Primarul Ovidiu Creţu mută statuile din Bistriţa şi le găseşte noi locaţii, după bunul său plac. Operaţiunea este destul de costisitoare şi se ridică la aproape un miliard de lei.
Bustul lui Liviu Rebreanu, statuia lui Cuza din faţa Inspectoratului de Poliţie şi bustul lui Petru Rareş vor fi mutate, treptat în noi locaţii, din moftul primarului. Toate aceste manevre fac parte din planul de dezvoltare şi înfrumuseţare a Bistriţei pe care l-a gândit primarul Ovidiu Creţu, împreună cu specialiştii din Urbanism.  

Pentru mutarea a trei statui din Bistriţa, primăria plăteşte un miliard de lei vechi. Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost realizată de sculptorul Mircea Mocanu, statuie pe care Creţu vrea să o mute în Piaţa Unirii şi astfel în 24 ianuarie, Hora Unirii va fi jucată de politicieni în Piaţa din zona Bisericii de la Coroana.
De altfel, întreaga zonă va fi regândită. Studiul de fezabilitate a fost aprobat de majoritatea consilierilor locali şi primăria speră să atragă noi fonduri europene pentru dezvoltarea şi reconfigurarea Pieţei Unirii.
Numai dotările pentru această zonă depăşesc şapte miliarde de lei vechi, adică zece milioane de lei vechi pentru o bancă sau cinci milioane (tot vechi) pentru un coş de gunoi. Valorile sunt doar estimative şi costul exact se va stabili în urma unor licitaţii.  

Terase şi baruri, în spatele bisericii de la Coroana

Conform Planului Urbanistic Zonal, în spatele Bisericii Minorite, cel mai vechi monument din oraş, se vor amplasa terase. Gardurile vor fi dărâmate şi astfel biserica va rămâne în mijlocul piaţetei. Un luciu de apă şi un amfiteatru se vor realiza în capătul dinspre Pietonal. Conform documentaţiei, Panteonul realizat de preotul Nicolae Feier va fi desfiinţat. De asemenea, şi toaletele publice vor dispărea.
Parcarea din zona Pietonalului va fi desfiinţată şi una nouă va fi construită în apropierea BCR. Iniţiativa este programată pentru anul 2012. Documentaţia a fost aprobată de majoritatea consilierilor locali.
50 de miliarde ar costa amenajarea Pieţei Unirii. Acest proiect se va realiza din finanţare europeană, tocmai de aceea municipalitatea a realizat documentaţia. Bustul lui Liviu Rebreanu existent în piaţetă a fost deja mutat în incinta Colegiului cu acelaşi nume şi a fost inaugurat când instituţia a împlinit 100 de ani.    

Monumentul Eroilor, la loc de cinste. Bustul lui Petru Rareş zace printre gunoaiele primăriei

Bustul domnitorului Petru Rareş a fost luat din piaţa cu acelaşi nume cu intenţia de a fi amplasat în curtea Şcolii Generale numărul 4, care şi-a schimbat denumirea. Dar nu a mai ajuns în incinta şcolii, şi bustul domnitorului zace acum în curtea Direcţiei de Servicii Publicea Primăriei Bistriţa, până când autorităţile locale vor decide ce fac cu lucrarea de artă.
Monumentul Eroilor este singurul monument finalizat în timpul mandatului lui Creţu. Investiţia a costat 10 miliarde de lei vechi şi a fost realizată de sculptorul Mircea Spătaru, care a încasat un miliard de lei vechi pentru ideile sale. Monumentul, mult contestat de unii şi lăudat de alţii, reprezintă o lumânare pe care sunt inscripţionate diverse nume ale eroilor căzuţi pentru libertate. Lucrarea s-a realizat timp de trei ani, este din bronz masiv şi cântăreşte 14 tone. Creaţia a fost selectată în urma unui concurs de idei la care au participat mai mulţi sculptori. Alexandru Gavrilaşi a câştigat locul doi şi a propus un ansamblu realizat in piatră şi bronz care costa aproximativ opt miliarde de lei vechi.
Sculptorul Mircea Spătaru îşi argumentează lucrarea ca metaforă a monumentului eroilor prin următoarele cuvinte: „Iconic, semnul pe care îl propun, este forma cea mai înaltă de simbolizare spaţio – temporală, accesibilă, în mod direct şi complet, spiritelor celor mai simple”.

Statuia lui Coşbuc se mută din Parc, iar „Eroii” de la Lamă dispar

Statuia poetului George Coşbuc ar putea fi mutată şi ea câţiva metri mai încolo, în faţa Centrului Cultural Municipal, odată cu începerea lucrărilor de modernizare a parcului, care vor încep în această toamnă.
De asemenea, Primăria Bistriţa intenţionează să modernizeze părculeţul din zona Lamă şi a comanda un Plan Urbanistic de Detaliu care a fost întocmit de firma Arhi Beast din Cluj. Prin aceste lucrări de modernizare se doreşte acordarea unui plus de valoare spaţiului pietonal încadrat de Bulevardul Andrei Mureşanu şi blocul Lama. Consilierii locali au susţinut acest proiect şi în scurt timp vor demara lucrările de peisagistică. Spaţiul verde se va extinde, se vor planta arbori, iar aleile vor fi pavate şi reconfigurate, iar terasele vor fi modernizate.    
După reamenajarea zonei din faţa blocului Lamă, Monumentul Eroilor amplasat în această zonă va dispărea. Acolo se vor reamenaja aleile şi se va construi o fântână arteziană.

Visele lui Creţu, finanţate din bani publici

Anual, municipalitatea cheltuieşte miliarde pentru documente, iar firmele de profil nu au decât să se bucure de modul în care primăria dă liber la aceste investiţii. Rămâne de văzut dacă municipalitatea dispune de fonduri pentru finalizarea acestor lucrări pentru care s-au alocat bani frumoşi de la bugetul local, fiindcă în majoritatea cazurilor nu există investitori. Cei care au dat comandă pentru aceste documente cred că hârtiile sunt absolut necesare pentru că astfel se pot afla costurile reale ale investiţiei. Aceste cheltuieli sunt perfect justificate în calculele primarului Creţu, deoarece reprezintă cheia de succes a Bistriţei europene – dacă se deschid finanţări, municipiul va putea solicita bani europeni pentru aceste proiecte. Practic acesta ar fi raţionamentul pentru care primăria sparge anual banii pe Planuri Urbanistice şi documentaţii tehnico – economice. Totuşi, aceste proiecte se bazează pe o finanţare fictivă şi bugetul este sărăcit de astfel de proiecte. De menţionat că până acum niciun PUZ nu a fost folosit pentru finalizarea vreunei investiţii şi toate sunt ţinute la sertar, în aşteptarea finanţărilor nerambursabile sau a investitorilor care nu se prea se înghesuie.  
În schimb, pentru mutarea statuilor nu a fost nevoie de nicio documentaţie, ci simpla comandă a primarului a făcut ca acestea să fie mutate, pe diverse raţionamente.

Cosmin Botezat
cosmin@gazetdebistrita.ro

2 COMENTARII

  1. Primarul asta nu-i intreg la minte. Nu trebuie lasat sa-si faca de cap ca nu-i pe mosia lui taica-su. De ce sa distruga ceva gata facut ca sa faca altceva dupa mintea lui bolnava. Ma refer la „panteonul bistritenilor” care este o lucrare de arta monumentala reusita. Nu trebuie distrusa nici imprejmuirea bisericii de la Coroana care totusi protejeaza aceasta incinta sacra. Nu-i destul ca regimul comunist a ascuns-o in spatele unui bloc? Acum un alt neispravit vrea s-o expuna unor raufacatori. Opriti-l!

    La fel mutarea statuilor nu este o practica buna, cu toate ca unele sunt plasate total aiurea. Ma refer la bustul lui Eminescu, lucrare care trebuia pusa chiar in piata Eminescu si nu in piateta din spatele „sandramalei” ce putea fi un palat al culturii la Bistrita.

  2. Un plan „gandit” de o minte bolnava. Un individ fara judecata mutileaza un oras multisecular precum Bistrita. Mutarea statuilor din Bistrita seamana cu mutarea bisericilor din Bucuresti de catre Ceausescu. La fel ca Ceausescu, individul de la Bistrita e pus si pe demalari. Ma refer la Piata Unirii unde vrea sa demoleze imprejmuirea fostei manastiri a minoritilor pentru a amplasa in jurul bisericii carciumi. Chiar atata nesimtire. Asta mai lipseste Bistritei. In rest are de toate. Cum sa reconfigurezi o piata care vine din istorie pana la noi. Forma triunghiulara a pietei din fata fostei manastiri franciscane (Piata Unirii) este identica- tot ca forma triunghiulara- cu piateta din fata fostei manastiri dominicane. Ele au scapat de furia comunistilor, s-au pastrat pana acum si nu trebuie lasate prada unor indivizi fara cultura si fara judecata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.