De curând, Primăria Bistriţa a inaugurat părculeţul din zona Casa Albă, investiţie în valoare de un milion de lei. Nici nu a trecut bine o lună de zile de când spaţiul a fost pus la dispoziţia copiilor care locuiesc acolo, că au şi apărut persoane care, din teribilism, şi-au pus „amprenta” asupra lui.
Cetăţenii care locuiesc în zonă spun că, mai nou, tinerii şi-au găsit refugiu pe timpul nopţii în acest părculeţ, unde găsesc diverse metode de a se distra.

Un bistriţean s-a plâns primarului Ovidiu Creţu pe site-ul www.domnuleprimar.ro despre felul în care adolescenţii din oraşul nostru ştiu să-şi petreacă timpul liber, devastând tot ce le iese în cale.
În sesizarea sa, omul spune că o parte din gardul care împrejmuieşte parcul a fost deja rupt, iar o bancă a fost cărată lângă scara unui bloc din apropiere. De asemenea, bărbatul a mai precizat că noapte de noapte, tinerii care se adună aici strigă şi folosesc un limbaj nu tocmai frumos, deranjându-i din somn pe locatarii blocurilor din zonă.
Pe de altă parte, reprezentanţii primăriei nu pot face mare lucru, în condiţiile în care pentru a se evita astfel de situaţii este nevoie ca parcul să fie păzit non-stop de poliţişti locali sau să fie montate camere de supraveghere. Totuşi, primarul oraşului a declarat că se va deplasa la faţa locului pentru a remedia situaţia.

Locuitorii zonei Casa Albă se plâng primarului

Nemulţumit că parcul din zona Casa Albă, proaspăt inaugurat de municipalitate, a ajuns bătaie de joc pentru tinerii fără cei şapte ani de acasă, un bistriţean care locuieşte în apropiere a decis să-i ceară ajutor lui Ovidiu Creţu, primarul Bistriţei.
„Stimate domule primar, mulţumim pentru că aţi amenajat zona de lângă Casa Albă. Înainte aveam probleme cu praful şi camioanele care porneau motoarele la 5 dimineaţa, în weekend, gazându-ne de-a dreptul şi oferindu-ne o trezire minunată, "de weekend". Am fost bucuroşi crezând că scăpăm de aceste aspecte… Ei bine, am scăpat, însă am dat de altele. Până târziu în noapte, tinerii minunaţi ai acestei urbe fac o gălăgie de nedescris, bat mingea sub geamurile noastre, strigă, înjură, folosesc un limbaj vulgar şi, cel mai rău, au început să vandalizeze parcul”, spune omul în sesizarea postată pe www.domnuleprimar.ro.
Bărbatul a mai adăugat că tinerii au rupt gardul părculeţului şi chiar au cărat o bancă la scara unui bloc. „Noaptea trecută, pe la ora 2.00, ne-am trezit într-un vacarm şi o bună dispoziţie bahică gălăgioasă a unor tineri, care au dărâmat gărduleţele şi au cărat o bancă din parc până la scara din spate a blocului 3 scara A. Distracţia a continuat ca şi în alte seri, până în zori de zi”, a explicat acesta.
Bistriţeanul nu înţelege de ce autorităţile nu iau măsuri pentru a-i pedepsi pe cei care strică ce abia s-a construit, din moment ce poliţiştii locali sau jandarmii sunt plătiţi pentru a asigura ordinea publică.
„Că mulţi tineri sunt needucaţi, ştim, am văzut şi anul acesta la bacalaureat, dar mă întreb unde este poliţia? Locală, judeţeană, cum i-o fi spunând, nu ştiu, jandarmii, poliţia comunitară… nu contează… unde sunt? Nouă, locatarilor, ne este frică să intervenim direct pentru a menţine ordinea, aceşti tineri ne-ar putea ataca sau vandaliza maşinile din parcare. Şi apoi nici nu e corect să intervenim noi atât timp cât există organe abilitate şi plătite din impozitele pe care le cotizăm noi la buget. Deci, unde e poliţia care să ne apere de agresiunea fonică pe care ne-o provoacă aceşti tineri noapte de noapte? Cui trebuie să ne adresăm pentru a avea şi noi linişte şi curăţenie în spatele blocului?”, a conchis omul.

Creţu: Civilizaţia costă!

În vremuri în care ne plângem că nu avem ce ne trebuie, că statul şi autorităţile nu fac nimic pentru binele nostru, distrugem şi ceea ce se construieşte, cu chiu, cu vai. Un astfel de exemplu este părculeţul de curând amenajat de primărie în zona Casa Albă, pentru care s-au alocat nu mai puţin de un milion de lei.
Motiv de bucurie pentru cei mici, locul de joacă a fost luat „în primire” de cei mari, care, fără să stea prea mult pe gânduri, au început să-l devasteze.
Edilul Ovidiu Creţu spune că se vor lua măsuri pentru remedierea stricăciunilor şi că se vor efectua mai des patrulări în acea zonă, însă nimeni nu poate garanta că nu se va mai întâmpla la fel.
„Voi merge la faţa locului să văd despre ce e vorba. Bineînţeles că vom repara ceea ce s-a stricat. E păcat că unii dintre locuitorii oraşului nu ştiu să păstreze ce abia s-a construit. Civilizaţia costă!”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Bistriţei.

Parc la standarde europene

Pentru a le oferi copiilor din zona Casa Albă un loc de joacă modern, Ovidiu Creţu a iniţiat un proiect intitulat „Amenajare spaţii verzi şi parcări ecologice în zona Independenţei Sud – strada Panait Cerna”, pe care l-a depus la Administraţia Fondului pentru Mediu în vederea obţinerii finanţării europene în 2008.
La finele lunii iunie a anului trecut, edilul a fost invitat la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, unde s-a semnat contractul de finanţare. Practic, demersul a vizat amenajarea unei suprafeţe de 6.175 metri pătraţi din zona Independenţei Sud (n. r. -strada Panait Cerna) ca parc pentru locuitorii din această zonă a municipiului Bistriţa, urmărindu-se, în acelaşi timp, ameliorarea calităţii factorilor de mediu în zonă şi crearea unei zone de recreere pentru riverani.
Cât priveşte lucrările care au fost executate, acestea au constat în amenajarea unui teren de joacă pentru adolescenţi, cu suprafaţa de 800 metri pătraţi, plantarea a 75 de cireşi şi 800 de arbuşti tip buxus.
Totodată, demersul a avut în vedere şi amplasarea a şase echipamente de joacă precum un aparat gen skateboard, panouri pentru escaladă, un balansoar, o masă de ping pong, circa 30 de bănci, patru mese de şah, coşuri de gunoi şi jardiniere pentru flori. Pentru achiziţionarea lor, Primăria Bistriţa a plătit nu mai puţin de 400.000 de lei unei firme care a câştigat licitaţia organizată în acest sens.
Valoarea totală a investiţiei a fost de 967.393 lei, din care contribuţia proprie şi cheltuielile neeligibile se ridică la 313.482 lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 653.910 lei.

Iulia Bartha
Iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.