Ca să îşi îndeplinească visele, sparge 200.000 lei

 

 

Aproximativ 200.000 de lei vrea să cheltuiască primarul Ovidiu Creţu pentru organizarea unui referendum cu privire la centura de sud a Bistriţei şi redeschiderea pietonalului Liviu Rebreanu pentru traficul auto.

Democrat-liberalii spun că un astfel de referendum cu privire la centură ar fi trebuit eventual organizat în 2009, dar că întrebarea este greşit formulată, fiind siguri că astfel bistriţenii vor cădea în capcana primarului. Adăugarea la tema centurii 2 sud pe cea privitoare la pietonal, în opinia democrat-liberalilor, ţine de manipulare.

 

 

La patru ani după ce a afirmat că îşi doreşte pentru Bistriţa un drum de centură şi a susţinut în această perioadă varianta 2 sud, primarul Ovidiu Creţu vine acum şi spune că vrea ca cetăţenii să hotărască dacă municipiul va avea sau nu o astfel de şosea. Edilul vrea însă să consulte bistriţenii şi în ceea ce priveşte redeschiderea traficului auto pe pietonalul Liviu Rebreanu, fiindcă, spune el, are multe solicitări din partea agenţilor economici din zona respectivă.

Ca urmare, săptămâna aceasta, Ovidiu Creţu supune aprobării consilierilor locali un proiect de hotărâre pe această temă a referendumului pentru care vrea să cheltuiască nu mai puţin de 200.000 de lei, adică aproximativ 45.000 de euro.

 

Ovidiu Creţu: Cei care se opun, dezinformează

 

Edilul Bistriţei ţine morţiş ca varianta 2 sud să devină realitate, numai că se loveşte de opoziţia cetăţenilor care sunt direct afectaţi de construirea drumului de centură pe această variantă. Când municipalitatea a depus dosarul în 2009 la Agenţia pentru protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în vederea obţinerii acordului de mediu, peste 600 de contestaţii din partea cetăţenilor au fost depuse la respectiva instituţie. Tot atâtea au ajuns şi la Instituţia Prefectului, dar şi la Consiliul Judeţean. Acum Ovidiu Creţu afirmă că respectivii bistriţeni care se opun proiectului îi dezinformează pe restul cetăţenilor din municipiu.

„Este un proiect de hotărâre, pe care îl consider important, privind organizarea unui referendum local referitor la varianta ocolitoare Bistriţa sud 2. Am hotărât să facem acest demers, pentru că este de departe cel mai important proiect pe care l-a avut municipiul Bistriţa. Cifra de 174 de milioane de euro nu s-a mai vehiculat niciodată, nici măcar când s-a construit zona industrială. (…) Am considerat că nu trebuie să intru acum un an sau doi ani cu un referendum, pentru că întotdeauna sunt oameni care sunt deranjaţi şi care, sigur, vociferează, uneori mai mult decât e cazul. Dar, lucrurile au început să ia însă o turnură îngrijorătoare. Se creează o ţintă falsă, că s-ar distruge Pădurea Schifferberg (n. r – Codrişor) şi atunci am arunca acest proiect în afara Bistriţei, adică renunţăm la el definitiv. Ori ca să renunţi la un astfel de proiect cred că trebuie să ai acordul în mod explicit al cetăţenilor”, a declarat zilele trecute, primarul Ovidiu Creţu.

 

Va întreba doar dacă se vrea centură nu şi pe unde

 

Democrat-liberalii spun că în principiu ei nu se opun unui referendum însă susţin că acesta ar fi trebui organizat în 2009. Mai mult decât atât, ei sunt convinşi că întrebarea cu privire la centură va fi una cu dus-întors care îi va prinde în capcană pe cetăţenii Bistriţei.

Se pare că suferim cu toţi de caniculă, inclusiv unii care anunţă referendumuri la patru ani de zile după  momentul în care trebuiau provocate, anunţate şi desfăşurate. Amintiţi-vă când în 2009 a apărut în mod netransparent problema centurii prin Pădurea Codrişor, primarul nu s-a consultat cu nimeni, nici măcar cu colegii dumnealui de partid. A anunţat într-o şedinţă de comisie de consiliu local că intenţionează să facă o centură. Atunci ar fi trebuit provocat un referendum prin care populaţia să fie consultată asupra acestui aspect. Lucrul acesta nu s-a întâmplat, s-a ajuns la un blocaj. Noi apreciem că în sfârşit populaţia este consultată, numai că tema şi întrebarea care se doreşte a fi avansată cetăţenilor e greşit formulată: doriţi ca o centură, o variantă ocolitoare să se facă pe bani europeni? Evident. nu văd care om din Bistriţa ar spune că nu doreşte. Problema nu se pune la modul acesta, problema se pune la nivelul traseului şi din acest punct de vedere PDL s-a pronunţat de fiecare dată, din 2009 încoace, împotriva traseului prin Pădurea Codrişor. Problema nu este aşa cum o să încerce să ne fluture primarul, că se pierd bani europeni”, a declarat Eugen Curtean, preşedintele Organizaţiei municipale a PDL Bistriţa.

Curtea a mai afirmat că inclusiv proiectantul  – Iptana SA – a susţinut în 2009 că traseul prin Pădurea Codrişor este eronat, dar că autoritatea publică locală s-a pronunţat pentru acest traseu. Liderul Organizaţiei municipale PDL Bistriţa a amintit că bistriţenii care se opun variantei 2 sud a centurii au obţinut o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă care exclude din start construire variantei susţinută de Ovidiu Creţu.

 

Redeschiderea traficului auto pe pietonal, o altă promisiune de-a lui Creţu

 

Primarul doreşte să îi consulte pe bistriţeni şi în ceea ce priveşte redeschiderea traficului auto pe pietonalul Liviu Rebreanu. Motivul care stă la baza acestei teme ar fi, conform lui Ovidiu Creţu, o serie de solicitări venite din partea agenţilor economici care îşi desfăşoară afacerile în zona pietonalului.

Respectivii agenţi economici au avut de fapt mai multe revendicări în documentele trimise municipalităţii, dar şi liderilor partidelor politice din Bistriţa, printre care se numără şi cea cu privire la redeschiderea traficului auto pe pietonalul Liviu Rebreanu, pe motiv că din cauza restricţiilor maşinile de tonaj mai mare nu pot intra să le facă aprovizionarea. Acest aspect, spun agenţii economici, le-a determinat multe pierderi şi îi îndreaptă spre faliment.

Aşa cum am spus, pe cei care desfăşoară activităţi economice în zona pietonalului, îi mai deranjează şi alte lucruri, cum ar fi prezenţa cortului instalat de municipalitate chiar la intrarea dinspre Biserica Evanghelică. Apoi aceiaşi oameni de afaceri au solicitat Primăriei Bistriţa să interzică prezenţa tarabelor pe pietonal, unde se vând în special produse tradiţionale. Însă, spun oamenii, respectivii proprietari ai tarabelor nu plătesc nicio taxă sau vreun impozit municipalităţii, în concluzie aceştia ar face o concurenţă neloială magazinelor din zonă.

Cu privire la această consultare, democrat-liberalul Eugen Curtean susţine că este doar o manipulare a lui Ovidiu Creţu.

„În spaţiul public, cel puţin în ultimii trei ani, nu s-a vehiculat vreodată problema pietonalului. A trecut termenul de cinci ani (n.r. – modernizarea zonei fiind făcută printr-un proiect din fonduri europene), şi nu este întâmplător pusă problema”, a spus Curtean, amintind că Ovidiu Creţu a promis în 2008 redeschiderea pietonalului.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.