Potrivit Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului, părinţii cu unul sau doi copii pot primi o zi lucrătoare liberă pe an.
Familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii primesc două zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copiilor lor. Legea dă mână liberă angajatorului să decidă dacă acordă aceste zile consecutiv sau separat.
Angajatorii sunt obligaţi prin lege să acorde ziua/zilele libere pentru îngrjirea copilului părinţilor sau reprezentanţilor legali care o/le solicită, dar nu sunt obligaţi să o/le şi plătească.
Astfel, părintele sau reprezentantul legal al copilului va depune la angajator o cerere în acest sens, care va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita, precum şi de o copie a documentului din care să rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului, dacă e cazul, cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic, potrivit articolului 2, alineatul 1 din proiectul de norme.
Părintele va merge cu rezultatele controlului medical al copilului la medicul său de familie care-i va elibera gratuit o adeverinţă menită să ateste efectuarea controlului medical, pe care apoi o va duce angajatorului în termen de cinci zile lucrătoare de la data eliberării ei.
În cazul în care niciunul dintre părinţi, respectiv dintre reprezentanţii legali ai copilului nu va solicita ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta în anul calendaristic următor.
Proiectul de HG care conţine normele de aplicare a Legii nr. 91/2014 e în dezbatere publică până pe 18 iunie.