80 de hectare de padure sunt disputate de doua grupuri politice din satul Feleac, razboinicii luminii provenind din PSD si PDL. O parte sustine trecerea padurii la Ocolul Silvic Bistrita in timp ce cealalta doreste ca aceasta sa ramana in administrarea Ocolului Silvic Lechinta.

Fata babei si fata mosneagului
Povestea celor 71,43 de hectare de padure, este una incalcita, asa cum sunt toate cazurile de aplicare a legilor care prevad retrocedarea unor suprafete agricole sau de padure. Situatia este cu atat mai complicata, cu cat discutam de o suprafata de padure detinuta in composesorat (n.red. – forma de asociere in care proprietatile sunt administrate impreuna de persoane desemnate in urma votului majoritatii, fiecare membru pastrandu-si dreptul de proprietate asupra terenurilor). Suparati pe o parte din consatenii lor, oamenii din Feleac, comuna Nuseni, ne-au pus la dispozitie un document semnat de Gheorghe Gherman, Teodor Morar, Ioan Moldovan si Ioan Varga.

Inceputuri
Potrivit documentului, pe data de 29 ianuarie 2004 se constituia ad-hoc "Asociatia Composesoratului de padure Feleac – AS Feleac – cu sediul in localitatea Feleac, comuna Nuseni. Aceeasi sedinta a ales si un comitet de conducere format din 3 membri, in functia de presedinte fiind ales Ioan Marcan. Dupa ce asociatia si-a primit personalitatea juridica, cetatenii care au avut padure in composesorat sau mostenitorii acestora, au beneficiat de suprafetele de padure mostenite. La data de 31. 03. 2008, conform adresei nr. 262 a Comisiei Judetene de Fond Funciar, composesorilor de padure din Feleac li s-a recunoscut dreptul de proprietate (115 membri), suprafata validata fiind de 71,43 de hectare de padure, aceasta existand trecuta in acte in administrarea Ocolului Silvic Experimental Lechinta.
 
Problemele au inceput pe data de 15 iunie 2008, atunci cand presedintele composesoratului a decedat. Cateva luni mai tarziu va avea loc prima tentativa de reformare a asociatiei, scopul principal fiind alegerea consiliului de adminstratie al composesoratului, “pentru ca ulterior sa se poata intra in posesia materialului lemnos corespunzator procentului de participare a fiecarui membru in parte”.
Doua tabere, tot atatea directii
Conform documentului pus la dispozitie de satenii din Feleac, Adunarea generala extraordinara trebuia sa aiba loc pe data de 12 octombrie 2008. Cu aceasta ocazie a fost anuntat si primarul comunei Nuseni (n.red. – Ioan Muresan), unitate administrativ-teritoriala ce detine in composesorat 3,56 de hectare de padure: “ In perioada 1-12 octombrie in cadrul satului s-au conturat doua tabere – una care sustine trecerea suprafetei de 71,43 de hectare la Ocolul Silvic Bistrita, in timp ce restul doreste in continuare ca aceeasi suprafata de padure sa ramana in administrarea Ocolului Silvic Lechinta”.
 
Dupa cum era de asteptat, in dimineata zilei de 12 octombrie, membrii composesoratului “au fost anuntati telefonic ca din anumite motive, conducerea primariei Nuseni nu poate sa participe la adunarea generala”. Rezultatul nu a fost decat unul singur – din numarul celor 64 de localnici care au semnat convocatorul s-au prezentat la sedinta doar 39.
O padure pentru fiecare
Din acel moment (12 octombrie 2008), fiecare tabara va incerca “sa traga focul la propria oala”, prima miscare fiind facuta de cei care vor ca padurea sa fie administrata de Ocolul Silvic Bistrita. La sedinta cu pricina s-au prezentat 7  membri ai composesoratului, acestia alegandu-si un nou presedinte, hotarand, totodata si trecerea la Ocolul Silvic Bistrita a celor 71,43 de hectare de padure. Cealalta tabara a contestat in instanta deciziile luate pe data de 14 octombrie, contestatia fiind semnata de un numar de trei membri ai composesoratului de padure. De asemenea, tabara pro-Lechinta a convocat si ea o Adunare generala la care au luat parte 37 de sateni. Din cele spuse de cei din tabara pro-Lechinta, deciziile acestei adunari generale nu au fost contestate in instanta “la termen” de cei din tabara pro-Bistrita.

Instanta are ultimul cuvant
Fara doar si poate, instanta va avea ultimul cuvant, ea urmand sa se pronunte in aceasta cauza. Speta este judecata de Tribunalul Bistrita-Nasaud, deoarece procesul a fost mutat de la Beclean la Bistrita: “Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt cat se poate de clare, dar nu stim care este motivul pentru care nu s-a pronuntat instanta de judecata de la Beclean la data cand s-a angajat sa faca acest lucru, asta, in conditiile in care, cei pe care i-am contestat au incalcat statutul composesoratului de padure. Traim cu speranta ca justitia isi va face datoria, iar dreptatea si adevarul vor iesi intr-un final la iveala”, se mai arata la finalul documentului semnat de Gheorghe Gherman, Teodor Morar, Ioan Moldovan si Ioan Varga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.