Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a dat recent publicităţii o listă privind acţiunile în constatare iniţiate de Consiliul anul trecut, în urma verificării dosarelor unor persoane care lucrează sau au lucrat în diferite instituţii publice şi care sunt suspectate că ar fi avut relaţii cu Securitatea.
Printre numele trecute pe „lista neagră” se regăsesc şi cele a patru bistriţeni, dintre care doi sunt consilieri, unul judeţean şi unul local, unul este fost director al unei instituţii publice, iar cel de-al patrulea este angajat al Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud. Este vorba de Dorin Neamţu, Doruţ Breşfelean Deac şi dr. Constantin Anton.
Potrivit raportului, în anul 2010, Consiliul a înregistrat cereri noi de acces la dosar pentru 5.187 de persoane, cu 40,5% mai mult decât în anul 2009, când în aceeaşi categorie s-au înregistrat cereri pentru 3.690 de persoane.
Totodată, anul trecut au fost deconspiraţi 847 de informatori, cu 14,6% mai mult decât în 2009, când au fost comunicate petenţilor numele reale şi datele de identitate pentru 739 de persoane cu nume conspirativ, consemnat în dosarele studiate în temeiul dreptului de acces.
În 2010, s-au primit cereri de verificare pentru circa 40.000 de persoane
Un capitol distinct al activităţii CNSAS îl reprezintă verificările de interes public, privind persoanele care au candidat sau ocupă o funcţie prevăzută de art. 3, lit. a-z din Legea nr. 293/2008.
Categoriile verificate includ principalele demnităţi, poziţii ierarhice şi profesii considerate ca determinante pentru buna funcţionare a societăţii româneşti post-comuniste.
În anul 2010, Consiliul a primit de la instituţii publice, organizaţii civice şi ziarişti solicitări de verificare pentru 39.958 de persoane care ocupă funcţii sau demnităţi prevăzute de art. 3 din Lege. Creşterea este de 455% faţă de anul 2009, când în aceeaşi categorie s-au depus cereri privind 8.771 de persoane. Primele etape ale procedurii descrise mai sus au fost parcurse pentru 16.868 de persoane verificate pe baza cererilor depuse în 2010, la care se adaugă 9.689 de persoane pentru care s-au depus cereri în a doua parte a anului 2009.
Numărul persoanelor pentru care s-au încheiat verificările întreprinse în temeiul art. 3 a fost de 6.108 persoane, cu 48% mai puţin decât în anul 2009, când s-a întocmit documentaţia completă pentru 11.719 persoane.
Dintre cele 6.108 cazuri cu documentaţie completă întocmită anul trecut în temeiul art. 3 din Lege, 5.385 de cazuri au fost analizate şi discutate în şedinţă de Colegiu, modul de finalizare a verificărilor fiind următorul: pentru 62 de persoane cu funcţii publice, verificate în 2010, Colegiul a stabilit iniţierea unor acţiuni în constatare a calităţii de colaborator, transmiţând documentaţia instanţei competente; în cazul altor 4.933 persoane care ocupă funcţii publice s-a dispus eliberarea de adeverinţe de necolaborare; iar pentru alte 390 de persoane s-au menţinut deciziile anterioare emise de CNSAS. La aceste cifre se adaugă finalizarea unor verificări de interes public iniţiate în 2009 şi asupra cărora Colegiul a decis anul trecut transmiterea acţiunii în instanţă sau eliberarea unei adeverinţe de necolaborare, după caz. Astfel, numărul total al deţinătorilor de funcţii publice pentru care Colegiul s-a pronunţat în anul 2010 este de 6.386 de persoane.
În 2010, Colegiul a dispus iniţierea a 559 de acţiuni în constatare, număr aproape egal cu bilanţul anului anterior, când s-au înregistrat 560 de procese noi. O schimbare esenţială o constituie însă faptul că ponderea acţiunilor privind foştii ofiţeri de Securitate o depăşeşte cu mult pe cea a cauzelor referitoare la civilii pentru care CNSAS a cerut instanţei constatarea calităţii de colaboratori ai poliţiei secrete comuniste: dintre cele 559 de acţiuni în constatare iniţiate în 2010, 3.656 au ca obiect calitatea de lucrător al Securităţii, atribuită unor ofiţeri şi subofiţeri care au încălcat drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, în timp ce numărul persoanelor civile pentru care Consiliul a propus instanţelor constatarea calităţii de colaborator este de 194.
Până la finele anului 2010 CNSAS a pierdut definitiv, din motive privind fondul cauzelor, doar trei procese cu foşti ofiţeri de Securitate, alte trei procese au fost pierdute din motive procedurale (fiind iniţiate în baza Legii nr. 187/1999, declarată neconstituţională), iar 16 acţiuni au fost retrase în urma decesului persoanelor verificate.
Consilier judeţean, în vizorul CNSAS
Unul dintre cei trei bistriţeni care a primit verdictul de colaborator cu Securitatea este consilierul judeţean democrat-liberal Dorin Neamţu. Până în 2007, Neamţu a fost membru al Partidului Naţional Liberal (PNL), dar odată cu înfiinţarea Partidului Liberal Democrat (PLD) şi-a părăsit colegii liberali bistriţeni împreună cu fostul lider al acestora, Sabin Ilieşi. Când PLD a fuzionat cu Partidul Democrat şi a luat naştere actualul PDL, evident că Dorin Neamţu a devenit membru al acestui partid. Răsplata plecării sale din PNL a venit destul de repede, întrucât în 2008 numele său a fost trecut pe lista candidaţilor PDL pentru Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, după alegeri acesta regăsindu-se printre consilierii judeţeni.
Anul trecut, Dorin Neamţu a fost declarat „colaborator” al fostei Securităţi, dosarul său cu nr. 11635/2/2010 fiind pe rolul instanţei Curţii de Apel Bucureşti în curs de soluţionare. Dosarul are ca obiect „constatarea calităţii de lucrător/colaborator al securităţii (OUG nr.24/2008)”.
Doi liberali au primit şi ei calitatea de colaboratori
O altă persoană publică din Bistriţa-Năsăud care a primit verdictul de „colaborator” al fostei Securităţi este fostul director, până în 2006, al Direcţiei pentru Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Constantin Anton.
Doctorul Anton este şi el membru al PNL, acum e drept unul ceva mai retras din activitatea politică.
Constantin Anton este medic primar medicină internă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi, printre altele este şi membru al clubului Rotary.
Pentru a se constata dacă are sau nu calitatea de colaborator al fostei Securităţi, dosarul lui Constantin Anton se află şi el pe rolul instanţei Curţii de Apel Bucureşti, în curs de soluţionare, acesta având nr. 3863/2/2010.
Un alt liberal cu statut de „colaborator” primit din partea CNSAS este Doruţ Breşfelean Deac, consilier local în comuna Cetate. Şi dosarul său, cu nr. 154/2/2011, este în curs de soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti.
Instituţia Prefectului are şi ea o şopârliţă
Al patrulea bistriţean care are, potrivit listei publicate de CNSAS, calitatea de „colaborator” al fostei Securităţi este Nedelea Viorel, consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud – compartimentul Verificarea legalităţii actelor şi contencios administrativ. Dosarul cu nr. 11260/2/2010 este în curs de soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti.
Liana Mureşan
Antoane, mi-ar crapa obrazul de rusine!!! Te cunosc suficient de bine ca sa ma fi putut astepta de la tine la asemenea josnicie. Vai de viata ta amaritule!!! Ascundete ma, da nu pe Valea Birgaului ca se rupe pamintul asta sfint sub tine. Liberal ai spus?! Nenorocitule!!!
Rusine, rusine , rusine
Noi, membrii vechi ai PDL-ului n-am incaput pe listele pt consiliari la alegerile trecute,c-au aparut exemplare dintr-astea ca Neamtu, Somlea,Luca etc.,pe care onor domnii Oltean si Rusu le-au tras de urechi in fruntea listelor, in schimbul unor „contributii” substantiale.Acum chiar cei trasi de urechi inainte spurca firma PDL-ului.