Pasajul VI din Bistriţa stă blocat de patru luni. După ce a constat că problema la acest pasaj este una serioasă, municipalitatea s-a apucat de întocmit un proiect pentru consolidarea lui.
Acum mai rămâne de văzut cine se va ocupa de lucrări, când anume şi pe banii cui, întrucât primarul Ovidiu Creţu aruncă responsabilitatea financiară în „curtea” proprietarului care locuieşte deasupra pasajului cu pricina.

Pasajul VI din Bistriţa, care face trecerea de pe strada Dornei pe Pietonalul „Liviu Rebreanu”, stă blocat de la sfârşitul lunii februarie, bistriţenii fiind astfel nevoiţi să ocolească zona şi nu să o ia pe scurtătură, cum obişnuiau.
Pasajul, aflat în stare avansată de degradare, este direct legat de imobilul de deasupra, unde locuieşte un bistriţean. În urmă cu câteva luni, angajaţii Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa au încercat să reabiliteze faţada clădirii, dar nu au reuşit, întrucât zeci de cărămizi s-au desprins din bolta pasajului. Astfel, în zonă s-a instalat atunci o schelă de susţinere şi s-a putut trece printre ea, timp de două săptămâni. Apoi, pasajul VI a fost blocat şi marcat: „Pe aici nu se trece”. Şi aşa e, nu se mai trece nici acum.
Au urmat apoi cercetări la faţa locului şi s-a constatat faptul că întregul pasaj trebuie consolidat, iar lucrarea este una mai complicată. Angajaţii municipalităţii au întocmit o documentaţie tehnică care a primit toate avizele necesare reabilitării. Acum, Primăria Bistriţa mai trebuie să se decidă pe mâna cui să dea lucrarea: fie Direcţiei de Servicii Publice, fie unei societăţi private.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, este de părere că, în cazul acestui pasaj, cheltuiala necesară reabilitării lui ar trebui suportată de proprietar, şi nu exclude varianta ca acesta să fie modernizat abia prin toamnă sau primăvara anului viitor, când va demara proiectul de Reabilitare a tuturor pasajelor din municipiu.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Mihai Ruşti, susţine că proprietarul nu are obligaţii financiare, ci doar de „socializare” pentru a se putea intra şi locuinţa lui pe durata lucrărilor. Una peste alta, când se va deschide pasajul VI din Bistriţa nu se ştie, şi care şi cât va plăti pentru reabilitarea lui…iarăşi nu se ştie.

În aşteptare: Serviciile Publice sau societate privată

Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, Mihai Ruşti, la pasajul VI Primăria Bistriţa a avut intenţia de a interveni la crăpăturile care apăruseră pe faţadă. În momentul în care angajaţii municipalităţii au început să lucreze, şi-au dat seama că de fapt este o lucrare de amploare care nu se poate face fără un proiect şi un aviz prealabil. Astfel că a fost întocmită documentaţia necesară pentru proiect şi s-au primit toate avizele. În momentul de faţă, primăria trebuie să se decidă cine va efectua reabilitarea pasajului. „Cei de la Direcţia de Servicii Publice fac o evaluare a complexităţii pe care o are lucrarea, a materialelor care trebuie folosite. Dacă vor ajunge la concluzia că pot să o facă ei, adică au resursele necesare şi oameni calificaţi, atunci o vor face şi vor demara lucrările. Dacă ajung la concluzia că lucrurile le depăşesc capacitatea de intervenţie, atunci va trebui să organizăm o procedură şi să angajăm o firmă specializată în intervenţii pe clădiri monumente istorice”, a spus Ruşti.

Deci, cine dă banu’ la pasaj?

Primarul Ovidiu Creţu nu mai ştie exact de cât timp este blocat pasajul VI. În schimb este convins că reparaţiile trebuie făcute de proprietarul de deasupra acestui pasaj, pe cheltuiala proprie. „Nu mai ştiu de când este blocat pasajul VI. Noi am sesizat proprietarii de acolo pentru că ei trebuie să şi-l repare. Sunt nişte persoane particulare care deţin spaţiul de deasupra şi care trebuie să îşi facă rânduială. Noi sigur, avem aici un rol, dar numai ca autoritate de ordine. Persoanele de acolo nu au făcut nici un demers, şi cred că nici nu-şi permit să facă reparaţiile. Cred că soluţia va fi ca după ce vom avea proiectul de Reabilitare a Pasajelor, atunci să ne ocupăm şi de el ( n. r – pasajul VI)”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Creţu.
Purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Mihai Ruşti, spune însă altceva: „Nu ştiu dacă trebuie din partea proprietarului neapărat o implicaţie financiară. Dar evident avem nevoie de un acord al lui că ne permite accesul, nouă (n. r – angajaţilor de la Direcţia de Servicii Publice) sau celor care vor lucra ( n. r – angajaţii unei firme). Sigur că aici lucrurile sunt destul de împărţite pentru că este o faţadă, dar dincolo de perete este o proprietate privată. Dar indiferent cine face lucrarea aceasta, este nevoie să intre la el în locuinţă, pentru că lucrările trebuie făcute pe ambele părţi ale zidului. (…) Păi tocmai asta nu dorim, să rămână pasajul aşa până la Reabilitarea Pasajelor, care mai durează. Noi dorim o intervenţie prin care să se redeschidă pasajul în deplină siguranţă pentru cei care îl tranzitează”.

Ca să nu vă scadă deveru’, apelaţi puşculiţa!

Printre cei nemulţumiţi de blocarea pasajului VI din Bistriţa se numără şi proprietarilor magazinelor din zona centrală, care sunt nemulţumiţi că le scad vânzările. „Până una alta, pasajul rămâne blocat, chiar dacă au fost multe solicitări din zona centrală ca să îl reparăm, pentru că ei (n. r – proprietarii de magazine) zic că le scade deverul (n. r –  volumul vânzărilor de mărfuri pe o perioadă dată). Vom face o expertiză cu personalul nostru şi să le spunem: «Dacă vă scade deverul, contribuiţi şi voi cu banii aceştia şi reparaţi!»”, a afirmat Ovidiu Creţu. Purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Mihai Ruşti, susţine că au fost plângeri, dar nu în scris, de la cetăţenii obişnuiţi cu acea scurtătură. „Sunt oameni care se plâng pentru că scurtau practic traseul lor dintr-un loc în altul. Evident, că aceea era o scurtătură pentru mulţi dintre ei. Acum, credem că e mai important să fie în siguranţă oamenii, decât să scurteze cu nu ştiu câţi metri şi să câştige două, trei minute la traseul lor”, a spus Ruşti.

Depinde de chef …

Contactat telefonic de redactorul Gazetei de Bistriţa, Sever Moldovan, şef serviciu Monumente Istorice din cadrul Primăriei Bistriţa a refuzat să ofere informaţii legate de pasajul VI, de care se ocupă în mod direct.
Ce-i drept, legea nu îl obligă să facă acest lucru când e atât de uşor de pasat orice om din presă direct la purtătorul de cuvânt. „Angajaţii Primăriei Bistriţa nu au obligaţia să dea relaţii presei decât prin purtătorul de cuvânt. Nu e vorba că cineva le interzice lucrul acesta, dar ei nu au obligaţia aceasta prin fişa postului. Sigur că sunt obligaţi să ne furnizeze nouă informaţii, celor care le dăm mai departe. Dar dacă ei (n. r – angajaţii) nu doresc lucrul acesta, nu-i putem obliga. În contractul lor de muncă nu se prevede o relaţie cu presa, ci doar în cazul meu şi a celor de la Registratură”, a declarat purtătorul de cuvânt. Menţionăm că în alte situaţii, domnul Sever Moldovan a furnizat informaţii pentru redacţia noastră în legătură cu alte subiecte.

Regenerarea pasajelor, mai din toamnă încolo…

În Bistriţa sunt 20 de pasaje, pentru care primăria a primit aviz favorabil din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în ce priveşte modernizarea lor printr-un proiect de Regenerare Urbană a Pasajelor. Potrivit primarului, contractele vor fi semnate cel mai probabil în toamna acestui an. „Eu cred că în toamnă vom semna contractele pentru Reabilitarea Pasajelor şi vom începe procedurile. Nu ştiu dacă vom şi ajunge să dăm şi cu târnăcopul”, a susţinut Creţu.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.