Parcul Industrial din Sărata funcționează deja de 7 ani. În această perioadă a reușit să adune doar 8 rezidenți și venituri care n-ajung nici la 1.000 de euro lunar. Profitul de anul acesta de 50.000 de lei nu ajunge nici măcar să acopere cheltuielile cu personalul, asta în condițiile în care pe statele de plată, în 2022 a mai apărut un post, ce „ușurează” bugetul cu 7.000 de lei lunar, cu tot cu taxele la stat.
Parcul Industrial din Sărata a fost inaugurat în urmă cu 7 ani. Acesta a păpat peste 6 milioane de euro din fonduri europene. Ei bine, în cei 7 ani de funcționare, parcul industrial a reușit să aibă doar 8 rezidenți, care și-au mutat activitatea acolo.
Ce înseamnă asta în termeni de venituri? Cei 24.795 de metri pătrați închiriați aduc în bugetul Parcului Industrial 24.795 de euro sub formă de taxă de administrare și 15.325 de euro sub formă de taxă superficie. Adică, în total, Parcul Industrial are venituri anuale de 40.000 de euro, în jur de 200.000 de lei.
În anul în curs, Parcul Industrial estimează că va avea venituri de 377.000 de lei și cheltuieli de 327.000 de lei, adică un profit modest de 50.000 de lei. De ce spunem modest? Ei bine, pentru că reprezintă doar o treime din suma necesară asigurării salariilor angajaților.
Venirea lui Ciobănică, „gaură” de peste 100.000 de lei în buget
La început de 2022, mizându-se probabil pe promisiunile unor SRL-uri că-și vor reloca activitatea în Parcul Industrial, se mai înființează un post de director executiv. La concurs participă nimeni altul decât consilierul local și omul de afaceri Dan Ciobănică.
Acesta reușește să se angajeze la Parcul Industrial, de unde încasează lunar peste 4.000 de lei, în mână. Împreună cu contabilul angajat cu doar două ore pe zi, care încasează sub 1.000 de lei, venirea lui Ciobănică înseamnă o creștere a cheltuielilor cu personalul de peste 100.000 de lei. Asta dacă luăm în calcul și dările la stat. Pentru salariul administratorului, care este tot de 4.000 de lei lunar, se cheltuie 84.000 de lei.
Gurile rele spun că Dan Ciobănică și-ar fi „promis” votul în Consiliul Local pentru diferite proiecte, dacă primește ceva în schimb. Cum pentru postul de city manager bătaia este mare, a fost nevoit să se mulțumească cu postul de director executiv la Parcul Industrial.
Parcul Industrial speră la alți 13 rezidenți noi anul acesta
Potrivit raportului administratorului Parcului Industrial prezentat consilierilor locali, urmează să mai vină 13 noi rezidenți. Este vorba despre Traytec Thermoforming SRL ( mase plastice), Global Design Man (confecții metalice), Miriam EMA Cons SRL (confectii metalice), Lavi Gabi Logistic SRL (logistică), Arcsim SRL (construcții), Veja Călin (service camioane), Petrus Transport SRL (transport logistică) Bumb Dumitru ( vopsele/mobilă), Datacor, Valibia Com (producție produse de panificație) și Nicmardanci (confecții metalice), alături de Metali Steel și MSA Colors, deținute de aceeași persoană.
De asemenea, pe listă s-a strecurat și un fost liberal, „dezertat” la AUR și rămas în prezent fără formațiune politică. Este vorba despre Gabi Ștefoi (Lavi Gabi Logistic SRL).
„Conform datelor din rapoartele societății, se observă o prognoză de creștere a suprafețelor închiriate, pentru anul 2022, cu 48.300 de metri pătrați, ceea ce reprezintă o creștere de peste 90% a veniturilor estimate a se încasa. Suprafața închiriată la finele anului 2022 conform indicatorilor din proiect și din anexa la contractul de mandat trebuie să fie de 5 ha (50.000 de metri pătrați. Se previzionează închirierea suprafețelor necesare atingerii indicatorilor începând cu data de 01.07.2022 rezultând următoarele venituri: taxa de administrare 48.300 euro/an, taxa de superficie 24.150 de euro /an”, se arată în raportul Parcului Industrial.
Mai mult, primarul Ioan Turc a anunțat că se ia în calcul o extindere a parcului industrial, odată cu creșterea interesului pentru acesta. Ar fi vorba despre atragerea de fonduri europene pentru asta.
Pe ce mai merg banii la Parcul Industrial
Din cheltuielile de exploatare previzionate de 327.000 de lei, 190.000 de lei, adică peste 70% reprezintă salariile administratorului, a contabilului și a noului director executiv.
De asemenea, 40.000 de lei vor mai merge pe supravegherea video (aceasta înghite 17.000 de lei), repoziționarea unui canal (10.000 de lei), dotarea parcului cu materiale PSI (10.000 de lei), precum și racordări la energia electrică, întreținerea rețelei de energie electrice sau a stației de compensare, reparații la gardul ce împrejmuiește perimetrul.
Dacă planurile se concretizează și Parcul Industrial se va alege cu noi rezidenți, conducerea SRL-ului vrea să aloce o sumă de bani pentru consultanță juridică și să externalizeze serviciul, dar și să suplimenteze bugetul pentru promovare și publicitate.
Anul trecut, Business Park-ul din Sărata și-a estimat un profit de doar 1.500 de lei. În 2019, societatea comercială a înregistrat pierderi de 53.000 de lei, venitul realizat fiind de 132.640 de lei, iar cheltuielile de 186.550 de lei.
În 2016 s-au înregistrat pierderi în valoare de aproape 400.000 de lei, iar în 2017, pierderile s-au diminuat, ajungând la 276.000 de lei. Datoriile acumulate inclusiv la bugetul local a determinat Primăria Bistrița, prin Direcția de Taxe și Impozite, să execute silit firma care administrează Parcul Industrial.
Primăria a executat silit Parcul Industrial, care și-a căutat dreptatea în instanță
Această acțiune a municipalității a dus la micșorarea capitalului social al firmei, fiind la un pas de imposibilitatea de funcționare. Așa se face că administratorul Business Park Bistrița Sud s-a gândit să scoată SRL-ul din budă tocmai cu ajutorul municipalității, pe care a acționat-o în judecată.
SRL-ul ar datora Primăriei Bistrița aproape 440.000 de lei. Procesul a fost înregistrat în 2018, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Business Park Bistrița Sud contesta practic deciziile referitoare la obligațiile fiscale ale SRL-ului.
Este vorba despre taxele pe clădiri în valoare de 24.000 de lei, taxe pentru teren extravilan – 3.000 de lei și taxe teren intravilan în valoare de peste 400.000 de lei. La începutul acestui an, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Business Park Bistrița Sud și a cerut Primăriei Bistrița să anuleze deciziile de impunere. Legislația pare să fie de partea SRL-ului care administrează Parcul Industrial.
Atât Tribunalul Bistrița-Năsăud, cât și Curtea de Apel Cluj a dat dreptate Parcului Industrial, care a reușit astfel să scape de datoriile avute tocmai la acționarul majoritar al său.
Afacere curata cu acest ciobanica pe care Verzii l-au trimis in CL nu cu astfel de negocieri , eventual sa negocieze soarta copacilor si a Spatiilor verzi, si nimic pentru propriul interes.
Acest consilier nu are absolut nimic cu VERDELE.