Aflat la începutul carierei de prim-ministru, fostul primar clujean Emil Boc împreună cu guvernanţii aflaţi la putere au adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 230 din 30 septembrie 2008, prin care se interzice cumulul pensiei cu veniturile din sistemul public. Astfel, soarta pensionarilor din domeniul public este pusă sub semnul întrebării.

Potrivit actului normativ adoptat de către Guvernul României, “persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia de a opta între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.
Ordonanţa adoptată mai prevede că în termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, persoanele care cumuleză pensia cu venituri de la stat “sunt obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării”. Potrivit şefului Executivului Emil Boc, în acest caz este vorba despre „persoanele care au lucrat în domeniul Apărării, Internelor şi Justiţiei – persoane care, cu ocazia pensionării, au primit sume foarte consitente”.
În ceea ce priveşte pensionarii care realizează venituri din domeniul privat, îşi vor putea cumula în continuare pensiile cu salariile aferente.
Prin urmare, noua ordonanţă a creat nemulţumiri atât în cadrul instituţiilor publice administrative, cât şi în rândul bugetarilor din şcoli şi din spitale, dând bătăi de cap reprezentanţilor Ministerului Învăţământului cât şi celor din Sănătate.

Portofelele profesorilor bistriţeni subţiate şi ele

Printre cei care trebuie să renunţe la pensii sau la salarii se află şi cadrele didacice, deloc mulţumite de ordonanţa adoptată.

Dacă la nivel naţional situaţia se anunţă dramatică, la nivel local autorităţile şcolare sunt şi ele bulversate de această decizie care a venit pe neaşteptate.
Potrivit inspectorului şcolar general Mihai Mureşan, acestă ordonaţă pune în dificultate Inspectoratul Şcolar, ţinând cont de faptul că ne aflăm la jumatatea anului şcolar. Acesta a mai declarat că în prezent, în judeţul Bistriţa-Năsăud există 167 de pensionari în sistemul şcolar, încadraţi pe funcţii didactice. Dintre aceştia 149 sunt angajaţi cu normă întreagă, şapte cu jumătate de normă, iar 10 sunt încadraţi cu plată pe oră. Conform spuselor inspectorului general Mureşan, plata pe oră în învăţământ este cuprinsă între sumele de 15 şi 25 de lei, fapt care nu încurajează profesorii pensionari să adopte aceasta formă de remunerare, ce a apărut instantaneu ca şi o posibilă soluţionare. De asemenea, menţionăm că plata pe oră se face în funcţie de anumite criterii, cum ar fi: vechimea în câmpul muncii, gradele profesionale, forma de salarizare, respectiv normă întreagă sau jumătate de normă, precum şi alte criterii. Prin urmare, aceasta diferă de la un cadru didactic la altul.
Mihai Mureşan a mai prezentat o altă problemă cauzată de Ordonanţa de Urgenţă, şi anume faptul că există posibilitatea ca atât la nivel naţional, cât şi local, instituţiile de învăţământ să rămână cu catedre şcolare descoperite, chiar la discipline importante, cum ar fi limba română, limbi moderne, matematică, materii importante pentru tezele unice şi admiteri. Conform inspectorului şcolar general, o posibilă soluţie ar fi împărţirea catedrei care rămâne descoperită celorlalte cadre, până în momentul în care posturile rămase vacante vor fi ocupate. Dar, ce se va întâmpla în şcolile din mediul rural, unde numărul cadrelor didactice este limitat? Cine îi va înlocui pe dascălii pensionari?
Inspectorul şcolar de resurse umane Octavian Biriş ne-a declarat că fiecare cadru didactic aflat în această situaţie va mai avea posibilitatea de a opta pentru una din cele două forme de venituri, respectiv salariu sau pensie. Totodată profesorii implicaţi vor decide dacă doresc să renunţe la pensie, ţinând cont de faptul că pe viitor, când va avea loc pensionarea definitivă, vor beneficia de o recalculare a acesteia, sau vor opta pentru salariu.

În judeţ, un singur asistent maternal pensionar

Copiii bistriţeni aflaţi în grija asistenţilor maternali nu sunt afectaţi de ordonanţa emisă de către Guvern. Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, Marin Rus, la ora actuală în judeţ există un singur caz, în care copilul a fost încredinţat unui pensionar, fapt care nu creează probleme conducerii instituţiei. Rămâne de văzut pentru ce va opta asistentul în cauză: pensie sau salariu.

Sistemul sanitar afectat la rândul său

Ordonanţa de Urgenţă nr. 230 face victime şi în rândul pensionarilor din sistemul sanitar bistriţean.
Potrivit directorului adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Doina Petri, la nivel judeţean sunt încadrate în sistemul sanitar 17 cadre medicale cu normă întreagă şi unul cu jumătate de normă, dintre care trei medici sunt repartizaţi la Năsăud, unu la Ilişua, doi la Beclean, iar la Teaca este angajat un medic cu jumătate de normă.

În concluzie, în municipiu avem 11 cadre medicale puse în delicata situaţie de a alege între pensie şi salariu.
Şi în cadrul asistenţilor medicali există pensionari, respectiv 22 de angajaţi cu normă întreagă, iar unul cu jumătate de normă.
Conform declaraţiei directorului adjunct al ASP Bistriţa-Năsăud, spitalele vor reuşi să facă faţă acestei probleme, în cazul în care o parte din cadrele medicale ar fi dispuse să renunţe la salariu. Doina Petri a mai declarat că acest lucru ar fi posibil pe o perioadă scurtă de timp, maxim o lună, timp în care ar reuşi să acopere posturile care vor rămâne vacante. Dacă lucrurile vor trena mai mult timp, spitalele din judeţ se vor confrunta cu probleme destul de importante, cum ar fi lipsa personalului calificat, dat fiind faptul că în prezent există deja un deficit de personal la nivel judeţean.
Rămâne de văzut cum va fi rezolvată această problemă de reprezentanţii Guvernului, care la ora actuală se arată dornici de a menţine această ordonanţă menită să aducă tinerii pe posturile din sistemul public şi totodată să ducă la realizarea unor economii bugetare.

Convenţia civilă rezolvă dilemele pensionarilor
La închiderea ediţiei am avut supriza de a constata că avem un Executiv de guvernare prompt, care a venit cu o explicaţie consistentă ce ar trebui să-i liniştească pe toţi cei afectaţi de ’’ordonanţa buclucaşă’’. Potrivit declaraţiei premierului Emil Boc, pensionarii care obţin venituri de la stat ’’pot să-şi continue activitatea şi să fie plătiţi pe bază de convenţie civilă, în temeiul Codului Civil’’. La aflarea acestei veşti, nu ne rămâne altceva de facut, decât să ne întrebăm: oare ce ne rezervă ziua de mâine?

Crina Ivancu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.