O firmă din oraşul Beclean intenţionează să construiască o hidrocentrală de mică putere pe Valea Anieşului, în inima Parcului Naţional Munţii Rodnei.
Proiectul, prin intermediul căruia ar urma să se investească circa 10 milioane de euro, a stârnit reacţii dure din partea Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, dar şi din partea Consiliului Ştiinţific al Administraţiei Parcului.

Una dintre cele trei rezervaţii ale biosferei din România – Munţii Rodnei cu statut de protecţie multiplu – parc naţional, sit Natura 2000, Pan Park în declarare şi Sit al Patrimoniului Universal pentru Natură riscă să fie ameninţat de implementarea unui proiect de infrastructură major, mai precis construirea unei hidrocentrale chiar în inima acestui sanctuar natural – Valea Anieşului, potrivit reprezentanţilor Parcului Naţional Munţii Rodnei.
O serie de specii protejate şi habitatul lor sunt puse astfel în pericol de investiţia ce ar urma să se deruleze în această zonă.

Ei spun că dăunează

Îngrijorarea printre administratorii Parcului Naţional Munţii Rodnei este foarte mare, întrucât o societate din Beclean, Rodis Consulting, a depus un proiect ce are în vedere construirea unei minihidrocentrale, aducţiune de apă pe o distanţă de peste patru kilometri pe Valea Anieşului, zonă despre care se spune că se află exact în inima rezervaţiei naturale protejată prin lege.
Consiliul Ştiinţific al Administraţiei Parcului format din 19 experţi în diverse domenii a respins în unanimitate proiectul şi a decis stoparea investiţiei.
„Impactul negativ major îl constituie absenţa a circa 70% din volumul de apă a văii pe un tronson de 4 km, speciile şi habitatele existente fiind supuse unei schimbări majore în dinamica factorilor abiotici, ceea ce determină modificări ireversibile în structura şi funcţiile ecosistemului natural reprezentat de Valea Anieşului”, se precizează într-un comunicat remis redacţiei Gazeta de Bistriţa de preşedintele Asociaţiei Eco Rodna, Claudiu Iuşan.
„În calitate de administrator al sitului Natura 2000 Munţii Rodnei, Administraţia Parcului a decis stoparea acestei investiţii, având în vedere faptul că aceasta este responsabilă de raportarea stării de conservare a speciilor de interes comunitar prezente în zonă, către Comisia Europeană în viitorul apropiat” a adăugat Iuşan.
Totodată preşedintele Asociaţiei Eco Rodna îşi exprimă speranţa ca reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud (APM BN) să nu avizeze favorabil un asemenea proiect. „Având în vedere faptul că decizia finală privind aprobarea investiţiei aparţine Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa şi că studiile de evaluare a impactului asupra mediului sunt plătite de beneficiarul investiţiei şi care sunt în favoarea acestuia, rămâne doar să sperăm în considerentul că un parc naţional este creat pentru conservarea ecosistemelor, a florei şi faunei sălbatice şi nu pentru înlocuirea ecosistemelor naturale cu cele artificiale reprezentate de bazine din beton, clădiri, conducte, ţevi”, se mai spune în finalul comunicatului Asociaţiei Eco Rodna.

Suntem atenţi, dar am spune DA

APM BN a analizat proiectul care vizează construirea unei hidrocentrale de mică putere pe râul Anieş, în extravilanul comunei Maieru, în cadrul unei şedinţe din 14 aprilie, şi a decis să fie efectuat un studiu de impact asupra mediului. Totodată pe data de 1 iunie, la Primăria Maieru a avut loc şi o dezbatere publică, la care însă au fost prezenţi doar reprezentanţii Parcului Naţional Munţii Rodnei, ai APM BN, ai Primăriei Maieru şi, evident, ai firmei investitoare.
Agenţia însă pare destul de prevăzătoare cu acest proiect, cu toate că se doreşte transpunerea lui în aplicare. „După depunerea documentaţiei, la analiza tehnică s-a cerut un studiu de evaluare a impactului asupra mediului, care a fost făcut, şi s-a anunţat. În data de 19.04.2010 Agenţia a publicat şi în presă anunţul de dezbatere publică asupra acestei documentaţii, care a avut loc în data de 1.06.2010 la Primăria comunei Maieru. La această dezbatere publică ne aşteptam să participe şi presa şi ONG-urile şi tot publicul interesat în favoarea sau în defavoarea acestei investiţii. Dar din păcate au fost doar câţiva reprezentanţi. La dezbaterea respectivă s-a constatat necesitatea completării documentaţiei, lipseau câteva elemente de natură tehnică, şi de asemenea la evaluarea studiului de impact trebuie să ni se mai aducă nişte completări. Totodată, Agenţia de Mediu mai cere investitorului să aducă un alt aviz din partea Consiliului Ştiinţific al Academiei şi să fie bine argumentată problema, favorabil sau nefavorabil, şi un aviz de la Gospodărirea Apelor”, a mai spus Mureşan.
Şeful APM BN este însă convins că nimic din ceea ce este în Parcul Naţional nu va fi afectat de această investiţie: „Habitatul nu va fi afectat. Conductele vor fi îngropate în sol la marginea drumului, nu vor fi defrişări, turbinele vor fi în nişte camere izolate şi ermetizate, iar construirea obiectivului va avea loc într-o perioadă în care viaţa din Parc nu va fi conturbată. Apoi acolo va fi un simplu om care va supraveghea toată activitatea. Oricum trebuie analizată întreaga documentaţie, treaba asta trebuie discutată în cadrul Comisiei de analiză tehnică din care fac parte foarte mulţi specialişti, deci nu este o decizie unilaterală a Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Noi suntem interesaţi fiindcă noi am pus bazele Parcului Naţional Munţii Rodnei să fie protejat. Decizia nu este încă luată, noi judecăm foarte atent cazul acesta şi nu ne pronunţăm decât în condiţiile în care totul este ok”.
Chiar dacă există nişte condiţii impuse, Agenţia speră ca răspunsul celor care conduc Parcul Naţional Munţii Rodnei să fie unul favorabil. „Am dori totuşi ca Parcul să dea aviz favorabil. E greu să treci peste un aviz nefavorabil, dar vor fi suficienţi specialişti care să ia o decizie corectă”, a mai adăugat Ştefan Mureşan.

Să vină investitorii

Ideea de a pierde finanţarea îl supă foarte tare şi pe primarul comunei Maieru, Vasile Borş, care abia aşteaptă să vină investitori pe raza unităţii sale administrative. Acesta ne-a dezvăluit că alături de investitorul român la finanţare mai participă şi o firmă austriacă. Per total, valoarea investiţiei se ridică la 10 milioane de euro. „Eu o consider benefică şi e vorba de un lanţ de patru microhidrocentrale. Şi-apoi eu abia aştept să vină astfel de investitori la noi în comună. Este genul de investiţie care ne aduce independenţă din punct de vedere energetic faţă de alte state şi eu cred că ar trebui încurajate. Dacă spre exemplu Rusia ne taie furnizarea de energie electrică, aşa cum s-a întâmplat nu de mult cu gazul, ce facem? Primim doar la trei-patru zile curent? Nu e mai bine să avem noi furnizorii noştri? Vedeţi că termocentralele s-au închis din cauza agentului termic, cărbunele, care era prea poluant, dar şi prea scump. Aici vorbim de energie verde”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Vasile Borş. Oricum, în opinia edilului de la Maieru opoziţia reprezentanţilor Parcului Naţional Munţii Rodnei este nejustificată, cu atât mai mult cu cât suprafaţa pe care se întinde acesta aparţine în majoritate unităţilor administrative din zonă, nu mai puţin de 22. „Ştiţi cum e şi cu Parcul ăsta? E ca şi cum aţi avea în proprietate o casă, dar eu vin şi vă spun că eu sunt stăpânul ei şi vă dau ordine”, a adăugat supărat Borş.

Mititel, dar cu idei măreţe

Investitorul este societatea Rodis Consulting, cu sediul în Bcelean, care doreşte construirea unei aducţiuni de apă pe o distanţă de peste patru kilometri la limita Parcului Naţional Munţii Rodnei. Potrivit datelor publicate pe „listafirme.ro”, societatea, înfiinţată în 1993, a înregistrat în 2008 o cifră de afaceri de 1.832 de lei şi un profit net de 790 de lei. La domeniul de activitate, conform clasificării CAEN, se precizează că firma derulează activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. Totodată, administratorul este Sidor Alexandru, care apare asociat într-o altă firmă, tot cu sediul în Beclean şi la aceeaşi adresă – Rodis Energy SRL – alături de Ioan Borş, Vasile Roş şi Daniel Orban. Rodis Energy SRL este înfiinţată în 2009 şi are ca obiect de activitate producţia de energie electrică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.