Înainte de acest eveniment, săptămâna aceasta, mai precis pe 4 februarie, are loc Consiliul Naţional al PSD.
Pentru a stabili data marelui eveniment care probabil va schimba echipa de conducere a PSD, mare parte din conducerile filialelor judeţene s-au întâlnit cu liderii de la Centru, recent, la Poiana Braşov.
În urma acestei întruniri, Mircea Geoană susţine că 39 de filiale din teritoriu îl sprijină în continuare pentru şefia partidului.
Miron Mitrea, Cristian Diaconescu şi Adrian Năstase sunt posibilii contracandidaţi cu care Geoană va trebui să se „bată” în marea finală de pe 20 februarie. Dacă Mitrea şi-a anunţat candidatura şi spune nu se va retrage sub nicio formă din cursă, candidatura vicepreşedintelui PSD Cristian Diaconescu nu este foarte sigură, deşi el neagă asta. Potrivit unor „surse din partid”, Diaconescu ar fi gata să facă un pas înapoi dacă Adrian Năstase se va hotărî în cele din urmă să candideze la şefia partidului. Zvonurile lansate de „sursele din partid” sunt clasificate de Diaconescu drept „aberaţii”. „Mă întreb cât va mai ţine genul ăsta de aberaţii, de informaţii apărute pe surse despre unul sau altul. E vorba de stilul unora care au înveninat PSD în ultima vreme. Nu se pune problema niciunui fel de discuţii şi aranjamente între mine şi altcineva. Nu mă retrag din cursă. Ştiu că se negociază cu ferocitate zilele acestea. Sunt tot mai convins, în urma apariţiei acestor afirmaţii despre mine, că o schimbare este tot mai necesara în PSD”, a precizat Diaconescu.
Oricum, fiecare dintre cei patru sunt în căutare de aliaţi. Foarte puţini dintre social-democraţi şi-au declarat făţiş susţinerea pentru unul sau altul dintre candidaţi, iar negocierile se poartă pe ascuns.
Geoană visează frumos
La sfârşitul întâlnirii care a avut loc la Poiana Braşov, Mircea Geoană declara că are sprijinul a 39 de filiale din teritoriu. Cu toate acestea, o parte dintre participanţii de la acea întâlnire, printre care europarlamentarul Adrian Severin, dar şi alţi membri marcanţi ai PSD, spun că susţinerea celor 39 de filiale este doar în închipuire. „Deşi s-a spus că au participat 39 de filiale, în realitate au participat 39 de persoane din filialele respective, filiale care n-au discutat nimic înainte. Oamenii aceştia au venit fără nici un fel de mandat, iar unii dintre ei nici măcar nu erau liderii filialelor respective, ci trimişi de liderii acelor filiale pare-se pentru a lua pulsul discuţiei”, a explicat la RFI România Adrian Severin. De asemenea, Mădălin Voicu susţinea într-o intervenţie la Realitatea TV că Geoană are susţinerea a cel mult cinci sau şase filiale din teritoriu.
Luptă pentru pace
Intrarea în cursă pentru şefia PSD a lui Cristian Diaconescu i-a cam stricat planurile lui Adrian Năstase care l-ar fi dorit în echipa sa alături de Liviu Dragnea şi Victor Ponta, în lupta sa contra lui Geoană.
Potrivit declaraţiei sale de la Realitatea FM, Diaconescu susţine însă că Adrian Năstase ar putea fi „un membru valoros” al viitoarei sale echipe de conducere. „Năstase are o recunoaştere în interiorul PSD extrem de serioasă”, a punctat vicepreşedintele PSD.
Totodată Diaconescu spune că PSD nu a scăpat de sindromul mercantilismului politic, iar eşecurile trebuie să fie evaluate în interiorul partidului pentru a nu fi repetate în viitor. „Eşecurile trebuie să fie evaluate în interiorul unui partid pentru a nu fi repetate pe viitor. Ceea ce face separarea apelor posibilă este respectarea strictă a identităţii politice a unui partid. PSD nu a scăpat de sindromul mercantilismul politic: indiferent de ce politici facem, acum este nevoie să intrăm la putere”, a spus vicepreşedintele PSD, El a precizat şi că „la nivelul structurilor de partid din ţară există, în acest moment, frustrări foarte mari legate de pierderea alegerilor prezidenţiale şi se simte nevoia unei perioade de reconstrucţie”.
PSD, în declin electoral
Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, susţine că va anunţa oficial pe 4 februarie dacă va intra sau nu în cursa pentru şefia partidului. Până una alta, fostul lider al PSD face şi el analize, pe blogul său personal, privind situaţia dezastruoasă în care se află formaţiunea sa politică. Astfel, analizând parcursul electoral al PSD în perioada 2004 – 2009, Năstase afirmă că partidul se află într-un declin electoral evident, el apreciind totodată că liberalii pot fi aliaţi ai social-democraţilor în încercarea de a ataca pe două fronturi spaţiul câştigat de democrat-liberali.
„Faţă de momentul 2004 suntem într-un declin evident. Deşi momentul cel mai dramatic din ultimii ani a fost depăşit într-o oarecare măsură, suntem încă departe de a mai fi principalul partid de pe scena politică internă”, precizează Năstase. În ceea ce priveşte evoluţia pe tipuri de alegeri Năstase apreciază că PSD a pierdut pe toate fronturile. „În niciun tip de alegeri nu am reuşit o evoluţie pozitivă, în afara europarlamentarelor, unde am reuşit să recuperăm ceva după minimul din 2007”, spune preşedintele CN al PSD.
În finalul analizei, Adrian Năstase susţine că slăbirea masivă a fiefurilor PSD nu a fost dublată de o consolidare pe zonele mai puţin favorabile şi că partidul încă mai este dependent de votul tradiţional, asupra căruia se exercită presiuni din ce în ce mai mari din partea dreptei.
Patefonul lui Geoană s-a stricat
Senatorul Miron Mitrea, în drumul său spre scaunul de preşedinte al PSD, continuă să-l acuze pe Mircea Geoană că ar fi omul unor grupuri de interese din afara partidului. „Faptul că Mircea Geoană era condus de grupuri de interese din afara partidului s-a văzut pe tot parcursul anului 2009 şi, mai ales, în campania pentru prezidenţiale, când Geoană pierduse clar controlul asupra propriei campanii”, scrie Mitrea pe blogul său.
În acelaşi timp senatorul dezminte acuzaţiile aduse de liderul PSD la adresa sa, prin care se pretinde că el ar fi omul lui Băsescu. „Patefonul lui Mircea Geoană s-a blocat pe versul «Mitrea e omul lui Băsescu». Ştiindu-se pe sine un politician-marionetă, Geoană îşi imaginează că şi alţii sunt la fel. Îşi închipuie că eu nu pot funcţiona ca un politician cu gândire şi voinţă proprie, ci e musai să am pe cineva în spate, care să mă manipuleze. N-am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată omul nimănui. Sunt un om cu coloană vertebrală, care îşi respectă întotdeauna cuvântul dat. Dacă eram omul cuiva, nu eram trimis să mă «odihnesc» după fiecare campanie pe care am câştigat-o pentru PSD. Iar aiureala asta cu Băsescu este cea mai ticăloasă minciună care s-a spus vreodată despre mine. Ticăloasă, pentru că pleacă de la faptul că am militat pentru intrarea la guvernare a partidului meu. Am militat ca PSD să intre la putere alături de PDL fără să cer nimic pentru mine personal. N-am cerut nici postul de şef al Senatului, nici calitatea de membru CSAT, nici controlul asupra Ministerului de Interne. Pe astea le-au cerut Geoană şi grupul lui şi au profitat de ele. Geoană & co. mă acuză pe mine că am fost înţeles cu Băsescu să bag PSD la guvernare. Dar ei unde au fost când s-a negociat şi când s-a semnat protocolul alianţei cu PDL? Nu cumva Geoană era şeful partidului, iar Hrebenciuc marele negociator de funcţii? Nu cumva Geoană a semnat cu mâna lui alianţa cu PDL? A semnat-o cu mâna mea?”, scrie Mitrea.
Candidatura lui Mitrea, mişcare tactică
Viorel Hrebenciuc, cel atât de mult arătat cu degetul că ar face cu adevărat jocurile în PSD, stă în expectativă. În opinia sa, Geoană, Diaconescu şi Năstase sunt trei candidaţi redutabili pentru preşedinţia PSD. Singurul care nu contează este Mitrea, susţine deputatul, apreciind că acesta şi-a anunţat candidatura doar pentru a-şi negocia o funcţie de vicepreşedinte al partidului, ca mai apoi să se retragă din cursă înaintea Congresului.
Drept urmare, Mitrea dezminte că anunţata sa candidatură ar fi doar o mişcare tactică. „Convinşi că ei ştiu, chiar mai bine decât mine, ce urmează să fac, distinşii domni spun că, mai mult ca sigur, nu voi candida în final la preşedinţia partidului şi că mă voi alătura uneia sau alteia dintre tabere. Dar astăzi (n. r. – 27 ianuarie) am decis să nu-i mai las să muncească în van. De ce să-şi consume energia şi timpul construind fel de fel de scenarii referitoare la candidatura mea? Aşa că îi anunţ, în modul cel mai sincer, că nu-mi retrag candidatura. Nici acum şi nici mai târziu. Am spus un lucru şi rămâne aşa cum l-am spus. Nu mă joc cu vorbele şi cu candidaturile”, susţine Miron Mitrea pe blogul său, invitându-l totodată public pe Năstase pentru a i se alătura într-o echipă comună.
Liana Mureşan
Acum 20 de ani ,pe 3 feb 1990 ,a inceput jaful national!Rezerva valutara a Romaniei a fost “schimbata” la cursul oficial de 14 ,45 de lei pentru ca apoi sa fie revanduta populatiei la colt de strada! Petitia facuta de mine a fost inaintata Tribunalului Bacau.Primul bisnitar al tarii a fost nimeni altul,decat cel ce a aprobat aceasta ilegalitate.Iliescu.
Banii obtinuti atunci de BRCE au folosit apoi metodei MEBO.Metoda prin care au fost sustrasi bani destinati retehnologizarii!Bani pe care parintii nostri i-au strans cu suferinta!
https://www.ceausescu.cc ataca imperiul fricii si cere fiecarui roman sa lupte pentru aflarea adevarului.Adevarul se spune tare ,rastit si niciodata balbait!
Istoria trebuie scrisa de noi,cu demnitate si nicidecum de alti straini care nu au de a face cu ceea ce-i roman.
Radu Roncea va invita la “dans”!
Bucuresti
3 feb 2010