Home Societate Patronii se tem de închisoare! Angajări pe bandă rulantă în Bistriţa-Năsăud

Patronii se tem de închisoare! Angajări pe bandă rulantă în Bistriţa-Năsăud

Controversatul Cod al Muncii, intrat în vigoare la începutul lunii mai, se dovedeşte a fi, cel puţin pentru moment, în favoarea salariaţilor din Bistriţa-Năsăud.
Speriaţi de amenzile usturătoare prevăzute de noua lege în cazul muncii la negru, dar şi de faptul că riscă să fie pedepsiţi cu închisoarea, patronii din judeţ au înregistrat în mai puţin de două luni un număr record de contracte individuale de muncă.

Directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud (ITM BN), Otilia Berbecar, spune că de la intrarea în vigoare a noului Cod şi până în prezent au fost înregistrate în judeţul nostru 6.369 de contracte noi de muncă.
Potrivit noului Cod al Muncii, angajatorii vor fi sancţionaţi cu închisoarea de la unu la doi ani sau cu amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă. Aceştia vor primi amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Nici cei care acceptă să muncească la negru nu vor fi iertaţi, ei riscând să primească sancţiuni de la 500 la 1.000 de lei.
Totuşi, există şi patroni care nu ţin cont de lege şi continuă să nu le întocmească angajaţilor contracte de muncă. Luna trecută, inspectorii ITM BN au depistat pe raza judeţului 15 muncitori „la negru”. Nouă dintre ei lucrau la o firmă de construcţii din Rebra, iar şeful lor riscă să-şi petreacă următorii doi ani după gratii.

Aproape 6.400 de contracte noi

Noul Cod al Muncii a băgat frica în patronii bistriţeni. Începând cu luna mai de când a intrat în vigoare legea şi până în prezent au fost înregistrate în baza de date a Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL) al ITM BN 6.369 de contracte noi de muncă.
Otilia Berbecar, directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „în luna mai în judeţul nostru au fost întocmite 5.478 de contracte de muncă, iar în iunie alte 891. Acestea sunt înregistrate direct în REVISAL, aşa că nu putem vedea dacă toate sunt noi. Pot să spun însă că din informaţiile pe care le avem, cazurile în care patronii transformă contractele pe perioadă nedeterminată în contracte pe perioadă determinată sunt sporadice. De regulă, patronii fie angajează oameni pe perioadă determinată, fie pe nedeterminată”.
La nivel naţional, în intervalul 1 mai-1 iunie s-au încheiat peste 350.000 de noi contracte de muncă, din care două treimi sunt pe durată nedeterminată. De asemenea, s-au realizat 11.128 de controale în activitatea firmelor şi s-au aplicat amenzi de peste 14 milioane de lei pentru neregulile întâlnite.
Însă cum nu există pădure fără uscături, în judeţul nostru sunt încă mulţi angajatori care nu respectă legea.
Potrivit raportului de activitate al instituţiei pe luna mai, „10 inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud au verificat 244 angajatori, ocazie cu care deficienţele constatate în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă au fost consemnate în actele de control şi s-au dispus 341 măsuri pentru remedierea deficienţelor. Au fost aplicate 237 sancţiuni contravenţionale, din care 200 avertismente şi 37 amenzi contravenţionale însumând 357. 500 lei”.

Un patron din Rebra riscă închisoarea

Tot cu ocazia controalelor efectuate de angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud au fost depistaţi şi 15 bistriţeni care munceau la negru pentru patru patroni, în domeniul construcţiilor şi comerţului.
Unul dintre angajatori, care deţine o firmă de construcţii în Rebra, s-a ales cu dosar penal şi riscă închisoarea după ce a fost depistat că avea nouă oameni la lucru fără a le fi întocmit în prealabil contracte individuale de muncă.
„Pentru cele nouă persoane identificate la un singur angajator în domeniul construcţiilor s-a întocmit şi înaintat adresă către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, în vederea soluţionării cazului întrucât s-au încălcat prevederile art.279 alin.3 din Legea 40/2011, Codul muncii republicat”, se mai precizează pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud. Deocamdată, poliţiştii fac cercetări în acest caz. Apoi, ei vor înainta dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, urmând ca procurorii să decidă dacă omul va fi arestat sau nu pentru fapta sa.
Alte 39 de persoane din judeţ au fost prinse muncind la negru anul acesta, angajatorilor aplicându-li-se amenzi în valoare de 111 000 lei.
Totuşi, numărul celor depistaţi fără contracte de muncă este în scădere in ultimii ani. Dacă în anul 2009, în urma controalelor efectuate de inspectorii ITM BN, au fost depistate 200 de persoane care munceau la negru, în 2010 numărul lor a scăzut la 149. Pentru că nu au respectat legea, patronii au primit amenzi de aproape 750.000 de lei: în 2009 cuantumul sancţiunilor a fost de 301.500 lei, iar în 2010 de peste 440.00 de lei.
Printre prevederile noului Cod al Muncii se numără şi cea legată de faptul că angajatorii au obligaţia legală de a informa salariatul cu privire la fişa postului. De asemenea, perioada de probă va putea avea o durată de cel mult 90 de zile calendaristice în cazul funcţiilor de execuţie şi 120 de zile calendaristice pentru funcţii de conducere. În ceea ce priveşte perioada de probă pentru persoanele cu handicap, aceasta a fost menţinută la maximum 30 de zile calendaristice.
Pe durata perioadei de probă, salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Refuzul repetat al angajatorilor de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate se sancţionează cu închisoare (n. r. – de la şase luni la un an) sau cu amendă penală.
De asemenea, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă penală fapta persoanei, care, în mod repetat, stabileşte pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut de lege.


Iulia Bartha

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version