Pârtia de schi devine funcțională, sută la sută, la jumătatea lunii ianuarie 2017. Cel puțin asta este ultima laudă a primarului Crețu, care timp de 8 ani a venit și s-a bătut cu pumnul în piept cu proiecte de anvergură, Wonderlandul. Abia a reușit, tot după 8 ani, să realizeze o amărâtă de pârtie de schi, pe care a dat o căruța de bani și aceia împrumutați din bancă, pe care îi va plăti tot pe spatele contribuabilului bistrițean. Per total, pârtia de doar un kilometru și trei sute de metri lungime a costat circa 4 milioane de euro, dar deocamdată nu poate fi pusă în funcțiune. Dacă în urmă cu fix o lună primarul Crețu se plângea că nu găsește firme sau oameni specializați care să administreze instalația de telescaun, recent spunea că are probleme cu alimentarea cu energie electrică.
Municipalitatea a alocat, anul acesta, 7.021.000 lei de la bugetul local şi 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din Wonderlandul de pe Dealul Cocoşului. În 2015 s-au efectuat lucrări de 3.632.000 lei, iar peste 200.000 de euro au fost cheltuiţi pentru branşamentul electric. Lucrările de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) au fost realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria).
Pârtia de schi din Wonderland este unul dintre proiectele pe care Ovidiu Crețu le-a făcut pe genunchi, din ambiția pentru a demonstra că se va face așa cum vrea el, indiferent de costuri. Acum însă pe ultima „sută de metri”, care se dovedește a fi mult mai lungă de fapt Crețu se izbește de tot felul de probleme și a ajuns să recunoască faptul că ar fi fost mai bine să nu fi abordat acest proiect. Așa se face că de la promisiunea că pe pârtia din Woderland se va schia imediat după ce cade prima zăpadă din decembrie 2016, Crețu a mai lungit-o până pe la jumătatea lui ianuarie 2017. Până atunci însă poate rămâne fără omăt și temperaturi sub zero grade, iar asta ar fi un mare ghinion.
Cică nu are firmă specializată pentru telescaun
Pe la jumătatea lunii noiembrie, Ovidiu Crețu a făcut prima mărturisire legată de problemele pârtiei de schi: Nu avea firmă care să întrețină instalația de telescaun și nici oameni specializați.
„Practic sunt realizate toate obiectivele din cadrul proiectului. Ceea ce urmează să facem acum este autorizarea, atestarea… Sunt o mulțime de certificate pe care trebuie să le obținem și suntem în căutare de operator pentru echipamentele care sunt acolo. Constructorul e în faza de final, face probe, deci ceea ce trebuia să construiască, s-a construit. Problema deosebit de dificilă este prin faptul că aici că nu avem oameni calificați pentru a opera cu astfel de echipamente. Trebuie tot felul de specialități care nu se regăsesc în Bistrița, ci prin Brașov sau zone unde s-a practicat schiul mai demult. Cei care vor dori să vor trebui să se califice, să aducă din altă parte oameni calificați, pentru că fără ei nu o să poată să câștige licitația și nu va putea să opereze echipamentele. Nu este un lucru simplu și o spun pentru prima oară PUBLIC: dacă îmi imaginam la început că este atât de complicat să dai drumu la o instalație care există și care funcționează, dar pentru care atâtea condiții sunt puse… de ISCIR, de organisme, naționale bineînțeles, credeți-mă că RENUNȚAM la varianta telescaun și adoptam o variantă mai simplă. Nu mi-am imaginat că vor fi atâtea piedici în a pune în funcțiune pârtia de schi. (…) Totul costă, nimic nu este gratuit, toate certificările, toate autorizările nu vin pe doi lei. Vin pe bani mulți, bani pe care îi plătim autorităților române din diferite domenii”, a declarat primarul Crețu, în urmă cu aproximativ o lună, într-o emisiune tv.
Asta, după ce cu nici două luni înainte, la finele lunii august, aleșii locali au aprobat modificarea proiectului, în sensul în care au lungit pârtia cu câțiva metri, de la 1.310 la 1.325 m.
În primăvara acestui an, municipalitatea a mai modificat o dată proiectul pârtiei din Wonderland. Şi atunci lungimea pârtiei a fost mărită, traseului drumului de acces a fost mutat şi el, numărul hidranţilor care să alimenteze tunurile de zăpadă a crescut cu patru, iar sistemul rutier al drumului care duce spre pârtie este şi el „întărit”.
Dar iată care au fost mai precis modificările la proiect:
- modificarea lungimii pârtiei de la 1.054 m la 1.310 m; acum a ajuns la 1.325 m;
- suplimentare hidranţi – electranţi necesari alimentării tunurilor de zăpadă de la 15 la 19;
- schimbarea amplasamentului captării apei din râul Bistriţa, din amonte de pod în aval de pod;
- schimbarea soluţiei de alimentare cu apă în scop sanitar pentru clădire staţia de plecare din captare puţ forat în captare de fund prin amenajarea unui dren în zona unui izvor dispersat existent, cu tub flexibil gofrat, perforat de 400 mm. Captarea se va impermeabiliza cu 1 strat de argilă împotriva apelor pluviale şi se împrejmuieşte cu 2 rânduri de gard. Din captare, apa va ajunge gravitaţional prin intermediul unei conducte de aducţiune din PEHD cu diametrul de 63 mm şi lungime de 417 m la rezervorul de înmagazinare; rezervorul are rolul de compensare a debitelor şi asigurarea rezervei de incendiu de 54 m3. Rezervorul va avea capacitatea de 100 m3 şi va fi o construcţie modulară din oţel. Rezervorul va fi împrejmuit cu un gard metalic.
- modificarea amplasamentelor: lacului de acumulare apă, a staţiei de pompe, a rezervorului de înmagazinare apă, a clădirii anexă a staţiei de plecare şi a clădirii cu S=74,73 m2care va cuprinde spaţiu pentru serviciul salvamont, casă de bilete, centru de închiriere, cabina de observaţie, grupuri sanitare;
- modificarea amplasamentului şi a soluţiei de colectare ape uzate menajere din bazin PAFS în bazin din beton armat;
- modificarea traseului drumului de acces prin mutarea lui la baza versantului, ca urmare a lungirii pârtiei de schi;
- revizuirea sistemului rutier prin suplimentarea grosimii stratului de macadam de la 3-5 la 10 cm;
- în acest proiect sunt cuprinse 925 m din drumul de acces, diferenţa până la 1.302 m fiind prinsă pe alt proiect;
- suplimentarea numărului locurilor de parcare de la 150 la 497;
O fi proiect cu dedicație și unii nu s-au prins?
La circa o lună după ce s-a plâns că nu există la nivel de Bistrița dar nici în județ oameni specializați și atestați să mânuiască instalația de transport pe cablu, primarul Bistriței declara public că operator va fi „o firmă din Bistrița” sau până una alta firma care a construit pârtia.
„Eu cred că operator va fi o firmă din Bistrița care și-a specializat oameni în meseriile cerute. Există și varianta de rezervă ca executantul, firma care a construit pârtia, să facă el operarea timp de două-trei luni”, a spus de curând Ovidiu Crețu.
Siguranța edilului bistrițean că viitorul operator va fi o firmă din Bistrița este un element mai mult interesant, în condițiile în care surse ale Gazeta de Bistrița susțin că cei de la Eurocompozite și-ar fi trimis oameni la specializare deja și ar urma să alerge singuri la viitoarea licitație organizată de primărie. Deocamdată sunt doar zvonuri, pe care doar timpul ne poate demonstra că este așa sau nu.
Speculații se pot face pe marginea acestui zvon fiindcă, amplasarea pârtiei de schi de pe Dealul Cocoșului i-ar veni ca o mănușă firmei lui Dumitru Tănase, ân condițiile în care fix la poalele acesteia are construit aerodromul și în plus intenționează să construiască în zona imediat învecinată niște pensiuni.
Și „băieții deștepți din energie” sunt de vină cu nu se schiază încă
Faptul că nu are firmă și oameni specializați să mânuiască instalația pe cablu, nu este singura problemă întâmpinată de Ovidiu Crețu. Alimentarea cu energie electrică a devenit și ea o piedică în calea fericirii primarului bistrițean.
„Dacă vrei să faci o investiție în domeniul respectiv, trebuie să te rogi pe la toate porțile Electricii, să îți aprobe și după aceea să ți-o primească, ca și cadou, ca să o exploateze ei. Legislația în domeniul respectiv este una făcută, spun eu, de băieții deștepți, care știu să jongleze”, se plângea recent primarul Bistriței.
„Pe pârtie o să ne întâlnim doar la jumătatea lunii ianuarie 2017. Atât alimentarea cu energie electrică, cât și contractarea operatorului sunt probleme pe care eu personal nu le-am anticipat. Sunt foarte multe avize, foarte multe condiții care trebuie îndeplinite și n-am reușit. Dacă știam toate lucrurile astea, poate ne gândeam să facem instalații mai mici sau începeam de acum doi ani, ca să putem să finalizăm acum. În sfârșit, este o chestiune care se va rezolva. Pârtia și ceea ce avem acolo sunt pentru 20 de ani. Dacă mai așteptăm o lună și jumătate e păcat, dar asta este”, a mai spus Ovidiu Crețu.