Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa se mândreşte cu ceea ce are acum. Două tomografe şi Unitatea de Primire Urgenţe SMURD (UPU SMURD), cele mai importante realizări din ultimii doi ani.
Dacă anul acesta bugetul va permite, conducerea Spitalului Judeţean speră să îmbunătăţească şi mai mult serviciile şi condiţiile oferite în prezent, pacienţilor.

Luna aceasta se împlineşte un an de zile de când oraşul Bistriţa beneficiază de două tomografe, lucru extrem de important, după cum precizează directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta. UPU SMURD este o altă realizare, rulând anual circa 35.000 de pacienţi.
În decursul anului 2009, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a gestionat circa 650 de miliarde de lei vechi, un aport important în ceea ce priveşte investiţiile venind din partea Consiliului Judeţean care colaborează cu această instituţie. Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a fost astfel îmbunătăţită şi extinsă prin aducerea serviciului SMURD la Bistriţa.

Tomografele bistriţene, la un an de existenţă

Potrivit directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta, luna aceasta se împlineşte un an de când Bistriţa are două tomografe, care au fost achiziţionate şi montate în parteneriate public private cu Spitalul Judeţean. Instalarea acestor tomografe la Bistriţa, la care are acces toată lumea, a dus la ameliorarea actului medical din oraşul nostru. „Au fost voci care, la un moment dat, au spus că echipa managerială a spitalului, şi făceau referire chiar la persoana mea, m-aş opune aducerii tomografelor în Bistriţa. Este fals! Eu m-am opus aducerii tomografelor expirate. Şi au fost persoane interesate care doreau să plaseze la spital nişte aparate second-hand, cu care eu nu am fost de acord. M-am opus în totalitatea să fie aduse aparate neperformante. M-am zbătut, şi iată că Bistriţa are acum printre cele mai performante aparate din România, ele fiind legate cu clinicile universitare. Unui pacient care, spre exemplu, necesită o tomografie craniană, în urma unui accident cerebral sau traumatism cranian, i se face analiza, iar imaginile pleacă automat la clinicile de neurochirurgie din Cluj sau din Târgu Mureş. Bistriţa neavând Neurochirurgie deocamdată, doctorul care examinează din serviciul de urgenţă, neurologul sau chirurgul, intră imediat în legătură cu neurochirurgul din Târgu Mureş, cerându-i părerea dacă cazul trebuie transportat pentru operaţie sau nu. Până acum, el ( n. r – pacientul) era urcat pe salvare, mergea acolo, unde se decidea dacă trebuie operat, iar dacă nu, venea iar înapoi pe salvare la Bistriţa. A te deplasa cu o ambulanţă având traumatism, o dată nu este prea confortabil, iar a doua oară, dăunează la sănătate. Deci, este o mare realizare”, a precizat dr. Gelu Buta.
În prezent, în Bistriţa există două tomografe. Unul este instalat în Ambulatoriul de Specialitate din Policlinică, printr-un parteneriat public – privat, şi funcţionează de la ora 16.00, în sistem de urgenţă, până a doua zi la 8.00. Cel de-al doilea tomograf din Piaţa Morii, este unul privat de la Târgu Mureş, fiind şi el în relaţie cu Spitalul Judeţean de Urgenţă.

UPU SMURD, „un lux de sănătate!”

Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Bistriţa împlineşte doi ani de la înfiinţare. Anul trecut, UPU s-a extins odată ce a fost aprobat şi serviciul SMURD, astfel că a devenit UPU SMURD, care, în opinia directorului Buta, oferă un lux de sănătate. „Nu este nici SMURD, nici UPU, el se numeşte UPU SMURD, şi este o unitate care ţine de structura Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. În luna februarie, se împlinesc doi ani de zile de când, împreună cu ministrul Raed Arafat, am deschis acest sistem UPU. Am fost printre primele spitale din ţară, în ciuda unei opoziţii mari din partea unor persoane rău intenţionate care doreau terenul din jurul spitalului. Iată că acum UPU există şi a devenit extrem de performant. El rulează în cursul unui an, în jur de 35.000 de pacienţi, deci un număr foarte mare. Sunt 16 linii de gardă în sistemul nostru de spital judeţean, care în decurs de 10-15 minute, coboară dacă sunt solicitări, să vadă pacientul. Este, aş putea spune, un lux de sănătate, pentru că nu prea există în lume aşa ceva ca în România, unde toată lumea are acces la sănătate, chiar dacă plăteşte sau nu contribuţia de Asigurări de Sănătate. Am reuşit să atragem şi doctori, să atragem personal, şi avem dotări foarte bune. Este adevărat că ne pleacă medici, dar ne şi vin medici. De exemplu, doi medici care lucrează aici au venit din Franţa şi lucrează foarte bine. Legat de acest UPU care tratează urgenţele spitaliceşti, noi am ajuns la concluzia că trebuie completat cu o altă componentă a sa, cu gestionarea urgenţelor prespitaliceşti, care este SMURD. Aşa că am cerut să ni se aprobe de către Ministerul Sănătăţii această structură, lucru care, după discuţii repetate cu ministrul Arafat s-a şi realizat. Cea mai mare problemă era personalul medical, pentru că nu doar Bistriţa, ci România suferă de lipsă de personal medical, de medici specialişti şi de asistente medicale. Am înfiinţat acest UPU SMURD şi cu ajutorul celor de la Târgu Mureş, pentru că am făcut apel şi plătim o linie de gardă. Ei au 6 doctori pe care noi îi plătim şi cărora le-am creat condiţii. Le-am dat un apartament, le plătim drumul… Şi iată că Bistriţa are UPU SMURD. Nu este nici al Prefecturii, nici al lui Inspectoratului Judeţean de Urgenţă, ci a Spitalului Judeţean. Dar în cadrul lui, sigur colaborează mai multe instituţii. Lumea trebuie să facă diferenţa între Salvare şi UPU SMURD. Salvarea este un sistem de transport, pe când UPU SMURD este un sistem de intervenţie, este altceva”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

În 2009, Spitalul Judeţean a gestionat circa 650 de miliarde de lei vechi

Anul trecut, Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa i s-a alocat de la bugetul de stat suma de 515.000 lei, bani care au fost folosiţi pentru consolidarea Spitalului TBC – Cronici, corpul D. De asemenea, Consiliul Judeţean Bistriţa –Năsăud a repartizat Spitalului Judeţean suma de 2.700.000 de lei, din care 1.450.000 au fost folosiţi pentru reabilitarea clădirii Sterilizator deşeuri medicale (374.560 lei), reparaţie capitală a Spitalului de Psihiatrie (125.440 lei), lucrări de înlocuire coloane căldură (150.000 lei) şi consolidarea Spitalului TBC – Cronici, corp D (200.000 de lei). Restul sumei, de 750.000 de lei, a fost folosită pentru dotări independente. Deşi anul trecut a fost unul greu din punct de vedere financiar, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a gestionat în total, circa 650 de miliarde de lei vechi, care au fost veniturile totale ale spitalului. „Sunt mai multe linii de finanţare. Circa 79-80% a rămas un procent constant în ultimii ani, prin contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. După aceea, 12% subvenţii de la bugetul de stat. Sunt câteva sectoare care sunt bugetate de stat, şi anume programele, cum este dializa. Apoi, sunt veniturile din plată directă a serviciilor medicale, circa 5% şi banii din sponsorizări. La sponsorizări  avem valori importante de la agenţi economici care au înţeles importanţa dezvoltării societăţii”, a precizat dr. Mircea Gelu Buta.
Anul 2010 se anunţă pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa unul cel puţin la fel de bun ca anul trecut . Colaborarea cu Consiliul Judeţean va permite alocarea unei sume destul de consistente pentru investiţiile în infrastructură în domeniul sănătăţii.  

Iulia STUPINEAN

2 COMENTARII

  1. domnule buta nu credeam ca santeti o rusine pt sistemul sanitar dar daca ati ajuns sa spuneti despre serviciul de ambulanta asa ceva santeti si nesimtit RUSINE

  2. pai degeaba se modernizeaza daca nu schimbati si doctori criminali si inconstienti, pai au luat diplomele pe oua si tuica, mergeti in strainatate si atunci sa mai vorbiti de la intrare trebuie sa dai spaga, la dracu cu voi nemernicilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.