Deputaţii Ioan Oltean (PD-L), Ioan Nelu Botiş (PD-L), Ioan Ţintean (PNL), Emil Radu Moldovan (PSD) şi senatorii Ioan Sbârciu (PD-L) şi Dan Prunea (PSD) sunt cei şase noi reprezentanţi ai judeţului Bistriţa-Năsăud în mandatul 2008-2012 din Parlamentul României.

Decanul bistriţean

Ioan Oltean (PD-L) este cel mai vechi parlamentar bistriţean, acesta câştigând după alegerile din 30 noiembrie cel de-al cincilea mandat de deputat.
Democrat-liberalul este preşedintele Partidului Democrat-Liberal Bistriţa-Năsăud, dar şi vicepreşedinte al partidului la nivel naţional.

A ajuns în Parlamentul României în 1990, iar singura perioadă în care nu a deţinut un mandat de parlamentar a fost în perioada 1992 – 1996, când a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. În perioada februarie – septembrie 2007, Oltean a deţinut funcţia de chestor al Camerei Deputaţilor, iar din septembrie 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Democrat-liberalul este singurul dintre candidaţii bistriţeni la alegerile parlamentare care a reuşit să obţină peste 50% din voturile valabil exprimate, ceea ce i-a adus mandatul de deputat din primul tur, fără să mai aştepte redistribuirile.
Ioan Oltean este acum reprezentantul Colegiului 3 Bistriţa-Năsăud în Camera Deputaţilor.

Reintrat pe scena politică

Ioan Nelu Botiş (PD-L) este la primul său mandat de deputat. Acesta şi-a început cariera politică în anul 1990, ca membru al Partidului Ecologist, unde a rămas timp de zece ani, după care a devenit membru al PSD. În cadrul acestui partid a deţinut funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, iar în perioada 2000 – 2004 a fost şi viceprimar al municipiului. Odată cu trecerea PSD în opoziţie Ioan Nelu Botiş demisionează din acest partid, preferând să stea departe de politică cel puţin o vreme. În această perioadă, 2004 – 2008, a deţinut şefia Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud. Înainte de debutul campaniei electorale Botiş a reintrat pe scena politică, de data aceasta ca membru al PD-L, în cadrul căreia a preluat preşedinţia organizaţiei municipale.

Ioan Nelu Botiş a candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 1, unde a obţinut 36,25% din totalul voturilor valabil exprimate.

La al doilea mandat

Emil Radu Moldovan a intrat în politică în anul 2000, cu două luni înainte de alegerile locale, ca membru a Partidului Social Democrat Român (PSDR), care a devenit ulterior Partidul Social-Democrat (PSD).

În 2000 Emil Radu Moldovan a deţinut preşedinţia PSDR Bistriţa-Năsăud, iar un an mai târziu devine membru al Consiliului Naţional al PSD. Între anii 2001 şi 2007, acesta deţine alternativ funcţiile de vicepreşedinte şi preşedinte al PSD BN. În 2007 a fost ales preşedinte al PSD BN, înlocuindu-l la acea dată pe Viorel Pupeză.
În perioada iulie – decembrie 2004 Emil Radu Moldovan este ales consilier judeţean pe listele PSD BN, în acelaşi an social-democratul reuşind să câştige primul său mandat de deputat.
La alegerile din 30 noiembrie liderul PSD BN a câştigat cel de-al doilea său mandat de deputat în Colegiul 2 Bistriţa-Năsăud, unde a obţinut 12.942 de voturi din totalul celor valabil exprimate.

De la Finanţe în Camera Deputaţilor

Ioan Ţintean este unul dintre cei mai vechi membri ai Partidului Naţional Liberal de după 1990 şi a deţinut de atunci încoace funcţiile de preşedinte al organizaţiei municipale Bistriţa, vicepreşedinte al filialei judeţene, consilier municipal şi consilier judeţean. În 2007 a candidat pentru preşedinţia  organizaţiei judeţene, dar a fost învins de contracandidatul său, Ioan Turc.
Din 2005 acesta a preluat conducerea Direcţiei Generale a Finaţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

Ţintean a candidat pentru mandatul de deputat în Colegiul 4 Bistriţa-Năsăud, unde s-a clasat al doilea cu 6.478 voturi, după Ioan Andreica (PD-L), care a obţinut 7.603 voturi. Liberalul a obţinut cu 379 mai puţine voturi şi faţă de colegul său de partid Ioan Turc, care a candidat în colegiul 1, dar faţă de care a întrunit un procentaj mai bun, raportat la numărul de voturi din cele două colegii.

De la catedră, direct în Senat

Cei doi senatori care vor reprezenta judeţul Bistriţa-Năsăud în Parlamentul României, Ioan Sbârciu şi Dan Prunea, chiar dacă fac parte din două partide diferite, au un punct comun – ambii sunt cadre didactice.

Dan Prunea este unul dintre cei mai vechi membri ai Partidului Social Democrat. Este preşedinte al filialei PSD din oraşul Beclean din 1994 şi consilier local în această localitate din 1996.

Originar dintr-o comună din judeţul Cluj, Prunea a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi a fost repartizat la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, unde predă fizica de 33 de ani. Între anii 1990-1997 şi 2001-2005, noul senator a deţinut funcţia director al colegiului naţional.
Dan Prunea a devenit, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, senator al judeţului Bistriţa-Năsăud, în Colegiul 2, obţinând 20.323 de voturi, clasându-se după numărul de voturi primul în topul candidaţilor pentru Senat din judeţul Bistriţa-Năsăud. În Colegiul 2 Senat, social-democratul l-a avut principal contracandidat pe Sabin Ilieşi, care a obţinut 19.612 voturi.

Ioan Sbîrciu este originar din comuna Feldru. A urmat şcoala primară, ciclul gimnazial şi liceul în Bistriţa, după care a absolvit, în 1973, Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" (actuala Universitate de Artă şi Design) din Cluj. Este doctor în arte vizuale din 2005. Din 2000, de când conduce UAD, mai întâi ca rector şi apoi ca preşedinte, şcoala clujeană de artă a devenit cea mai bine cotată în România şi a căpătat recunoaştere internaţională.
În politică a intrat abia anul acesta, când s-a înscris în PD-L, depunându-şi totodată candidatura pentru un mandat de senator în Colegiul 1 Bistriţa-Năsăud.

Democrat-liberalul a obţinut în urma alegerilor din 30 noiembrie 17.570 de voturi, cu 2.200 de voturi mai mult decât al doilea candidat în clasament din acest colegiu, Adriana Doina Pană (PSD).

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.