PSD şi PNL vor lupta în următoarele 30 de zile pentru supremaţie la nivel local, pentru următorii patru ani. În poll-position stă ALDE, care are în frunte un lider experimentat, dar pleacă la luptă cu 9 primari în funcţie, plus foarte mulţi foşti liberali, plecaţi de curând din partidul Brătienilor.
Este foarte probabil ca lupta să fie una anostă din punct de vedere al strategiei de dezvoltare a comunităţilor locale, având în vedere faptul că parte dintre „luptători” merg în faţa alegătorilor cu proiecte fâsâite, vechi de câţiva ani şi care nu au fost puse în aplicare din varii motive, în timp ce ceilalţi vin doar cu sloganuri de campanie şi vorbe goale, dar foarte slăbiţi de luptele interne.
Din 6 mai a debutat oficial campania electorală, astfel că în următoarele 30 de zile candidaţii pentru funcţiile de primar, dar şi cei care au numele înscrise pe listele de consilieri locali sau judeţeni îşi scot săbiile şi merg la luptă. Una care nu va fi foarte uşoară, ţinând cont că, prin lege, partidele nu mai au voie să folosească alte metode de convingere în afară de materiale tipărite şi… vorba. Practic, începe o cursă a promisiunilor, iar candidaţii vor trebui să îşi arat măiestria în arta comunicării, astfel încât să îşi convingă alegătorii că merită să fie votaţi.
PNL măcinat de lupte interne
PNL Bistriţa-Năsăud a fost cel mai marcat de luptele interne, fenomen care s-a acutizat odată ce au început nominalizările pentru candidaturile la funcţiile de primar şi pentru cele de consilieri locali. Şi acest lucru s-a datorat orgoliilor nemăsurate şi a dorinţei de dominare între cele două aripi care au dat naştere actualului PNL – democrat-liberalii şi liberalii vechi. Fiecare parte a încercat să îşi impună oamenii proprii, pentru ca atunci când se va ajunge să fie ales un lider unic de partid, momentul să fie un sigur sută la sută.
Conspiraţiile interne au fost duse pe multe fronturi, aripa democrat-liberală, mult mai unită şi disciplinată reuşind să îi pună la colţ pe liberalii vechi. Au reuşit să îşi impună cei mai mulţi candidaţi, indiferent că vorbim de funcţiile de primar sau de listele de consilieri, unde foştii pedelişti au prins locuri în primele rânduri.
De fapt, democrat-liberalii au găsit breşa perfectă în liderul vechiului PNL – Stelian Dolha, care a avut de dus o pălărie prea mare pentru capul său, o pălărie cu care s-a trezit peste ochi şi i-a îngustat orizontul de vedere. Îndatorat foarte tare lui Ioan Oltean care i-a scăpat pielea din jocul câtorva colegi liberali care l-au vrut înlocuit cu Ioan Turc la conducere, Dolha a început să facă joc de glezne, mimând faptul că-şi susţine oamenii. Rezultatul a fost faptul că i-au plecat mulţi oameni din partid, care însă au îngroşat rândurile ALDE.
Dolha, pe muchie de cuţit
O greşeală majoră făcută de Dolha a fost şi nominalizarea lui Adrian Titieni la funcţia de primar al Bistriţei. Titieni s-a dovedit însă a fi doar un actor grăbit, care nu s-a regăsit în echipa PNL de Bistriţa-Năsăud, fiindcă de fapt nu are nici în clin nici în mânecă ceva cu politica şi ar fi aşteptat ca alţii să lupte pentru poziţia sa de primar, iar la final, în ipoteza în care ar fi fost votat de majoritatea bistriţenilor, el să vină şi să se instaleze în fotoliul călduţ de la Primăria Bistriţa. Însă, plecarea lui Titieni din echipă, l-a adus pe Dolha în postura de candidat la Primăria Bistriţa, dar cu şanse slabe în raport cu contracandidatul său Ovidiu Creţu. Dolha a sărit de câteva ori la gâtul actualului primar, atacându-i proiectele implementate, fără a veni însă cu ceva mai bun, cu soluţii.
În acest punct trebuie să ţinem cont şi de voturile pierdute pe Bistriţa prin plecarea lui Alin Seserman şi Vasile Moldovan, voturi care nu sunt deloc de neglijat în lupta Dolha-Creţu.
Dacă rezultatele din 6 iunie nu îi vor fi favorabile, Stelian Dolha va fi mazilit fără doar şi poate de conducerea centrală, unde naşul Tase (n. r. – Teodor Atanasiu) stă şi veghează de pe poziţii înalte. Prin urmare nu este exclusă varianta ca Stelian Dolha să nu mai prindă vreun loc pe listele de candidaţi la parlamentarele din toamnă şi să dispară de pe firmamentul politicii.
Oltean a dat cu liberalii de pământ
Faptul că PNL se află într-o situaţie delicată şi în acest moment mult în urma rivalilor din PSD a fost scos în evidenţă de fostul lider al partidului, Ioan Oltean, la evenimentul de lansare a candidaţilor liberali, de săptămâna trecută.
„O coincidență fericită că lansarea candidaților PNL se produce în cea mai luminată săptămână a anului, cea de după Învierea Domnului. E un semn bun, e un semn că și liderii noștri s-au mai luminat, chiar au dat dovadă că sunt luminați. Am ascultat niște discursuri excepționale, aveam sentimentul că sunt student într-un amfiteatru și profesorul ne vorbește. S-a vorbit despre demnitate, onoare, întinerire și tot ce vreți. Să nu uităm un lucru însă, că am venit aici să ne mobilizăm, să ne conștientizăm că trebuie să câștigăm alegerile. Nu suntem la un simpozion după care să bem o bere și să ne culcăm liniștiți. Suntem la o întâlnire de lucru de unde trebuie să plecăm convinși că ne așteaptă o lună de muncă și de muncă și de muncă. Acesta este mesajul pe care trebuie să-l rețineți.
Demnitate, onoare – trăsături fundamentale, rare în politică, dar ele fără fapte nu există. Credeți că dacă îi vorbim lui badea Vasile de la Feldru sau Telciu că suntem demni, că suntem așa și pe dincolo e suficient? Noi trebuie să-i dovedim cetățeanului că suntem mai buni prin fapte, nu prin teorie, nu înnebunindu-i cu un vocabular ales iar la fapte să fim corigenți. Domnilor colegi, distinși lideri, să nu uitați că ne luptăm cu o forță politică extrem de puternică. În Bistrița-Năsăud, PSD nu e o forță pe care să o tratezi cu demnitate și cu onoare.
Invitații noștri (n. r. – deputații Lucia Varga şi Ioan Chirteș) se întrebau cum a reușit PSD, aici în inima Ardealului, să facă o oază atât de evidentă. Dacă nu știați, dacă nu v-au spus colegii dvs., vă spun eu: dvs., liberalii, i-ați ajutat în 2012. Trebuie să fim obiectivi și să recunoaștem greșelile politice făcute. Nu a greși e păcatul cel mai mare, ci a nu recunoaște și a nu face nimic să înlături greșeala. Acești liberali, împreună cu noi, avem obligația să reparăm această greșeală. Stă în puterea noastră, PNL are forța să câștige alegerile. Parteneriate nu cu dvs. trebuie să le facem, nu pe dvs. trebuie să vă convingem să votați candidații noștri, ci pe cetățeni. Nu e ușor lucru! Nu vă faceți iluzii că e ușor. 49 de localități sunt cu primari PSD sau ALDE. Nu prin critici dure și atacuri la persoană vom reuși să-i desțelenim, ci printr-o strategie superioară strategiei lor, noi trebuie să-i facem pe cetățeni să înțeleagă că suntem mai buni decât ei prin fapte, prin gândire, prin comportament, prin acțiune. (…).
Lucrul fundamental pe care trebuie să-l avem în vedere e dorința de a câștiga. Nicio bătălie nu se câștigă dacă cel din fruntea oștii nu crede în succes. Primii comandanți în această bătălie sunt candidații la funcția de primar, ei trebuie să fie cu drapelul în mână, să umble din casă în casă și să convingă oamenii că sunt mai buni. (…) Teoria e foarte bună, dar practica a decis întotdeauna, peste tot în lumea asta, succesul. (…) Trebuie să dovedim unitate deplină nu numai în vorbă, ci în acțiune.
PNL dă cel mai important examen de la constituirea sa. Alegerile locale constituie pasul major spre guvernare. Cine câștigă alegerile locale face un pas uriaș spre guvernare”, a spus Ioan Oltean.
Creţu nu are emoţii
De cealaltă parte, social democraţii în frunte cu Ovidiu Creţu sunt siguri de victorie, deşi culmea mulţi bistriţeni nu ar mai vrea ca actualul primar să rămână în frunte. L-ar schimba, dar nu au cu cine. Cel puţin aşa arată un sondaj la nivel de Bistriţa, din care reiese că Ovidiu Creţu, deşi urât de mulţi dintre bistriţeni, nu are acum un rival care să îi pună probleme serioase.
Dovadă că social-democraţii au siguranţa victoriei sunt şi proiectele pe care, culmea, nu Creţu vine să le propună bistriţenilor, ci cei care candidează pentru o funcţie de consilier municipal. Proiecte care sunt de fapt tot ale lui Creţu, acestea fiind aduse, multe dintre ele, în faţa bistriţenilor în campaniile electorale trecute.
Transport public pe Linia Verde, centrul intermodal, reamenajarea Pieţei Centrale odată cu continuarea lucrărilor de restaurare a Bisericii Evanghelice, reamenajarea şi modernizarea Pieţei Decebal, Wonderlandul şi pistele de biciclete, sunt proiecte pe care Ovidiu Creţu încearcă de câţiva ani buni să le pună în aplicare, dar fără succes. În schimb a cheltuit pentru ele sute de mii de lei de la bugetul local pentru documentaţii. Altele, precum anveloparea blocurilor, reabilitarea unor şcoli gimnaziale sau realizarea unui nou centru pentru vârstnici sunt deja pe lista primăriei de anul acesta. Reabilitarea de străzi figurează şi ele pe lista de promisiuni, proiect care ar fi putut fi dus la îndeplinire dacă Ovidiu Creţu nu toca banii bistriţenilor pe proiecte nefezabile.