Bolta pasajului, care face legătura între străzile Liviu Rebreanu şi Dornei s-a prăbuşit în momentul în care muncitorii de la Primăria Bistriţa efectuau lucrări la faţadă.
Momentan lucrările sunt sistate, pentru că, spun autorităţile situaţia este mult mai complexă decât pare, deoarece este afectată structura de rezistenţă. În plus, continuarea acestor lucrări necesită o serie de avize eliberate de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Monumente Istorice, deoarece pasajele intră în sfera monumentelor istorice, iar obţinerea acestora durează.

Deoarece tencuiala şi mai multe cărămizi din care este construită bolta pasajului VI din municipiu au căzut, muncitorii au alcătuit un schelet de lemn pentru a evita o eventuală tragedie.
Primăria a pus indicatoare la ambele intrări în pasaj, pentru ca cetăţenii să fie informaţi. Este doar o soluţie de moment, întrucât pasajul are nevoie de reparaţii serioase, nu de improvizaţii. De altfel şi celelalte pasaje din centrul istoric la Bistriţei se află în situaţii asemănătoare.

Totuşi, sute de bistriţeni trec zilnic prin pasaj!

Mânaţi de un teribilism ieşit din comun, deşi până la urmă pentru a ajunge din strada Dornei în Pietonalul Liviu Rebreanu nu este altă cale mai scurtă, unii bistriţeni se aventurează în pasaj, fără a se gândi la riscul major la care se expun. Un bătrân întrebat fiind de ce traversează prin acel loc, el a răspuns cu nonşalanţă: „Pe aici ajung mai repede pe pietonal. Mă dor picioarele şi nu vreau să ocolesc. Eu tot pe aici trec mereu. Nu sunt atât de voinic şi încap printre stâlpi“.
Adolescenţii au un alt motiv pentru care trec prin pasaj, un motiv specific vârstei: „Nu mi-e frică! Credeţi că o să cadă tocmai când trec eu? Pe aici vin la şcoală şi tot pe aici mă întorc”, a spus un tânăr. Se pare că românul nu se lasă până nu o păţeşte. Dacă tot este improvizată în pasaj o schelă, bistriţenii improvizează şi ei.

Mihai Ruşti: „Cei care trec prin pasaj o fac pe propria răspundere“

Deoarece la intrările în pasaj sunt indicatoare de avertizare, Mihai Ruşti spune că „cei care trec pe acolo o fac pe răspunderea lor. E treaba lor dacă se expun riscului. Periodic, aici se află un poliţist comunitar, dar ar fi absurd să-l ţinem acolo tot timpul. Cetăţenii trebuie să înţeleagă”. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa a precizat însă că bistriţenii trebuie să ia în serios avertizările şi să renunţe la trecerea prin pasaj. Totuşi, decizia de închidere a pasajului, până când s-ar primi avizele şi lucrarea de reabilitare ar fi încheiată, ar fi mult mai simplă şi cu mult mai sigură Astfel s-ar evita punerea în pericol a bistriţenilor care trec prin zonă.

Primăria a depus documentaţia la DJCCPC
Primăria Bistriţa a depus deja documentaţia necesară repararea pasajului deteriorat la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Monumente Istorice Bistriţa-Năsăud (DJCCPC BN), dar abia săptămâna aceasta va primi avizul pentru continuarea proiectului de consolidare.
Mihaela Someşan, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Monumente Istorice Bistriţa-Năsăud a declarat pentru Gazeta de Bistriţa: „Ei (n. r. – Primăria ) au depus la noi documentaţia pentru situaţie de urgenţă. Comisia de specialitate va discuta toate proiectele în data de 18 martie, deşi iniţial aceasta era programată în 11 martie. În urma întrunirii comisiei, noi vom decide dacă le dăm avizul, pentru ca Primăria Bistriţa să îşi facă proiectul de consolidare”. Potrivit Mihaelei Someşan, prin faptul că şedinţa comisiei de specialitate din cadrul DJCCPC BN a fost decalată, la cererea preşedintelui de comisie, Primăria a avut şansa de a depune documentaţia şi aceasta va fi luată în discuţie. În plus, cei de la Cultură au manifestat clemenţă, deoarece termenul limită pentru depunerea actelor era 1 martie. Autorităţile locale speră ca cei care dau avize să înţeleagă situaţia pasajului VI şi grăbească eliberarea avizelor.

În aşteptarea avizelor

Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, specialiştii primăriei nu şi-au dat seama de amploarea lucrărilor necesare la acel pasaj decât abia după ce a căzut tencuiala. Deocamdată s-au montat stâlpii pentru susţinerea boltei.
„După ce tencuiala din pasaj s-a prăbuşit, s-a constatat că este nevoie de o lucrare mult mai amplă, decât ceea ce s-a crezut iniţial. Pentru aceasta este nevoie de un proiect şi o serie de avize, lucru care, bineînţeles durează. Suntem în faza în care se realizează documentaţia. După ce va fi totul în regulă vom demara lucrarea. Muncitorii au montat stâlpi din lemn pentru susţinerea boltei şi aşteaptă acum proiectul pentru a interveni”, a subliniat Mihai Ruşti.

Nu doar pasajul VI este în pericol

În centrul istoric al Bistriţei, majoritatea pasajelor, considerate monumente istorice, aflându-se de altfel într-o arie istorică de rezervaţie istorică, se află în aceeaşi situaţie: pereţi scorojiţi, tencuială căzută şi, acolo unde aceştia arată cât de cât bine din punct de vedere al rezistenţei, sunt plini cu desene graffiti. De altfel, Primăria Bistriţa are în vedere de mai multă vreme reabilitarea celor trei axe care fac legătura între Bulevardul Republicii şi strada Vasile Alecsandri. În 2009, primarul Ovidiu Creţu afirma: „După reabilitarea acestor pasaje denumite Axa Coroanei, Axa Artelor și Axa Breslelor, caracteristice Bistriței medievale se va obţine unificarea întregului Centru Istoric şi va fi facilitat accesul la principalele monumente istorice din Bistrița și, nu în ultimul rând, la conservarea și promovarea lor ca obiective cultural-turistice reprezentative pentru Municipiul Bistrița”.
Tot anul trecut, municipalitatea lansa ideea unui Plan Integrat pentru Dezvoltare Urbană, care urmărea şi reabilitarea Casei Municipale de Cultură, a Parcului Municipal, a clădirii Centrului pentru Tineret şi a Centrului de Artă Tradiţională „Casa cu Lei”.
Deocamdată, fără a-i interesa pericolul iminent la care se supun, bistriţenii care posedă o silueta demnă de invidiat rămân impasibili la indicatoarele de avertizare montate în zona pasajului VI. Aceştia nu au răbdarea necesară ca municipalitatea să obţină avizele de la DJCCPC Bistriţa-Năsăud, fiindcă sunt prea grăbiţi pentru a ocoli câţiva zeci de metri. Din păcate, trecând ca hoardele migratoare printre clădiri şi bolte ale pasajelor care stau să cadă peste ei, dovedesc că se ghidează după principiul: „Dacă nu merge, forţeaz-o! Dacă se rupe, oricum trebuia înlocuită!“

Raimond PETRUŢ

1 COMENTARIU

  1. Primaria Municipiului Bistrita a depus o documentatie minimala vizand interventia de urgenta, practic sprijinirile realizate in prezent. Aceasta documentatie urmeaza a fi analizata in CZMI pe 18.03.2010. Documentatia de consolidare nu este elaborata si nu exista o solicitare de aviz in acest sens. Imediat dupa depunerea documentatiei de consolidare ea va fi discutata in CZMI. In situatia de fata, pentru a evita continuarea deteriorarii imobilului si eventualele accidente se interzice circulatia, se delimiteaza zona periculoasa si se realizeaza sprijiniri provizorii / ex. esafodaje, gandite adaptat la structura imobilului, evitand producerea eforturilor care ar degrada suplimentar / din acest motiv este necesar avizul CZMI chiar si pentru esafodaj . Acestea se pastreaza la amplasament pana la asigurarea conditiilor de interventie, adica pana la emiterea Autorizatiei de Construire vizand consolidarea si restaurarea imobilului sau a unor parti componente / cum ar fi pasajul si inceperea lucrarilor de executie. CZMI se intruneste lunar
    si, daca documentatia este corecta, nu exista probleme sau tergiversari in obtinerea avizului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.