Primăriile democrat-liberale au accesat fonduri europene pentru realizarea de drumuri forestiere în întreg judeţul. În mare parte, licitaţiile au fost deja adjudecate şi lucrările la drumurile forestiere vor începe în toamna acestui an.
Primarii aşteaptă cu nerăbdare ca drumurile din pădure să fie asfaltate ca-n Occident.

Deşi există voci care susţin că investiţia pare inutilă şi că drumurile din comună ar trebui asfaltate prima dată, primarii speră să bifeze încă un proiect finanţat din fonduri europene. Fiecare drum forestier va fi asfaltat, o parte, şi pietruit cu aproximativ 1,5 milioane de euro, motiv pentru care firmele care speră să prindă o lucrare bunicică îşi freacă palmele de bucurie.

Pe bani europeni, asfaltatorii fac afaceri bănoase

Comunele conduse mai ales de primarii democrat-liberali au accesat fonduri europene pentru modernizarea drumurile din pădure. Fiecare drum forestier va fi asfaltat pe alocuri şi pietruit cu aproximativ 1,5 milioane de euro. Tocmai din acest motiv firmele specializate în astfel de lucrări speră să prindă o astfel de lucrare din bani publici. Ciudat este faptul că sunt licitaţii la care s-a prezentat un singur ofertant, caz în care lucrarea i-a fost adjudecată la preţul dorit.
Drumurile forestiere vor fi modernizate din fonduri europene, accesate pe Măsura 1.2.5. „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”.
Investiţia are ca obiectiv general adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere la noile structuri de proprietate apărute ca urmare a procesului de restituire a proprietăţilor în vederea creşterii competitivităţii sectorului agricol şi forestier.

Firma CML.RO rupe tot şi câştigă pe bandă rulantă.

Fiecare drum forestier va fi asfaltat şi pietruit cu aproximativ 1,5 milioane de euro. La prima fază de accesare cei mai mulţi au fost primarii PDL – Romuli (PNL), Leşu (PSD), Maieru (PDL), Şanţ (PSD), Ilva Mare (PDL), Telciu (PDL), Parva (PSD), Lunca Ilvei (PDL), Zagra (PDL), Bistriţa Bârgăului (PDL), Cetate (PDL), şi Dumitriţa (PDL).
Primarii de elită ai PDL Vasile Borş – Maieru, Vasile Labă – Bistriţa Bârgăului, dar şi democrat-liberalii din Telciu, Zagra, Runcu Salvei şi Dumitriţa sunt fericiţii câştigători ai finanţării europene pentru drumurile din pădure. Cu mare noroc, primăriile Şanţ, Romuli, Parva Leşu fac parte din lista câştigătorilor.
În joc sunt sume fabuloase, iar firmele de profil se luptă pentru un contract de modernizare a drumurilor forestiere. SC CML.Ro a câştigat un contract de 6,3 milioane de lei pentru modernizarea drumului de la Dumitriţa, aceasta fiind singura firmă care a participat la licitaţie.
În primă fază, licitaţia a fost anulată datorită neavizării documentaţiei de atribuire de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Satu Mare (APDRP Satu Mare).
De asemenea, modernizarea drumurilor forestiere din Bistriţa Bârgăului costă 5,5 milioane de lei, câştigător fiind tot SC CML.RO. Şi aici, în prima fază, licitaţia a fost anulată, deoarece în documentaţia de atribuire perioada dintre publicarea invitaţiei de participare şi cea de depunere a ofertelor nu era conformă cu prevederile legale.
La Ilva Mare, MIS Grup a depus oferta şi intenţionează să modernizeze drumul, valoarea estimată a lucrării fiind de aproximativ 6,2 milioane de lei. Deocamdată nu s-a adjudecat contractul de achiziţii publice.
La Cetate, lucrările sunt estimate la 6,2 milioane de lei şi licitaţia a fost câştigată de SC Dimex, o altă societate apropiată PDL. Pentru celelalte drumuri forestiere, constructorii se pregătesc de licitaţie, dar este ciudat faptul că nu este bătălie .  

1.5 milioane de euro pe fiecare drum de pădure. Primarii excluşi mai încearcă

Deşi au pierdut startul, primăriile eliminate s-au prezentat, la a doua sesiune cu documentele îmbunătăţite, în speranţa unei finanţări de 1,5 milioane de euro.  
Primarii comunelor Tiha Bârgăului, Josenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Ilva Mică, Salva, Rebra, Rebrişoara şi cel al oraşului Sângeorz Băi, au solicitat accesarea fondurilor europene pentru drumuri forestiere în cea de-a doua sesiune. Câteva primării au depus dosare pentru modernizarea drumurilor agricole, cum ar cazul celor din Silivaş, Şieu, Urmeniş, Galaţii Bistriţei, Mărişelu, Urmeniş, Şintereag, Matei şi Chiochiş.
În perioada 2 – 31 mai 2011, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia Generală Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management pentru PNDR, a lansat cea de-a doua sesiune de cereri de proiecte pe Măsura 125, cu o alocare financiară disponibilă în valoare de 333.000.000 euro, din care, pentru componenta b) „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii” este alocată suma de 133.200.000 euro, reprezentând 40% din alocarea sesiunii.

Opoziţia acuză manevrele politice pentru drumurile forestiere

Ca de obicei, primarii PSD susţin că drumurile forestiere au fost cu dedicaţie către portocalii, în condiţiile în care proiectele depuse de primăriile din Sângeorz Băi (PSD), Feldru (PSD), Prundu Bârgăului (PNG), Josenii Bârgăului (PSD), Tiha Bârgăului (PNL), Rebra (PSD), Rebrişoara (PSD), Salva (PSD) au fost respinse în primă fază din cauză că dosarul nu a fost completat corect. Au fost şi cazuri în care primăriilor aparţinând PDL li s-au respins proiectele, în prima fază. În astfel de cazuri au fost edilii democrat-liberali din Măgura Ilvei şi Ilva Mică.
„E clar că sunt bătălii politice. În Feldru, Direcţia Silvică ne-a împiedicat şi a refuzat să treacă drumul forestier în domeniul public al comunei. M-am adresat Prefecturii, dar nu s-a întâmplat nimic şi a beneficiat PDL-ul de modernizarea drumurilor forestiere, ca dovadă că deja s-a licitat şi probabil a începe lucrările. Noi sperăm să prindem finanţare acum, la a doua sesiune pentru că legea s-a modificat şi drumurile forestiere au fost trecute în patrimoniul nostru, al primăriei. Sunt slabe şanse, pentru că PDL controlează tot, inclusiv fondurile europene” susţine Ştefan Sângeorzan, primarul din Feldru.
Reprezentanţii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit BN (OJPDRP BN) susţin că proiectele au fost respinse din motive tehnice, nicidecum din raţiuni politice.
„Nu cred că e vorba de chestiuni politice, ca dovadă este faptul că sunt primari PDL cărora le-a fost respinsă documentaţia la prima sesiune, deci nu poate fi vorba de aşa ceva. Majoritatea s-au conformat şi la a doua sesiune au prezentat dosarele complete şi sunt acum evaluate la Satu Mare”, susţine Cristian Dănilă, reprezentant OJPDRP BN.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.