat. Numărul mediu de deținuți folosiți la muncă în regim prestări servicii a fost anul trecut de 11. Prin folosirea la muncă a deținuților s-au obținut venituri în valoare totală de aproape 330.000 de lei.
„Suspendarea activităților lucrative cu persoanele privative de libertate, în regim de prestări servicii, în exterior și interiorul unității dispusă în scopul prevenirii răspândirii Covid-19 a dus la imposibilitatea derulării contractelor existente și încheierii unor contracte noi, în regim de prestări servicii. Datorită situației pandemice, s-au întâmpinat greutăți în realizarea de venituri proprii, prin prestări de munci cu persoane private de libertate, astfel că achiziționarea în totalitate a dotărilor independente aprobate prin liste de investiții nu a fost posibilă. De asemenea, din aceeași cauză, nu s-au putut achiziționa obiecte de inventor dorite, în special mobilier pentru dotarea birourilor”, se mai arată în raportul instituției.
Astfel, din cauza nerealizării veniturilor planificate, s-au achiziționat doar în proporție de 17% bunurile planificate. Scăderea veniturilor cauzate de restricțiile impuse de pandemie se suprapune peste creșterea cheltuielilor cu utilitățile. În a doua parte a anului trecut, facturile la energia electrică și gaze natural au crescut cu 31,5%.
Cu toate acestea, bugetul Penitenciarului Bistrița este confortabil. Instituția a avut la dispoziție 25,4 milioane de lei, proveniți de la bugetul de stat. La această sumă s-a adăugat și 590.000 de lei, din venituri proprii.
Apă caldă mai multă, controale mai puține
Tot anul trecut, personalul penitenciarului a avut o acțiune de scanare a semnalului GSM pentru detectarea telefoanelor care au ajuns ilegal în instituție și doar 4 percheziții generale parțiale.
„Având în vedere contextual epidemiologic de la nivel național, în urma instaurării stării de alertă pe teritoriul României nu au mai fost planificate percheziții generale totale, precum nici desfășurarea exercițiilor de alarmare sau cooperare cu celelalte structuri din sistemul de apărare”, se arată în raportul pe anul trecut al Penitenciarului Bistrița.
Deși acțiunile de control au fost mai puține din cauza pandemiei, tot au fost descoperite 31 de obiecte interzise: într-un caz medicamente, arme albe improvizate în 6 cazuri, alcool în două situații, droguri în 4 situații și telefoane mobile în altă situație. De asemenea, au mai fost găsite o instalație electrică improvizată, țigări, bijuterii, un aparat de tatuat, bani sau seringi.
Penitenciarul Bistrița rămâne supraaglomerat, instituția nereușind să asigure 4 metri pătrați/per deținut cât cer normele europene. Astfel, gradul mediu de aglomerare anul trecut a fost de 147%, înregistrând chiar o creștere cu 20% comparativ cu 2020.
Ce înseamnă asta? Ei bine, legal sunt prevăzute 295 de locuri de cazare, iar numărul deținuților a ajuns, la final de 2021 la 435. Instituția a reușit măcar să asigure fiecărui deținut un pat, deși în unele secții de detenție sunt înghesuite și 24 de paturi.
S-a mărit însă timpul pe care deținuții îl au la dispoziție pentru dușuri, la 6 ore pe zi.
„Menținerea numărului mare de persoane private de libertate custodiate, a rulajului lunar de deținuți urmare a transferurilor frecvente ale acestora între diverse penitenciare, a indicelui de supraaglomerare față de norma europeană de minim 4.01 mp, pe toate secțiile de deținere, cu toate consecințele negative ce decurg din acestea”, se mai arată în raport.
Deținuții, campioni la vaccinare!
Cei mai mulți dintre cei care sunt cazați în penitenciar sunt români. Cu toate acestea, printre ei s-au strecurat și doi in Republica Moldova, unul din Germania, unul din Ucraina și unul din Olanda. Infracțiunea predominantă pentru care au fost condamnați deținuții este furtul calificat. Jumătate dintre ei sunt recidiviști.
Instituția a reușit vaccinarea unui număr record de deținuți. Anul trecut 492 de deținuți, adică 86,17%, au fost vaccinați. Numărul deținuților vaccinați îl întrece până și pe cel al angajaților. Personalul unității s-a vaccinat în proporție de 79,5%.
Cu toate măsurile de precauție luate, au fost depistați pozitiv la testarea cu teste rapid antigen un număr de 148 de deținuți. Nu doar supraaglomerarea din penitenciar pare să fie o problemă, ci și lipsa unui medic de medicină generală sau măcar a unui asistent de igienă.
Numărul insuficient de angajați pare să fie o altă problemă cu care se confruntă Penitenciarul Bistrița. Doar în 2021 s-au pierdut 13 angajați, 12 prin pensionare și unul prin demisie.
Nu este de mirare faptul că anul trecut s-au înregistrat 34 de acte de violență în penitenciar asupra personalului sau a altor deținuți și 7 cazuri de auto-agresiune. Instituția a formulat 6 sesizări penale, 4 dintre ele vizând fapte săvârșite de persoane privative de libertate, una privind pretinse fapte săvârșite de funcționarii publici cu statut special și alta privind o cercetare in rem.
Pentru evitarea acestor situații, Penitenciarul Bistrița ar avea nevoie nu doar de personal mai mult, ci și de dotări. În momentul de față, la Penitenciarul Bistrița nu există un aparat de tip Linescan, folosit pentru verificarea bagajelor și nici un aparat pentru depistarea drogurilor.
Instituția duce lipsă și de echipament de protecție și chiar articole ce țin de ținuta de serviciu, ce trebuie asigurată angajaților. Și pavilionul de detenție de 500 de locuri, anunțat acum câțiva ani, este în standby. Penitenciarul Bistrița a făcut anul trecut demersurile pentru includerea acestui obiectiv în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social.
Penitenciarul Bistrița nu a reușit nici măcar să demoleze mai multe anexe care nu sunt folosite din anul 2007 și ocupă spațiu aiurea. Instituția este împiedicată de lipsa unei hârtii, care să ateste faptul că obiectivul a trecut din evidența domeniului public în evidența domeniului privat. Fără acest document, Penitenciarul Bistrița nu poate începe demolarea anexelor.