Săptămâna trecută, la Mediaş, Romgaz a anunţat că parteneriatul cu gigantul Gazprom în privinţa deschiderii unor depozite de gaze funcţionează din plin. Până la finele anului, oficialii companiei medieşene trebuie să prezinte ruşilor câteva locaţii, condiţia fiind ca acestea să fie la maximum 250 de kilometri de conducta de tranzit.

În urmă cu câteva săptămâni, Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara că includerea Gazprom în proiectul depozitului de gaze de la Mărgineni-Roman va asigura României o independenţă energetică totală pe timp de iarnă. Depozitul e preconizat a avea o capacitate de aproximativ 2 miliarde de metri cubi, iar Romgaz şi Gazprom sunt gata să înceapă demersurile pentru studiul de fezabilitate. Adriean Videanu a explicat la vremea respectivă că se prevede realizarea unei companii mixte, cu participaţii egale, între Romgaz şi Gazprom. Totodată, el a anunţat că partea română a angajat deja realizarea studiului de fezabilitate pentru depozitul de la Roman-Margineni. "Vrem să găsim soluţia legală de implicare a specialiştilor Gazprom în derularea acestui studiu de fezabilitate astfel încât, la finalizarea lui, să nu pierdem timpul cu corelari sau înţelegeri", a adăugat ministrul, citat de Mediafax. În 2006, depozitul de gaze de la Mărgineni era apreciat ca o investiţie de aproximativ 260 milioane de euro, iar obiectivul era gândit la o capacitate de înmagazinare de 2,6 miliarde de metri cubi de gaze. Romgaz are o capacitate de înmagazinare de 3 miliarde mc de gaz, în 6 depozite.

Romgaz, pe mai multe fronturi

„Analizăm câteva spaţii, pe care le vom prezenta ruşilor până la finele anului. Condiţia este să fie la maximum 250 de kilometri de conducta de tranzit“, a declarat joia trecută, la Mediaş, directorul general al Romgaz, Marcel Piteiu. Gazoductul prin care Gazprom exportă gaze în Balcani traversează România prin Dobrogea, de la Isaccea la Negru Vodă. La rândul său, Dumitru Rotar, director de explorare şi producţie în cadrul Romgaz, a spus că realizarea altor depozite în jurul conductei de tranzit nu exclude colaborarea cu ruşii în proiectul de la la Mărgineni, judeţul Neamţ. „Dacă nu vom dezvolta acel depozit cu ruşii, proiectul va continua oricum“, au precizat oficialii Romgaz. Ei au mai spus că realizarea acestor depozite nu are nicio legătură cu poziţia pe care o va avea România în proiectul viitorului gazoduct rusesc South Stream, care va transporta gaze în Balcani prin Marea Neagră. O delegaţie a Romgaz se află în aceste zile în Azerbaidjan, în vederea negocierii de contracte pentru importul gazelor din Marea Caspică, prin conducta Nabucco, concurentul South Stream.

Oficialii Romgaz au precizat din nou că intenţionează să participe la licitaţiile pentru explorarea perimetrelor neconcesionate din Marea Neagră, care au o suprafaţă totală de 5.800 de kilometri pătraţi. În luna iulie, Romgaz a primit dreptul de a realiza prospecţiuni în aceste perimetre. „Suntem interesaţi să realizăm lucrări de explorare şi în zone maritime, altele decât în Marea Neagră“, a spus directorul general al Romgaz, Marcel Piteiu.


Sandu Tudor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.