România este singurul stat din lume care eliberează paşaport electronic supranumit şi „biometric“, acesta fiind singurul act de identitate care cuprinde ambele elemente de identificare ale posesorului, respectiv imaginea facială şi amprenta digitală.

 
Paşaportul biometric, valabil de la începutul acestui an, este dotat cu un cip care stochează datele personale ale posesorului. Actul este emis de Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice şi are 50 de elemente de siguranţă, cu 18 mai mult decât paşapoartele actuale.
Paşapoartele biometrice stârnesc spaime religioase şi civile populaţiei, unii temându-se de diavol de diavol, alţii de controlul excesiv.

Preoţii râd, senatorii se sperie

Senatorii au blocat în data de 25 februarie 2009 ordonanţa privind paşapoartele biometrice, speriaţi fiind de faptul că cipurile acestora conţin maleficul număr 666. Teama senatorilor vis–a-vis de paşapoartele biometrice este vizibilă, aceştia prudenţi şi superstiţioşi au decis în plen cu o majoritate copleşitoare, retrimiterea la Comisia juridică a ordonanţei de urgenţă care prevede introducerea acestor documente de la 1 ianuarie 2009. Principalul argument: cipurile biometrice de pe paşapoarte ar conţine numărul Diavolului – 666.
Cel care a ridicat piatra contra cifrei satanice a fost şeful Comisiei de politică externă, pesedistul Titus Corlăţean. Acesta a cerut explicaţii despre cipul paşaportului şi despre posibilitatea ca faimosul număr de înseriere care a stârnit emoţie să poată fi eliminat.

În Parlament părerile sunt împărţite şi nu toţi se arată îngroziţi de semnificaţiile combinaţiei numerice diavoleşti. Tot în data de 25 februarie, exasperat de temerile colegilor săi, senatorul PNL Mircea Diaconu a ţinut să-i informeze că a avut ani la rând numărul de telefon 6663366. Şi nu a păţit nimic rău, e întreg şi sănătos.
O altă problemă ridicată de parlamentari, dincolo de superstiţii, este cea a securităţii datelor stocate de cipuri, fiind vorba de posibilitatea ca România să nu fie pregătită pentru protejarea datelor.
Numărul Satanei care i-a îngrozit pe senatori pare să nu stârnească prea mari emoţii la Patriarhie, acolo unde purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, părintele Constantin Stoica, a declarat că 666 “este un număr ca oricare altul”, deşi unii reprezentanţi ai Bisericii au declanşat o serie de discuţii şi proteste pe marginea acestui subiect.

Patriarhia binecuvântează cipul biometric

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în data de 25 februarie, ca persoanele care invocă obiecţii de conştiinţă sau motive religioase au libertatea să nu solicite paşapoarte biometrice, însă acestea sunt valabile, în regim de urgenţă, doar pentru şase luni.

O importantă problemă este constituită de faptul că majoritatea statelor solicită, pentru a oferi viza, ca paşapoartele să aibă până la expirarea termenului de valabilitate între trei şi şase luni. Patriarhia a mai susţinut, ca şi Ministerul de Interne, că paşapoartele constituie un drept şi nu o obligaţie, evitând să observe că aceeaşi Ordonanţă de Urgenţă prevede instituirea obligatorie a Cărţilor de Identitate biometrice, cu începere de la 1 ianuarie 2011, ceea ce constituie o obligaţie şi nu un drept.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a afirmat că el şi colegii săi vor fi printre primii solicitanţi de paşaport biometric, pentru a dovedi că nu există niciun pericol în acest document. Tot de către purtătorul de cuvânt a fost negată şi respinsă afirmaţia unor mari duhovnici ai Ortodoxiei, precum părinţii Arsenie Papacioc şi Justin Pârvu, care au avertizat că aceste acte electronice nu trebuie primite “sub nici un chip”. Cu câteva zile în urmă, ierarhii Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului afirmau despre instituirea actelor electronice, printr-o Hotărâre oficială, că “argumentul ca acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea şi urmărirea delincvenţilor constituie o ofensă la adresa întregului popor român, care nu poate fi tratat ca o bandă de infractori. Dimpotrivă, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea şi intimitatea oamenilor, drepturi consfinţite nu numai de legile civile, ci şi de normele religioase”.

Biserica Ortodoxă Română acceptă însemnarea electronică

Prin decizia contradictorie a Sfântului Sinod, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române devine prima instituţie bisericeasca din spaţiul ortodox răsăritean care acceptă însemnarea electronică, un act considerat de sfinţii părinţi şi mari duhovnici ai ortodoxiei răsăritene şi româneşti drept premergător pecetluirii finale şi de către organizaţiile de apărare a drepturilor omului drept un atentat la libertatea umană.

Solicitarea unei “alternative” prin Paşapoarte de urgenţă, pe termen scurt, de doar şase luni, invocată de Sfântul Sinod, nu răspunde cerinţelor unei societăţii normale şi transformă practic marea majoritate a acestui popor creştin ortodox într-o minoritate de tip iehovist. De asemenea, ea este absurdă întrucât majoritatea statelor lumii solicită, pentru a acorda viza, ca paşapoartele să aibă valabilitate până la termenul de expirare între trei şi şase luni. Firesc ar fi să se ceară ca obligatorii să fie în continuare actele vechi şi opţional, la cererea explicită a solicitantului, cele biometrice.

O ameninţare la adresa omenirii

Se pare că ne apropiem de pasul acela – cipuri în oameni. Pe lângă avantajele pe care le prezintă, cum ar fi: nu va mai exista buletin, şi acte în general, deoarece toate datele unei persoane vor fi stocate în cipul respectiv, persoanele răpite, dispărute sau care au comis fapte ilegale vor fi cu uşurinţă identificate şi localizate, facilitarea cumpărăturilor, cu ajutorul cipului, există şi o serie de dezavantaje care îngrijorează omenirea. Printre acestea se numără lipsa dreptului la intimitate, lipsa la libertate, control total. Pe lângă aceasta există posibilitatea ca, celor care nu vor accepta acest cip, să le fie restricţionat accesul la diferite facilităţi.

Cipurile RFID sunt o creaţie tehnologică recentă, menită iniţial să înlocuiască codul de bare de pe produsele din magazine. În general, ele sunt compuse dintr-un cip electronic (care permite stocarea datelor şi alte operaţiuni electronice) conectat la o antenă miniaturală, putând fi aplicate pe diferite obiecte. Dispozitivul cu antenă poate fi detectat de cititoare speciale. Cipurile RFID sunt de două feluri, active şi pasive, după felul construcţiei lor; astfel, cipurile active sunt conectate la o baterie, iar detectarea lor se poate face de la o distanţă de cel mult 100 de metri, iar cele pasive nu sunt prevăzute cu baterie, ci pot fi citite numai prin apropierea lor de un câmp electric creat de un cititor special.
În ceea ce priveşte părerea cetăţenilor, unii cred că paşaportul biometric şi cipurile conţin numărul 666, pe care îl numesc numărul satanei; pe alţii îi sperie gândul cipurilor, deoarece consideră controlul asupra populaţiei un lucru necesar doar în unele cazuri, astfel încât să nu îţi răpească intimitatea şi să nu îţi fure libertatea. Pe de altă parte, există persoane care sunt total de acord cu acestea şi o văd ca pe o dezvoltare benefică a tehnologiei. Dilema pentru toţi rămâne, ce efecte va avea, oare unde va duce: spre bine sau spre rău?

Delia Hriţuleac

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.