Președintele Partidei Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud, Emil Neia Lăcătuș, a anunțat că trimite Consiliului local al municipiului Bistrița, dar şi primarului Ovidiu Teodor Crețu, o petiție prin care cere modificarea numelui unui festival al etniei pe care o reprezintă.
„Este vorba de Festivalul tradițiilor țigănești care ar trebui să se transforme în Festivalul tradițiilor rome. De ce? În primul rând că sintagma etnia face referire la un grup de persoane care au aceeași origine, limbă și tradiții culturale. Cuvântul țigan, potrivit DEX, este definit ca epitet dat unei persoane brunete, cu apucătări rele. Făcând legătura între semnificația cuvântului etnie, respectiv țigan, se poate deduce cu ușurință neconcordanța dintre cuvântul țigan și elementele definitorii ale unei etnii. Precum se știe, există numeroase stereotipuri cu privire la romi: Te îneci ca țiganul la mal sau țiganul e tot țigan și de Paști, deși, societatea românească se declară una incluzivă și non-dscriminatorie, așa că o schimbare de titulatură ar face bine tuturor”, spune președintele Lăcătuș.
El a mai explicat că denumirea corectă este cea de ROM, deoarece în limba romani, cuvântul „țigan” pur și simplu nu există, romii se denumesc în limba lor maternă, rroma: „Nu trebuie să uităm faptul că cuvântul rrom provine din prakritul DOMBA, redus la dom și el transformat prin rotacism în rom”.
În ceea ce privește istoria termenului de țigan pe teritorul tării noastre, Ministerul Culturii, în opinia formulată pe marginea acestui proiect de lege, transmite că: „În Țările Române, înca de la prima atestare a romilor, din 1385, semnalata tot în documentele unei mănăstiri, Vodița, termenul „ațigan„, care a devenit mai târziu țigan, desemna o stare socială, aceea de rob, nicidecum etnia”.
În sprijinul acestei cereri de schimbare a denumirii, Partida Romilor îl aduce şi pe primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, cel care atunci când se vorbeşte de această etnie, face referire la termenul de rom.
„Voi întreprinde toate demersurile necesare pentru a schimba denumirea festivalului tradițiilor țigănești în Festivalul Tradițiilor Rome! Voi fi prezent în şedinţele de consiliu local, urmând să fac o cerere expres în acest sens şi pe care o voi depune pe adresa consiliului local. Sper să fim înţeleşi, iar doleanţele noastre să fie îndeplinite”, a conchis Emil Neia Lăcătuş.