Adevăratele incompatibilități ale lui Ovidiu Crețu și adevăratele fapte care miros suspect din cariera primarului social-democrat nu au fost cercetate de Agenția Națională de Integritate. Deși Gazeta de Bistrița a sesizat inspectorii, iar procurorii au putut să se autosesizeze în privința faptelor primarului, aceștia au închis ochii. Întrebarea este cine îi „ține” spatele lui Crețu? Vă prezentăm în continuare dovada care fundamentează incompatibilitatea ANI.
Anchetele în ceea ce-l privește pe Ovidiu Crețu au început în urma articolelor din Gazeta de Bistrița. Ele vor continua în urma informațiilor pe care le punem la dispoziția organelor de cercetare simultan cu prezentarea lor către publicul larg. În continuare vă prezentăm o decizie din Monitorul Oficial în care Ovidiu Crețu este clar implicat în cadrul unei firme subordonate Primăriei pe care el o conduce. De altfel, deși Ovidiu Crețu se declară nevinovat pe modelul lui Radu Mazăre, ar trebui să se găsească țapi ispășitori. Poate chiar primarul Bistriței…
„Societatea Comercială BUSINESS PARK BISTRIȚA SUD – S.R.L.
ROMÂNIA MINISTERUL JUSTIȚIEI OFICIUL NAȚIONAL AL REGISTRULUI COMERȚULUI OFICIUL REGISTRULUI COMERȚULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL BISTRIȚA-NĂSĂUD
EXTRAS AL REZOLUȚIEI NR. 507788/02.10.2012, REFERITOR LA S.C. BUSINESS PARK BISTRIȚA SUD – S.R.L. Directorul Oficiului Registrului Comerțului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud – Turc Ioan. În baza cererii nr. 523751 din data de 01.10.2012 și a actelor doveditoare depuse, directorul la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus autorizarea constituirii, înmatricularea și înregistrarea societății comerciale cu următoarele date:
denumire: BUSINESS PARK BISTRIȚA SUD – S.R.L.;
cod unic de inregistrare: 30735390;
număr de ordine în registrul comerțului: J6/624/2012;
sediul social: loc. Bistrița, municipiul Bistrița, Strada Nicolae Titulescu nr. 6, Județul Bistrița-Năsăud;
domeniul principal de activitate: grupa CAEN: 683 – activități imobiliare pe baza de comision sau contract;
– activitate principală: 6832 – administrarea imobilelor pe baza de comision sau contract. Text suplimentar: – activitatea de administrare a parcurilor industriale;
– capital social: tip capital: integral de stat, capital social total: 10.000 RON, integral vărsat, total părți sociale: 1000 a câte 10 RON fiecare;
– fondator: municipiul BISTRIȚA, asociat unic, capital social total: 10000 RON, integral vărsat, total părți sociale: 1000 a câte 10 RON fiecare, cota de participare la beneficii: 100%, cota de participare la pierderi: 100%, reprezentat de CREȚU OVIDIU TEODOR (reprezentant asociat persoană juridică);
– administrator și reprezentant: DUMITRU DANIEL IULIUS, puteri conferite: depline și le va exercita în mod exclusiv; data numirii: 24.09.2012, tip durata: limitat, 4 ani; data expirării mandatului: 24.09.2016;
– reprezentant asociat persoană juridică: CREȚU OVIDIU TEODOR, data numirii: 24.09.2012, tip durată: neprecizat; reprezentant asociat persoana juridică al municipiul Bistrița (asociat unic)”, se arată în Monitorul Oficial.
Noi am sesizat, noi am cercetat
Ovidiu Crețu, primarul municipiului Bistrița, este cercetat de către Agenția Națională de Integritate. Oficialii Agenției nu au vrut să dezvăluie mai multe detalii, dar în urma sesizărilor Gazeta de Bistrița cel mai probabil s-au autosesizat. Gazeta de Bistrița v-a arătat că Ovidiu Crețu are un teren în Colibița înainte ca acesta să și-l treacă în declarația de avere.
“Urmare a solicitării dumneavoastră adresată în temeiul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă aducem la cunoștință faptul că, instituţia nu poate furniza date și informații cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenției, respectând astfel principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare, “legalitatea, confidenţialitatea, imparţialitatea, independenţa operaţională, celeritatea, buna administrare, dreptul la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii”, se arăta în răspunsul anterior Agenției Naționale de Integritate la cererea Gazeta de Bistrita. Oficiailii ANI au confirmat prima dată pentru Gazeta de Bistrița că primarul este cercetat, în schimb nu a vrut să ofere mai multe detalii. El a fost arătat cu degetul de către inspectorii ANI împreună cu alți șase edili, ceea ce ar putea stârni anumite semne de întrebare, având în vedere că acesta nu este un primar de comună.
Casa de pe lac
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, deţine un teren pe malul lacului Colibiţa, lângă cabana președintelui CJ BN Radu Moldovan, pe care nu şi l-a trecut inițial în declaraţia de avere. Pe lângă casa grandioasa din Bistrița, poate una dintre cele mai scumpe din municipiu, Creţu are şi o superbă proprietate pe malul lacului Colibiţa. În schimb, declaraţiile de avere ale primarului urbei nu susţin acelaşi lucru.
Primarul Ovidiu Creţu minte bistriţenii şi îşi bate joc de ei. El le prezintă declaraţii de avere false şi incomplete. Deşi el zice pe declaraţia sa de avere că are doar patru terenuri a uitat să omită terenul de aproximativ 1.500 de metri pătraţi din Colibiţa. Surse din apropierea lui Creţu confirmă existenţa terenului şi susţin că acesta s-a plâns că nu are bani şi din acest motiv nu construieşte nicio cabană pe el. Probabil cearta dintre el şi Radu Moldovan este principalul motiv pentru care nu îşi ridică o cabană chiar lângă duşmanul său. Oricât s-ar da de prieteni cei doi, relaţiile tensionate l-au motivat pe Creţu să încerce ruperea oricărei asocieri dintre cei doi. Ulterior, în urma articolelor din Gazeta de Bistrița, edilul bistrițean și-a trecut și acea proprietate.
Moldovan și-a cumpărat terenul de la socrul lui Crețu
Radu Emil Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, și-a dat în judecată propriul frate, Macarie Alexandru Moldovan, pe care l-a ajutat să ajungă director tehnic al CFR SA. Scopul este de fapt dobândirea terenului de servitute din zona Colibița. Proprietarul anterior al terenului a fost socrul lui Ovidiu Crețu, care a împroprietărit-o pe soția acestuia cu o bucată impresionantă de teren. Singura chestiune este că primarul municipiului Bistrița și-a amintit târziu în viață de moștenirea nevestei, pe care a trecut-o în declarația de avere târziu în viață, fiind suspect de fals în declarații.
Moștenirea lui Crețu din 1999
Moștenirea familiei Crețu ar fi trebuit să se concretizeze din 1999. Între timp, beneficiarii acestor terenuri devin și familia Moldovan, familia de social-democrați cunoscută pentru afacerile imobiliare. Între timp, soția primarului nu îl anunță pe soțul său să-și facă cunoscut terenul. Nici Moldovan Macarie Alexandru nu își trece terenul de 450 de metri pătrați pe declarația de avere, nici Emil Radu Moldovan nu și-a trecut din prima terenul integral. Triunghiul Bermudelor s-a mutat la Colibița, unde grupul Moldovan-Crețu fac afaceri cu terenuri. În joc sunt implicați și oameni suspecți, cum sunt Braț Cristian Paul. Contractele sunt făcute la un minim istoric în ceea ce privește valorile terenului, denotând o posibilă evaziune fiscală.
OFICIAL: Crețu este incompatibil
„Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a șapte aleși locali: FOFIU IOAN (Viceprimar al Comunei Lazuri de Beiuș, Jud. Bihor), IONICĂ CONSTANTIN CORNEL, (Viceprimar al Municipiului Pitești, Jud. Argeș), JURJ VASILE – MARIN (Primar al Comunei Arieșeni, Jud. Alba), CREȚU OVIDIU TEODOR (Primar al Municipiului Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud), CIUBOTARIU COSTINEL (Primar al Comunei Suliţa, Jud. Botoşani), BOEANGIU VASILE-PÎRVU (Primar al Comunei Alunu, Jud. Vâlcea) și LUCIAN CHITIC (Primar al Comunei Tortoman, Jud. Constanța).
Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcții și calități, contrar prevederilor legale, după cum urmează:
[…]
CREȚU OVIDIU TEODOR s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât, a deținut, simultan, funcția de Primar al Municipiului Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud, și calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIȚA SUD S.R.L.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistați sau reprezentați de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu excepția lui FOFIU IOAN, toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”, arată Agenția Națională de Integritate într-un comunicat transmis presei pe 23 septembrie 2013.
Tiberiu Hrihorciuc