Pașaportul simplu electronic poate fi expediat contra-cost la domiciliul/reședința titularului, prin servicii de curierat, conform Hotărârii Guvernului nr. 1087/2013 sau direct „de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si de la oficiile consulare ale Romaniei in strainatate unde a fost depusa cererea ori, dupa caz, de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate pentru care a optat solicitantul”.
Începând cu data de 1 aprilie, timp de doi ani, de distribuirea pașapoartelor se va ocupa Poșta Română, informează operatorul de servicii poștale printr-un comunicat de presă publicat marți.
„Poșta Română începe, din 1 aprilie, să distribuie pașapoartele către persoane fizice, în urma câștigării unui contract cu o valoare estimată de 495.000 de lei (aproximativ 111.000 de euro). Astfel, operatorul național de servicii poștale va expedia, la domiciliu, până la 45.000 de documente de călătorie, pe durata a doi ani”, potrivit unui comunicat.
Contractul a fost câștigat de Poșta Română în urma unei proceduri de cerere de oferte organizată de Direcția Generală de Pașapoarte, care a avut ca obiect achizitțonarea de servicii de curierat pentru expedierea pașapoartelor către cetățenii români.
Destinatarii vor avea la dispoziție o modalitate de verificare online a expedierilor și vor fi anuntați prin SMS referitor la data livrării. Totodată, solicitanții vor fi informați si cu privire la taxele aferente serviciului.
Poşta Română este o companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, şi nu o instituţie publică. Ea funcţionează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că îşi formează singură veniturile din contracte comerciale şi, prin urmare, se autofinanţează. Poşta Română a contribuit, în 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o sumă-record în condiţiile disponibilizărilor operate în anii trecuţi şi care au redus contribuţiile din impozitul pe salarii.
Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.