Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, şi primarul comunei Sânmartin, Sándor Birtalan, au depus o plângere la Poliţie, după ce persoane necunoscute au distrus panourile informative ale cimitirului militar din Valea Uzului, informează publicația maghiară Nepszava. CJ Hargita a scris într-un comunicat remis Agenţei de Presă MTI că incidentul a fost sesizat luni și au depus o plângere la poliția județeană pentru pagube aduse proprietății publice.
Panourile informative instalate pe gardul de cărămidă al cimitirului oferă informații în limba maghiară și română despre istoria regiunii şi despre bătăliile purtate în Valea Uzului.
Potrivit fotografiilor atașate plângerii, autorii necunoscuți au spart mai mult de o treime din unul dintre panouri.
CJ Harghita şi Primăria comunei Sânmartin solicită ajutorul autorităţilor pentru identificarea persoanelor responsabile pentru acte de vandalism, respectiv demararea unei acţiuni în justiţie şi informaţii cu privire la evoluţia anchetei. ”Investigarea rapidă și eficientă a cazului este importantă pentru menținerea ordinii și siguranței publice, precum și pentru respectarea proprietății publice”, au mai subliniat cele două instituţii.
De menţionat că aceasta este a doua plângere depuse într-o lună la Poliţie de autorităţile locale în cauză cu privire la cimitirul militar internațional din Valea Uzului. În urmă cu câteva săptămâni, Primăria comunei Sânmartin a depus o plângere penală la Poliția județului Hargita şi din cauza ridicării în mod ilegal a unor cruci, pe 8 iulie. În această plângere autorităţii locale au relatat despre noua amplasare a crucilor şi profanarea cimitirului militar, şi au solicitat cercetarea cazului şi tragerea la răspundere a făptaşilor.
Pe 8 iulie, adepţii organizaţiei Calea Neamului și ai altor organizații extremiste românești au ridicat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar internaţional pentru a le înlocui pe cele din beton îndepărtate la 29 iunie. Pe lângă crucile mai mici, legate cu panglici tricolore româneşti, a fost amplasată şi o cruce mai mare şi un catarg pe care a fost arborat drapelul României.