În urma alegerilor locale din 1 iunie, PD-L a câstigat din primul tur si Primaria Cluj-Napoca si sefia Consiliului Judetean. Astfel, Emil Boc si-a eliminat contracandidatii, obtinând 76,1% din voturile clujenilor, în timp ce contracandidatul sau, Laszlo Attila (UDMR) a atins ,,performanta” de 8,2%, subclasându-i pe social-democratul Remus Lapusan si pe liberalul Manuel Chira. Noul presedinte al CJ, Alin Tise a fost votat de 37,77% dintre electori, învingându-i pe liberalul Marius Nicoara care a acumulat 24,92% dintre voturi, pe Vasile Soporan (PSD), care a strâns 16,33% din voturi si pe Mate Andras Levente, care a fost votat de 13,07% din locuitorii judetului.
Anul electoral 2008 a divizat din nou scena politica româneasca. În ceea ce priveste judetul Cluj, culoarea portocalie a devenit clar culoarea judetului, PD-L reusind sa ,,cucereasca” si presedintia Consiliului Judetean si Primaria municipiului Cluj-Napoca. Astfel, patru ani de acum încolo judetul va fi în mâinile lui Alin Tise, iar municipiul va fi ,condus de Emil Boc. Primarul în exercitiu, practic, i-a zdrobit pe contracandidatii sai, acumulând 76,1% din voturile clujenilor, câstigând astfel Primaria din primul tur. Urmatorul în clasament este candidatul UDMR, Laszlo Attila care a reusit sa obtina 8,2%, în timp ce candidatul PSD, Remus Lapusan a adunat aproximativ 5,3% din voturile clujenilor. Candidatul PRM, Gheorghe Funar si candidatul PNL, Manuel Chira se situeaza sub pragul electoral de 5% obtinând doar 4,7%, respectiv 3,5%. Numaratoarea finala a voturilor a lamurit si situatia candidatilor cotati de la bun început cu sanse minime. Astfel, taranistul Horea Dan este primul sub pragul psihologic de 1%, acumulând doar 0,65% din voturi, fiind urmat de Dorin Apahidean (PIN) cu 0,40%, Ionut Tene (PNG) cu 0,29%, Valentin Mudura (PAS) cu 0,22%, Candit Vernea (PC) cu 0,21%, Angela Nistor (Uniunea Pensionarilor) cu 0,14%. Cele mai slabe scoruri au fost obtinute de catre Octavian Capatâna (Partidul României Europene), care a fost votat de 0,07% dintre clujeni si de Tiberiu Kovacs (PPP) care a obtinut doar 0,06%. Nici Consiliul Judetean nu a fost ,,crutat” de catre democrat-liberali. Înca din primul tur, sefia CJ a fost câstigata de Alin Tise care a acumulat 37,77% din voturile locuitorilor judetului Cluj, subclasându-l pe fostul presedinte al CJ, Marius Nicoara, care a obtinut 24,92%. Pozitia a treia din clasament a fost ,,rezervata” pentru candidatul PSD, Vasile Soporan care a reusit sa convinga doar 16,33% din electorat sa îl voteze, în timp ce Mate Andras Levente, candidatul UDMR a obtinut 13,07 dintre voturi.
Lista portocalie
Si Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca va fi condus de democrat-liberali. Astfel, în urma redistribuirii voturilor, PD-L a obtinut 16 mandate de consilier local, fiind urmat de UDMR care, în urmatorii ani, va fi reprezentat de cinci membri ai Uniunii. Social-democratii si liberalii sunt la egalitate, obtinând trei mandate de consilier local fiecare. Celelalte formatiuni politice nu au reusit sa atinga pragul electoral de 5%. PD-L a obtinut majoritatea absoluta în Consiliul Local, obtinând 60% dintre fotoliile de consilier local. Primul pe lista democrat-liberalilor este Florin Stamatian, director la Clinica de Obstetrica-Ginecologie, fiind urmat îndeaproape de Sorin Apostu, directorul tehnic al Primariei si de Radu Moisin, presedintele OTPD-L Cluj. Pozitia a patra pe lista PD-L pentru Consiliul Local s-a aflat viceprimarul Adrian Popa, pe locul cinci situându-se Nicoleta Postolache, urmând ca pozitia a sasea sa fie ocupata de Adrian Gurzau. ,,Echipa” PD-L este întregita de Ioan Pop, Petru Pântea, Marcelus Suciu, Horea Florea, Mircea Petric si Gheorghe Surubaru, pe ultimele pozitii a listei democrat-liberalilor situându-se Mihai Sandu, Constantin Tomos, Brândusa Chiorean si Valter Marcu. Astfel, viitorul Consiliu Local municipal va fi completat în viitorul mandat cu nume noi. Viitorii consilieri ai PD-L, sase la numar, care se afla la primul mandat sunt: Radu Moisin, Marcu Valter, Constantin Tomos, Brândusa Chiorean, Marcelus Suciu si Gheorghe Surubaru.
…si restul
PD-L fiind marele câstigator al alegerilor locale, obtinând 16 mandate de consilier local din cele 27 disponibile, celelalte formatiuni politice trebuie sa se multumeasca cu cele 11 locuri ramase. Astfel, a doua formatiune din Consiliul Local, UDMR a obtinut cinci mandate de consilieri. Cap de lista al Uniunii este Laszlo Attila, presedintele UDMR, care se afla la cel de al treilea mandat de consilier local, fiind urmat de Csoma Botond, Molnos Lajos, Somogyi Gyula si Szenczi Bianka, care se afla la primul mandat. În ceea ce îi priveste pe social-democrati, acestia au obtinut doar trei mandate în forul local, primul pe lista fiind Remus Lapusan, presedintele organizatiei locale a PSD. Pozitia a doua este ocupata de Vasile Dâncu, liderul PSD Cluj, care se afla la primul mandat de consilier local, pe ultimul loc aflându-se Alexandru Cordos. Si PNL va fi reprezentat de doar trei liberali, care se afla la primul lor mandat de consilier local. Acestia sunt Manuel Chira, contracandidatul lui Emil Boc în cursa pentru obtinerea postului de primar al municipiului, Teo Peter Jr. si Steluta Cataniciu, vicepresedintele organizatiei judetene a PNL. Una dintre surprizele alegerilor locale este faptul ca PRM nu a obtinut nici un mandat de consilier local, acest lucru fiind o adevarata premiera în Cluj-Napoca.
Democrat-liberalii si la CJ
Consiliul Judetean Cluj se afla în aceeasi situatie ca si Consiliul Local, democrat-liberalii câstigând 37, 28% din voturi pentru Consiliul Judetean, în timp ce PNL a obtinut 16,45%. Liberalii sunt urmati de PSD cu 16,19%, apoi de UDMR cu 13,17%, PRM obtinând doar 5,30% din optiunile clujenilor. Astfel, dupa redistribuirea voturilor, PD-L a obtinut 15 mandate de consilieri judeteni, dintre care doar cinci îsi vor începe cel de al doilea mandat: Radu Bica, Mircea Morosan, Alexandru Coroian, Ion Pantelimon si Teofil Maier. Cap de lista pentru CJ este Hardau Mihail, fostul ministru al Educatiei si Cercetarii, fiind urmat de Mircea Herman, Florin Borza, Adrian Hetea, Ovidiu Turdean, Steluta Racolta si Darius Pintilie. Pe urmatoarele pozitii se situeaza Iuliu Pacurariu, Ovidiu Vasile Calin si Viorica Toma. Trei dintre cei sapte consilieri judeteni alesi pe listele PNL se afla la primul mandat. Acestia sunt Marius Nicoara, fostul presedinte al Consiliului Judetean, Ioan Petran si Ioan Berchisan, directorul ITC, lista liberala fiind completata de Liviu Miclaus, Rodica Daicicov, Eugen Cecan si Marius Mânzat. Si de aceasta data liberalii sunt la egalitate cu social-democratii, obtinând sapte mandate de consilier judetean fiecare. Prin urmare, ,,new entry” în forul judetean sunt Vasile Soporan, care a candidat pentru sefia CJ, Vasile Dâncu, liderul PSD Cluj, Mihaela Rozor si Valentin Cuibus. Iar Cornel Itu, Traian Cuc si Danut Canta au fost alesi pentru a doua oara ca sa îi reprezinte pe social-democrati. PRM a obtinut, ca si în 2004, doua mandate de consilier judetean în persoana senatorului PRM Gheorghe Funar si a lui Petru Gus.
Raportat la alegerile din 2004, UDMR a pierdut trei functii de consilier judetean, iar cele cinci locuri obtinute în urma alegerilor din 1 iunie sunt ocupate de ,,fete” noi: Vakar Istvan, Fekete Emoke, Okos Carol, Balasz-Becsi Attila si Sztrabyczki Szilard. Conservatorii si taranistii, spre deosebire de anul 2004 când au obtinut patru, respectiv un mandat de consilier judetean, anul acesta nu au reusit sa strânga suficiente voturi pentru a intra în Consiliu.
Horea Dan si-a dat demisia din functia de presedinte al PNT-CD Cluj. Într-un comunicat de presa se arata ca Dan si-a dat demisia din cauza rezultatelor obtinute de PNT-CD în urma alegerilor locale, partidul nereusind sa treaca peste pragul electoral de 5%. Totodata, în acelasi comunicat, s-a mentionat ca Horea Dan va ocupa, de acum înainte, functia de vicepresedinte al organizatiei locale a PNT-CD.
Dupa ce a pierdut alegerile pentru sefia Consiliului Judetean, Marius Nicoara a decis sa se multumeasca doar cu simplul post de consilier judetean pentru ca doreste ca proiectele sale sa fie continuate. “Voi accepta mandatul de consilier judetean pentru cã sunt proiecte pe care le-am promovat eu si pe care as vrea ca viitorul Consiliu sa le ducã mai departe în interesul cetateanului”, a declarat Marius Nicoara.
Timea Moldovan