Începând cu 15 martie, pe unele străzi din centrul Bistriţei se va introduce parcarea cu plată. În acest sens au început deja să „răsară” mai multe aparate de taxare, numite parcometre. Din luna mai se va folosi şi sistemul de plată al parcării, prin intermediul SMS –ului.
Banii adunaţi din taxele de parcare vor fi folosiţi pentru realizarea de parcări subterane şi supraetajate. Primăria Bistriţa se aşteaptă ca într-un an de zile să adune din taxele de parcare, aproximativ un miliard de lei vechi.
Luna martie a acestui an vine la Bistriţa cu surprize nu doar pentru femei, ci şi pentru bărbaţi, „şoferi de carieră”. Începând cu jumătatea lunii martie, municipalitatea introduce sistemul de parcare cu plată, pe străzile situate în centrul oraşului.
Implementarea acestui sistem are la bază o hotărâre a Consiliu Local, aprobată anul trecut, care prevede şi taxarea parcărilor de reşedinţă, acţiune începută în urmă cu doar câteva luni. Taxarea parcărilor din zona centrală se va face cu ajutorul parcometrelor, aparte care au început deja să fie instalate. Preţul de parcare pentru de 1 leu pe oră şi 5 lei pe zi. De asemenea, doritorii îşi pot face abonamente pentru o lună, trei luni sau pe un an, care se eliberează de la Direcţia Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistriţa. O altă noutate în ceea ce priveşte parcare cu plată va fi şi sistemul de taxare prin SMS care va fi pus în funcţiune din luna mai. Prin introducerea sistemului de parcare cu plată, municipalitatea şi-a propus ca toate taxele adunate să fie folosite tot în acelaşi scop, respectiv realizarea de parcări subterane şi supraetajate în zone precum Piaţa Mihai Eminescu sau strada Decebal. Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, preconizează ca, în decursul unui an, din taxarea parcărilor să se adune aproximativ 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).
Plată prin parcometre, abonamente şi SMS
Din 15 martie, Primăria Bistriţa pune în aplicare hotărârea Consiliului Local, nr. 123 din 25 iunie 2009, referitor la parcarea în centrul oraşului. Străzile pe care se va practica taxarea parcărilor sunt Piaţa Unirii, strada Dornei, Piaţa Centrală, străzile Nicolae Titulescu şi Gheorghe Şincai, iar plata se va face prin intermediul parcometrelor, a abonamentelor, dar şi prin SMS. „Am demarat parcările de domiciliu sau de reşedinţă, iar acum facem pasul următor. Vor fi aparate de taxat care vor putea fi acţionate în prima etapă cu monede sau bancnote, iar ulterior, apreciez că prin luna mai, vom perfecta şi modalităţile de plată prin SMS de la telefonul mobil. Mi se pare o chestiune de civilizaţie, pentru că, din ce în ce mai puţină lume umblă cu bani cash în buzunar. Dacă cineva şi-a uitat să zicem cardul acasă, telefonul mobil nu – l uită nimeni niciodată. Şi atunci, de ce să nu folosim nişte mijloace moderne şi să plătim transmiţând un SMS acolo unde trebuie”, a informat primarul Ovidiu Creţu.
Săptămâna trecută au fost instalate primele patru parcometre în zona Sugălete, pe străzile Gheorghe Şincai, pe Dornei şi în Piaţa Unirii. Potrivit edilului Bistriţei, taxa de parcare în zona centrală va fi de un leu pe oră şi de 5 lei pentru o zi. De asemenea, se pot face abonamente care se eliberează de la Direcţia Patrimoniu din cadrul primăriei. Preţul unui abonament pentru o lună de zile costă 30 de lei, un abonament pe trei luni este 50 de lei, iar un abonament anual ajunge 120 de lei. Programul de taxare în zona centrală va fi de la 8.00 la 18.00. Deţinerea tichetelor sau a abonamentelor va fi verificată zilnic de către angajaţii din cadrul Poliţiei Comunitare a Primăriei Bistriţa şi de persoane de la Direcţia Patrimoniu. Cei care vor parca în zonele cu plată şi nu vor avea asupra lor tichetele sau abonamentele, riscă amenzi în valoare de 200 lei (persoanele fizice), 400 lei (persoane juridice) şi 1.000 de lei, pentru cei care rezervă loc de parcare fără a avea încheiat un contract în acest sens.
Scrisorele pe parbriz
Pentru a fi la zi cu introducerea sistemului de parcare cu plată, Primăria Bistriţa a început de săptămâna trecută să distribuie fluturaşe pe parbrizele maşinilor, astfel încât şoferii să nu se trezească cu o surpriză la momentul respectiv. „Noi am pus pe fiecare parbriz al maşinilor din zona care face obiectul acestor parcări, un anunţ prin care îi informăm pe cei care au maşinile acolo, că începând din 15 martie, parcările vor fi cu plată. Până atunci vom introduce şi aparatele pentru emiterea tichetelor respective, parcometrele. Tichetele vor putea fi cumpărate şi de la chioşcuri”, precizează primarul Ovidiu Creţu.
Regim special de parcare pentru bănci
Potrivit edilului Bistriţei, în ceea ce priveşte parcarea cu plată din zona centrală, băncile sunt singurele care vor ave un regim special pentru maşinile care transportă valori: „ Avem contracte de rezervare în valoare de 600.000 de lei pe an, asta însemnând rezervarea locurilor. Cei care îşi scot abonamente, nu au rezervat loc. Deci, ei pot să parcheze oriunde în zona aceasta, dar nu li se garantează locul ca la bănci, de aceea şi suma este la acest nivel. (…) Avem un proiect de hotărâre prin care alocăm băncilor parcări, la preţul acesta. Dacă în zona centrală, se va deschide vreo bancă şi vor solicita locuri, atunci vom încheia cu ei contractul la preţul respectiv”, a explicat primarul.
Banii din parcare, tot pentru parcare
Banii adunaţi din taxarea locurilor de parcare vor fi folosiţi de municipalitate pentru demararea studiilor şi a lucrărilor de realizare a unor parcări supraetajate şi subterane în municipiu. Făcând un calcul estimativ, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu estimează că, într-un an de zile, din taxarea parcărilor se va aduna suma de aproximativ un miliard de lei vechi. „Vom câştiga bani din această acţiune, bani pe care îi vom folosi tot pentru extinderea sistemului de parcări. Din taxa de parcare pe care o încasăm, vom plăti, în prima etapă, proiectele pentru parcări supraetajate. În momentul în care vom avea o astfel de parcare (n. r – supraetajată), taxele de acolo ne vor permite să angajăm un credit pentru următoarea parcare de acelaşi tip. Adică, step by step, se pot realiza mai multe parcări supraetajate. Eu spun că, necesarul de locuri de parcare atât de stringent în municipiul Bistriţa, trebuie rezolvat prin cei care folosesc parcările. Din taxele de parcare, cele ecologice şi cele de reşedinţă, extindem numărul acestora, iar în momentul în care vom acoperi tot oraşul, vor veni bani importanţi cu care putem apoi să construim parcările supraetajate. Este adevărat că ar trebui să începem mai devreme cu ele, dar poate că se vor găsi întreprinzători particulari care să dorească să le realizeze. Din sumele adunate până acum pe celelalte parcări, finanţăm şi documentaţia pentru parcarea subterană din Piaţa Mihai Eminescu şi pentru parcarea supraetajată de la punctul termic din Decebal. Deci, iată că banii care s-au adunat din parcările de reşedinţă se folosesc tot pentru aşa ceva. Eu mizez ca într-un an de zile să ajungem undeva la un miliard, în zona aceasta. Nu este făcut un calcul pe hârtie, dar în momentul în care zona va deveni turistică, veniturile vor creşte, prin faptul că turiştii plătesc mai mult, adică 5 lei pe zi”, asigură primarul Creţu.
Sistemul de parcare cu plată în zona centrală a Bistriţei nu este la „prima ediţie” în oraşul nostru. Ideea a mai fost folosită în urmă cu câţiva ani, dar a picat deoarece firma clujeană implicată nu a respectat prevederile contractuale. Astfel, Primăria Bistriţa şi-a propus să se ocupe personal de acest sistem prin Direcţia de Patrimoniu, şi să îl pună în aplicare începând cu 15 martie, anul acesta.
Iulia Stpinean