PDL – protocol cu UNPR si aliante cu restul
Ioan Oltean ar vrea ca PDL sa mearga singur la alegeri

Ioan Oltean, secretarul general al PDL, nu agreeaza aliantele politice pe care le-ar putea face in perioada urmatoare partidul sau la nivel local, desi recunoaste ca sunt aducatoare de voturi si procente.
Liderul democrat-liberal este de parere ca PDL ar trebui sa participe la alegeri cu sigla si culoarea consacrata.

Procentajele destul de mici pe care PDL le intruneste in ultima perioada conduc pe liderii partidului tot mai mult spre ideea de a accepta incheierea unor aliante electorale cu alte formatiuni politice la nivel local. Asta deocamdata, fiindca obiectivul cel mai important in acest moment al PDL este obtinerea unor rezultate cât mai bune la alegerile locale din iunie, pentru ca mai apoi, fiind create premisele, concentrarea sa fie maxima pentru alegerile parlamentare din toamna.

Depinde de primari daca se vor forma aliante

In Bistrita-Nasaud, pâna la inchiderea editiei, nu se stie daca aceste aliante vor fi incheiate sau nu, cei care vor da unda verde fiind primarii democrat-liberali din judet. Cu toate acestea, Ioan Oltean, secretarul general al PDL si liderul democrat-liberalilor din Bistrita-Nasaud, nu agreeaza astfel de aliante.
„Eu am mai spus-o, personal eu sunt ca PDL sa se prezinte la nivelul alegerilor locale cu ceea ce este el – cu nume, sigla si culoare. Am crezut si cred ca nu avem niciun fel de motiv care sa determine o alta atitudine. PDL a luat, saptamâna trecuta, o decizie in urma discutiilor purtate la nivelul Colegiului Director, de a lasa libertate deplina fiecarei organizatii judetene de a decide daca in alegerile locale se prezinta singur, sub sigla, denumirea si culoarea consacrata sau in aliante judetene cu alte formatiuni politice. Vom decide daca la nivel local PDL va merge intr-un fel sau altul, decizia politica va fi luata de structura politica abilitata sa o faca. (…) Primarii, fiind principalii purtatori de mesaj, vor trebui sa fie principalii generatori ai modului in care partidul se va prezenta la alegerile din iunie anul acesta”, a declarat Ioan Oltean.
Aliantele cu diferite formatiuni politice pe care PDL le-ar putea incheia la nivel local ar putea induce o stare de dezorientare in rândul electoratului, cu atât mai mult cu cât insemnele electorale ar putea diferi de la un judet la altul. Acest aspect recunoscut si de secretarul general al PDL.
„Sigur se pot isca numeroase intrebari legat de aceasta chestiune. Fiecare organizatie judeteana este in masura sa analizeze, cunoscând realitatile judetului, care varianta este mai buna sau mai putin buna, pentru ca rezultatele sa fie maxime. In acelasi timp nu va ascund ca exista suficiente solicitari din partea altor formatiuni politice pentru a se realiza aceasta alianta electorala. Ea nu este generata doar de PDL”, a spus Oltean.

Orice vot conteaza, chiar daca vine de la PER sau PNTCD

In ultima perioada de timp exista tot mai multe voci care afirma ca printre formatiunile politice care ar dori sa se alieze la alegerile locale cu PDL, in mai multe judete, s-ar numara PER si PNTCD. Cât despre beneficiul PDL prin alierea cu doua formatiuni care sunt extrem de putin vizibile si fara forta electorala, Ioan Oltean este convins ca orice vot si orice procent conteaza.
„Aceste formatiuni politice (n. r. – PER si PNTCD) au un singur minus, in raport cu PC – ca nu au televiziune. In rest, cu ce ajuta PC pe celelalte formatiuni politice (n. r. – PSD si PNL)? Dar pe lânga aceasta explicatie, va pot spune ca exista in foarte multe judete din tara organizatii puternice ale ecologistilor sau ale PNTCD. Pentru noi, orice vot conteaza. Eu cred ca un 0,5% dintr-o parte, un 0,5% din alta parte, inseamna unu la suta. Dar unu la suta inseamna câteva mii de voturi. Orice vot conteaza atunci când e vorba de alegeri. Nu va ascund ca au fost situatii când un primar a câstigat la o diferenta de doar un vot. Asa ca, orice fel de vot care poate fi adus alaturi de PDL, poate sa constituie o motivatie suficient de puternica pentru realizarea unor aliante electorale”, a declarat secretarul general al PDL.
Oltean a tinut insa sa precizeze ca acceptând o alianta electorala nu poate fi vorba de o nesiguranta din partea PDL.
„Nu este vorba de nesiguranta sau de a-ti ascunde adevarata fata. Nu exista niciun motiv care sa ne determine sa ne ascundem adevarata noastra fata. Am luat aceste masuri in deplina cunostinta de cauza si asumându-ne intreaga noastra responsabilitate a gestului nostru politic”, a spus secretarul general al PDL.

Se vrea o alternativa la USL

Ioan Oltean a explicat ca, de fapt, aliantele electorale pe care le va forma PDL cu alte formatiuni politice sunt facute in ideea de a crea o alternativa la adresa USL. Drept exemplu a fost dat PNL, care a acceptat alianta cu un partid de stânga – PSD – doar din dorinta de a câstiga cât mai multe voturi.
„Dorinta de a antrena forte politice suplimentare si de a constitui o alternativa complexa la adresa USL. Ce i-a mânat in lupta pe penelisti sa-si distruga partidul, asociindu-se cu un partid de stânga? Dorinta de a lua mai multe voturi! Si noi, in unele judete, dorim sa construim o alternativa puternica la adresa USL. Acestea sunt argumentele si nu altele, pentru ca niciun cetatean nu poate fi pacalit ca sub denumirea de Miscare Populara, PDL este altceva decât ar fi daca ar merge asa cum este acum”, a spus Ioan Oltean.
Cu toate acestea deputatul bistritean si-a exprimat convingerea ca PDL ar trebui sa se prezinte la alegeri singur, cu insemnele si culoarea care l-au consacrat.
„Cred ca PDL trebuie sa se prezinte electoratului asa cum este el, cu tot ceea ce a facut bun si rau, lasându-i electoratului libertatea sa ne judece dupa ceea ce am facut fara a da posibilitatea altora sa spuna ca daca am obtinut un anumit scor, acesta nu este suta la suta al PDL, ci este si al altor formatiuni politice”, a opinat Ioan Oltean.

UNPR va duce trena PDL

Secretarul general a explicat totodata diferenta dintre un protocol si o alianta, apropo de intelegerea cu UNPR, chiar daca si din acest punct de vedere nu este inca nimic batut in cuie. Potrivit lui Oltean, daca va exista un protocol cu UNPR, aceasta va duce la un pact de neagresiune electorala in sensul ca acolo unde unul dintre cele doua partide va avea un candidat, celalalt va renunta din capul locului sa isi lanseze propriul candidat in cursa electorala.
„Protocolul vizeaza o atitudine de neagresiune fata de formatiunile politice care semneaza protocolul respectiv, iar alianta inseamna lista comuna. Protocolul este un act prin care noi ne angajam unii fata de altii de a nu ne agresa verbal in campania electorala si, in anumite locuri unde unii sau altii nu au candidati sa ne sustinem reciproc. (…) Cu UNPR suntem in discutie pentru incheierea uni protocol de colaborare, in sensul ca acolo unde ei au primari si presedinti de consilii judetene in exercitiu sa ne sustinem reciproc si sa nu ne punem noi candidati. De exemplu, la Bistrita, ei nu-si vor pune candidat daca incheiem protocolul si ei o sa sustina candidatul PDL. La Deva, unde ei au de exemplu primar in exercitiu, noi nu o sa ne punem candidat si o sa sustinem candidatul lor. In acest sens este gândit si se va incheia protocolul intre UNPR si PDL, plus o neagresiune totala intre cele doua formatiuni”, a afirmat secretarul general al PDL.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.