Municipalitatea pregătește în fostul obor de vite din cartierul Viișoara un „parc de inteligență”, numit Bistrița Industrianova Hub. Proiectul a obținut deja acordul de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud. Printre altele, parcul de inteligență va avea inclusiv eoliană și panouri fotovoltaice care vor asigura energia electrică.

Primăria Bistrița vrea să amenajeze, în fostul obor de vite, la doi pași de blocurile sociale din Viișoara un parc de inteligență pentru firmele bistrițene. Proiectul deja a primit okey-ul Agenției pentru Protecția Mediului, după ce municipalitatea a emis un certificat de urbanism în luna aprilie a acestui an.

Fostul obor de vite din Viișoara urmează să fie parcelat, iar mai apoi concesionat întreprinderilor mici și mijlocii. Acesta va fi împărțit în mai multe zone, printre care una de incubare pentru start-up-uri, care va funcționa într-o clădire cu un regim de înălțime P+E, cu destinația „mini incubator de afaceri”.

Parcul va avea și echipamente pentru resurse regenerabile, mai exact turbine eoliene și panouri fotovoltaice. O altă zonă va fi tehnică și va cuprinde casa pompelor, postul TRAFO și rezervoarele de apă pentru rezervă de incendiu. Va fi amenajat un drum de incintă, dar și trotuare și spații verzi. De asemenea, va fi amenajată o parcare cu 112 locuri la nivelul solului.

Parcul, susținut cu panouri fotovoltaice și eoliene

„Terenul propus pentru construirea parcului de specializare inteligentă „Bistrița Industrianova Hub” este format din două parcele identificate prin CF 94525 – teren cu suprafață de 34.594 de mp, respectiv prin CF 51348 – teren cu suprafață de 5.548 de mp, însumând o suprafață totală de 40.142 de mp. Accesul se va realiza în mod direct din drumul de acces Strada Speranței. Drumul de acces propus din incintă va intersecta infrastructura națională de transport și va asigura accesul fluxurilor de trafic dinspre aceasta spre viitorul parc”, se arată în proiectul aprobat de Agenția pentru Protecția Mediului.

În prezent, pe terenul în cauză sunt mai multe construcții, spațiu verde neamenajat, dar și 134 de copaci. Construcția nouă se va întinde pe 1180 metri pătrați, dintre care incubatorul de afaceri va ocupa 968 de metri pătrați, rezervorul de apă și casa pompe 197 de metri pătrați, iar postul TRAFO 15 mp.

Carosabilul, trotuarele pietonale și parcarea se vor întinde pe 8.594 de metri pătrați iar spațiul verde pe 29.657 de mp, adică pe 73% din suprafața totală a terenului. Pe 4 metri pătrați vor fi amplasate eoliene, iar pe 705 metri pătrați panouri fotovoltaice.

„Sistemul fotovoltaic propus va cuprinde 458 de bucăți panouri fotovoltaice și 3 invertoare, fiind dimensionat pentru o putere electrică instalată de 194 kW. Energia electrică produsă va deservi consumatorii electrici aferenți investiției, iar surplusul de energie va fi injectat în rețeaua națională de distribuție energie electrică. Sistemul eolian propus s-a dimensionat pentru o putere electrică instalată de 20 kW. Sistemul eolian va cuprinde următoarele elemente componente: 4 turbine eoliene cu o putere de 5 kW fiecare”, se mai arată în proiect.

Vor fi plantați și mai mulți copaci, numărul acestora ajungând la 224. Terenul va fi împărțit în 5 loturi care vor avea între 4.600 de metri pătrați și 5.400 de metri pătrați.

Investiția ar urma să se ridice la 3 milioane de euro, iar domeniile cărora se adresează sunt sănătate, cosmetice și suplimente alimentare, agroalimentar, materiale noi tehnologii de producție avansate și tehnologia informației și comunicațiile. Doar studiul de fezabilitate pentru acest proiect a înghițit 40.000 de euro.

Parcul industrial deja existent a stat gol an de zile

Decizia municipalității de a mai construi un parc dedicat firmelor bistrițene este cel puțin ciudată, având în vedere faptul că încă are probleme în a-l gestiona pe cel existent de la Sărata.

Parcul Industrial Bistrița-Sud are în prezent 21 de rezidenți-societăți comerciale care-și desfășoară activitatea sau realizează încă lucrări de amenajare-construcție pe o suprafață închiriată de 12 ha. În primii 4 ani de la înființare, parcul industrial nu a avut niciun rezident. Mai apoi au apărut 4 rezidenți pe doar două hectare, numărul crescând la 6 rezidenți, care ocupau 3,5 hectare.

În cazul parcului industrial de la Sărata nu au fost luate în calcul mai multe detalii, care l-a făcut total neatractiv pentru societăți. Acesta a fost amenajat pe niște dealuri, putând fi folosită doar jumătate din suprafața totală. Inclusiv iluminatul public a fost montat greșit încă de la început, ceea ce a dus la o avarie, care va mai scoate din conturile societății administratoare 100.000 de lei, fără TVA.

Nici măcar cele două bariere de acces dinspre Sărata nu au funcționat o vreme bună, fiind reparate abia în primăvara acestui an. Porțile au fost dotate cu cartele CSM care la un apel telefonic se deschid în mod automat, iar după 10 secunde se închid, blocând intrarea. Conducerea parcului a încheiat un contract ce mentenanță a barierelor cu o firmă specializată.

„Sistemul de supraveghere video din interiorul Parcului Industrial și a activității din interior a fost îmbunătățită prin repoziționarea și revizia celor șapte camere de supraveghere montate în zonele vulnerabile și în cele de interes ale tuturor rezidenților. Camera poziționată la intrarea în parc la sistemul de bariere are capacitatea să citească numerele de înmatriculare a autoturismelor care intră și ies din Parcul Industrial. Alte opt camere video comandate urmează să fie montate în zonele de interes, în funcție de începerea lucrărilor de construire a rezidenților chiriași. Revizuirea sistemului de supraveghere video și lucrărilor aferente sunt realizate de Datacor SRL, companie rezidentă în Parcul Industrial Bistrița-Sud”, se explică într-un raport făcut public în primăvara acestui an.

Abia acum de curând stația de pompare a apei și stația de compensare a energiei electrice au fost dotate cu senzori de mișcare și alarme. Se dorește și montarea a încă două bariere de acces în incintă la drumul de acces dinspre Zăvoaie.

În cadrul unei ședințe de Consiliu Local de la începutul acestui an, consilierul local Anamaria Avram dezvăluia ce se întâmplă în parcul industrial. Potrivit acestuia, parcarea parcului este folosită pentru curse ilegale de mașini, care, nu de puține ori, a dus la avarierea autoturismelor locatarilor.

De asemenea, se pare că se fură ca-n codru, de la sculele locatarilor până la combustibil din autoturismele parate. Nici nu e de mirare, dacă ținem cont de faptul că barierele nu au funcționat până prin februarie-martie, iar paznicul lipsește cu desăvârșire. Cei păgubiți s-au adresat în prima fază conducerii parcului industrial, însă n-au prea fost băgați în seamă, astfel că au mers în cele din urmă la poliție.

Andreea Radu

2 COMENTARII

  1. Primaria asta e dusa rau cu plita. Si ministerele la fel.
    Cum sa faci asa ceva in zona de case? Cum sa pui eoliana langa blocuri si case? Pai nu mai stii unde sa iti cumperi casa sau apartament, ca te trezesti cu tot felul de constructii.
    Ar trebuii protestat

  2. Ca sa nu mai vorbesc de injectia in retea a panourilor. Pai oamenii cu sisteme mici, scot din putinul lor si isi instaleaza astfel de sisteme, si vin firmele cu bani sau primariile cu sute de kwh si ei injecteaza in retea. Pai toata reteaua va fi data peste cap. Degeaba au economisit oamenii ca sa isi puna panouri daca vine chiar primaria si ii freaca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.