Familia Furcelea a aşteptat şase ani şi opt luni să i se facă dreptate, după ce Marian, mezinul familiei, a murit din cauza unei sonde a OMV. Compania petrolieră a fost incriminată pentru ucidere din culpă, iar în timpul procesului judecătorii au luat cu „copy-paste” date din alt dosar, scrie adevarul.ro.
Procesul s-a judecat la Ploieşti şi a durat cinci ani, timp în care părinţii lui Marian, oameni sărmani, fără forţă financiară, au încercat să ţină piept colosului OMV. Asistată de avocatul Vlad Hosu, familia Furcelea a cerut în instanţă daune morale de nouă milioane de euro, câte un milion pentru fiecare dintre fraţii lui Marian şi câte două milioane de euro pentru fiecare dintre părinţi.
Instanţa a decis însă altfel. Printr-o sentinţă definitivă, Curtea de Apel Ploieşti a stabilit ca familia Furcelea să primească o reparaţie morală din partea companiei petroliere, vinovată de moartea băiatului, de 135.000 de euro, câte 15.000 de euro pentru fiecare dintre fraţi şi câte 30.000 de euro pentru părinţi.
”În România, instanţa nu are un reper legal la care să se raporteze atunci când stabileşte valoarea unor daune morale. Aceasta rămâne la latitudinea judecătorului, cum apreciază el. Au fost cazuri în care s-au acordat despăgubiri morale şi mai mari decât în cazul de faţă, dar şi mult mai mici. Nu este o practică unitară”, a explicat apărătorul familiei Furcelea.
Părinţii lui Marian sunt hotărâţi să meargă mai departe cu procesul, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde speră să li se facă dreptate.
Valoare înjumătăţită şi dosare încurcate
Umilinţa părinţilor lui Marian a fost cu atât mai mare cu cât, într-o primă fază a procesului, Judecătoria Ploieşti decisese ca OMV să plătească daune morale de 250.000 de euro.
Nu este clar deocamdată ce i-a determinat pe judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti să înjumătăţească valoarea reparaţiei morale. Instanţa încă nu şi-a motivat decizia.
Procesul Furcelea versus OMV a arătat cât de slab pregătit este sistemul juridic din România şi prin câte umilinţe trebuie să treacă nişte oameni care şi-au pierdut un copil pentru a-şi găsi dreptatea.
Afirmaţia este susţinută de o gafă uriaşă facută de către judecătorii ploieşteni descoperită chiar de către colegii lor de la instanţa superioară. Magistratul care a judecat cazul prima dată a motivat sentinţa cu date care nu au nicio legătură cu moartea lui Marian. Acesta a încurcat dosarele şi a folosit date cu privire la un accident rutier, cu alţi inculpaţi, petrecut într-o cu totul altă zi şi într-un alt loc.
Când a descoperit gafa, Curtea a anulat judecarea apelului şi a decis să trimită dosarul din nou la Judecătoria Ploieşti, unde procesul s-a reluat de la zero. Greşeala a întârziat judecarea cauzei cu doi ani.
Citește continuarea – Date luate „copy-paste” din alt dosar