Pacienţii înscrişi pe listele unui medic de familie pot fi vânduţi către un alt medic fără ca măcar să fie înştiinţaţi despre acest aspect. Metoda este pe cât de legală, pe atât de imorală, pacienţii ajungând a fi tranzacţionaţi în litera legii, ca şi vitele la oborul sătesc. La ora actuală un pacient se tranzacţionează cu aproximativ 8 euro, listele de pacienţi ajungând chiar la valori de 18.000 de euro. În ultimii doi ani doi medici din judeţul nostru şi-au vândut pacienţii.
Legea permite, medicii vând
Conform Ordinului nr. 1.322 din data de 2 noiembrie 2006, emis de Ministerul Sănătăţii Publice, metodele de preluare a praxisului de medicină de familie sunt vânzarea, schimbul, donaţia, locaţiunea, comodatul, uzufructul sau aportul la capitalul social. Prin praxis se înţelege patrimoniul de afectaţiune profesională, infrastructura cabinetului şi clientela reprezentată de pacienţi şi alţi beneficiari ai serviciilor oferite de cabinet. În majoritatea cazurilor, medicii aleg varianta vânzării, pentru a rămâne şi cu un profit frumuşel după înstrăinarea cabinetului. Aceste tranzacţii au loc cel mai des în momentul în care medicul de familie decide mutarea într-un alt oraş sau chiar peste hotare. Sumele vehiculate la vânzarea listelor de pacienţi se situează, în zonele urbane, undeva în jurul sumei de opt euro pe cap de pacient, listele ajungând chiar la valori de 18.000 de euro.
Vânduţi la mica publicitate
Listele cu numele pacienţilor sunt cel mai adesea scoase la vânzare prin mica publicitate a ziarelor sau pe site-urile cu profil medical. Anunţurile sună cam aşa: „În calitate de medic de familie – CMI/PFA în relaţii contractuale cu CJAS (…), vând listă pacienţi (1700 pacienţi, cu un venit aferent lunar minim garantat de 3200 Ron “per capita” (n.r. per capita = pe cap de pacient ), prin contract cu CJAS (…), cu potenţial de creştere nelimitată a veniturilor prin prestarea diverselor servicii medicale). Preţul cerut este de 12.000 Ron cu posibilitatea dumneavoastră de a vă rambursa investiţia în doar 3 luni, prin intrarea în contract cu CJAS. “
Cazuri în Bistriţa-Năsăud
Conform purtătorului de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Oana Bodor, în ultimii doi ani de zile doi medici de familie şi-au vândut praxisurile. Unul în municipiul Bistriţa, iar celălalt în comuna bistriţeană Teaca. În total, cei doi medici au vândut nu mai puţin de 2.681 de pacienţi înscrişi la cele două cabinete medicale.
La sfârşitul lunii trecute, medicul de familie din comuna bistriţeană Negrileşti, Emma Incze, şi-a scos praxisul la vânzare pe internet. Anunţul cadrului medical sună aşa “Vând praxis cabinet medical rural 1500 asiguraţi. Preţ: negociabil. Localitate: comuna Negrileşti, judeţul Bistriţa-Năsăud.”
Pacienţi revoltaţi
Pacienţii cabinetelor medicale de familie se declară pe cât de uimiţi de posibilitatea luării unei asemenea măsuri din partea medicului, pe atât de indignaţi că la un moment dat ar putea fi vânduţi ca nişte obiecte. „Cum să ne vândă?! Dar ce suntem noi animale ori lucruri? Nu am auzit de aşa ceva până acum, dar dacă îi aşa, poate mă trezesc cu un alt medic la următorul consult.” – declară supărată Maria Şomfelean. Alt pacient, aceeaşi opinie. „Eu vin aici de cel puţin zece ani cu copiii. Nu vreau alt doctor, eu pe acesta l-am ales. Cum se poate ca după ce îmi aleg eu un medic acela să mă vândă ca pe o bucată de carne altuia şi nici măcar să nu mă anunţe?! Aşa ceva este inadmisibil!” – declară iritat Vasile Măierean.
Iulia Balazs
E o prostie.
Se vinde „praxis”-ul, adica patrimoniul cabinetului si drepturile si obligatiile fata de pacienti si tertii contractanti. Pacientii se pot transfera la ce medic doresc. Ce, doctorul e nemuritor? Sau e batut in cuie intr-un loc? Prostilor!
Al naibii sa fiu, nu se mai poate ! Pai unde ajungem ? Crasmarii vor vinde crasma si ei cu clienti cu tot? Sunt revoltat de faptul ca drepturile clientilor vor fi calcate in picioare ! Sau poate, mai bine ma duc la alta crasma ?
Si sa stiti ca clientii sunt foarte-foarte revoltati.