Într-un proiect de lege asumat iniţial prin semnătură de toţi liderii grupurilor politice din Parlament, aleşii au strecurat un paragraf pe care, suspectează Agenţia Naţională de Integritate, ar vrea să îl folosească pentru a supune la vot pierderea mandatului în caz de incompatibilitate sau de conflict de interese. Revocarea unui parlamentar care a primit în instanţă o decizie ar urma, în această situaţie, să fie opţională, lăsându-se la latitudinea colegilor, scrie Gândul.
Paragraful criticat de ANI este un articol din Codul de Conduită al parlamentarilor care ar urma să fie o anexă la Statutul deputaţilor şi senatorilor, după votul din plen. Prin acest Cod, dincolo de „ţinuta decentă” a aleşilor, se arată că „sfera incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese” este stabilită „exclusiv prin capitolul IV” din Statutul deputaţilor şi senatorilor.
Reducerea exclusiv la prevederile Statutului, susţine ANI, limitează mult riscurile pe care un parlamentar găsit incompatibil sau în conflict de interese le-ar întâmpăina. Statutul prevede analizarea într-o comisie parlamentară a situaţiei şi luarea unei decizii în plen.
Textul a intrat oficial în circuitul parlamentar pe 2 decembrie, când a trecut prin Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.
O consecinţă directă, susţin juriştii ANI, ar fi aceea că vor fi ” lipsite astfel de efecte actele emise de Agenţia Naţională de Integritate”, iar funcţionarii publici ar fi discriminaţi în raport cu parlamentarii, mai scrie sursa citată.