Grupul de inițiativă locală – Tărpiu, împreună cu Coaliția Zero Waste România, formată din peste 30 de ONG-uri și grupuri locale, a depus, săptămâna trecută, la ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud un memoriu prin care solicită autorităților publice locale adoptarea unor măsuri legislative și logistice menite să îmbunătățească sistemul actual de gestionare a deșeurilor. ADI Deşeuri Bistrița-Năsăud face însă ureche şută.

 

„Plătești pentru cât arunci” este principiul care stă la baza propunerilor venite dinspre societatea civilă. Reprezentanții coaliției semnatare a documentului consideră că eșecul de până acum al sistemului de salubritate, care a culminat cu criza deșeurilor din vară, se datorează unor principii greșit aplicate sau insuficient înțelese de către instituțiile responsabile cu gestionarea lui.

 

Societatea civilă vrea transparență și descentralizare

„Ca urmare a reanalizării impactului asupra sănătății bistrițenilor, a mediului natural, precum și afectării negative a vieții sociale și economice a comunităților bistrițene, considerăm că strategiile de până acum, precum și modul de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Bistrița-Năsăud, sunt un eșec”, se arată în memoriul înaintat conducerii executive a ADI Deșeuri.

Semnatarii documentului solicită în primul rând constituirea de urgență a unui Consiliu consultativ pe lângă ADI Deșeuri, care să implice cetățeni și ONG-uri alături de specialiștii și reprezentanții administrației publice, la punerea în aplicare a strategiilor. Transparența decizională cu privire la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județ este considerată vitală pentru ca proiectul să funcționeze eficient. O altă solicitare se referă la achiziția în regim de urgență de noi servicii de salubritate, ori descentralizarea serviciilor de salubritate prin înființarea de servicii proprii în coordonarea primăriilor.

 

Dezbaterea publică, obligatorie

Societatea civilă consideră că momentul este prielnic unei schimbări de abordare în modul de gestionare al deșeurilor în județul Bistrița-Năsăud, având în vedere că abia a început faza de elaborare a noului caiet de sarcini pentru licitația care va urma în vederea concesionării serviciilor de colectare în județ.

„Credem că unul dintre cele mai importante lucruri în acest caz, înainte de emiterea noului caiet de sarcini, este să avem și dezbateri publice pe marginea lui. Experiența de dinainte, cu primul caiet de sarcini, a fost nefastă pentru bistrițeni. Eșecul nu poate fi imputat decât caietului de sarcini, respectiv modului în care a fost făcut acest caiet. Ca să nu mai avem astfel de probleme credem că este imperios necesar, și mesajul acesta l-am transmis noului director de la ADI Deşeuri, să aibă loc dezbateri publice pe etape de emitere a caietului de sarcini, precum și pe întreg, la final”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, Cristian Țetcu, reprezentant al Coaliției Zero Waste.

 

Colectare selectivă și compostare, în caietul de sarcini

Prin revendicările organizațiilor neguvernamentale depuse către conducerea ADI Deșeuri se solicită de asemenea impunerea prin caietul de sarcini în cadrul achiziției publice a colectării separate, programate în zile diferite, pe tip de deșeu. Acest sistem poate fi apoi susținut prin elaborarea și adoptarea de Hotărâri ale Consiliilor locale care să oblige ca deșeurile să fie separate la sursă, în locuința cetățenilor, pe trei tipuri de deşeuri: biodegradabile, reciclabile și fracția reziduală mixtă. Procesul trebuie susținut de o implementare a strategiilor și procedurilor de compostare a deșeurilor organice, biodegradabile, atât în zona urbană, cât și în cea rurală, la sursă, pentru a nu mai fi necesar transportul inutil la CMID Tărpiu. Studiile arată că deșeurile municipale și asimilabile constau în proporție de peste 50% în materie organică, biodegradabilă, care poate fi valorificată prin compostare.

„Dacă aceste lucruri vor fi luate în considerare și lângă ele se vor face demersuri concrete de implementare a sistemelor de producere a composturilor din deșeurile biodegradabile, ceea ce reprezintă cam 50 la sută din totalul deșeurilor, cred că suntem într-o zonă pozitivă de corecție a situației”, explică Cristian Țetcu.

 

Europa ne „împinge” spre reforme

În sprijinul Coaliției Zero Waste vine și o recentă Ordonanță de Urgență a Guvernului, adoptată săptămâna trecută, miercuri, prin care se recomandă autorităților publice locale să implementeze în sistemul de gestionare al deșeurilor principiul folosit în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, „plătești atât cât arunci”.

Autoritățile publice au astfel posibilitatea aplicării unui nou instrument economic care are scopul de a încuraja reciclarea deșeurilor, acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic, economic și al protecției mediului, potrivit ordonanței de urgență.

Pentru implementarea acestui principiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va elabora un Ghid de aplicare a prevederilor propuse, care va oferi autorităților publice locale posibilitatea de a alege cele mai potrivite și mai eficiente metode de aplicare.

Modificările introduse prin ordonanța de urgență adoptată miercuri vizează: eliminarea obligativității existenței Planurilor Regionale de gestionare a deșeurilor; introducerea de obligații etapizate privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de umplere, rambleiere care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale, ale persoanelor juridice pe numele cărora sunt emise autorizațiile de construcție/demolări care să ajute la îndeplinirea, până în 2020, a unui nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcție și desființări.

„Ordonanța de urgență adoptată miercuri modifică și completează Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, în sensul transpunerii corecte și complete în legislația națională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului și Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive și a Directivei (UE) 2015/1127”, se arată în comunicatul Biroului de Presă al Guvernului.

Caracterul de urgență al transpunerii actului normativ adoptat miercuri este justificat de faptul că există riscul declanșării unor alte proceduri de infringement împotriva României în ceea ce privește nerespectarea obligațiilor privind atingerea țintelor de reciclare globală și a țintelor privind reducerea cantității de deșeuri biodegradabile eliminate final.

Potrivit raportărilor la Eurostat, rata de reciclare în România la nivelul anului 2013 a fost de 4,3%, iar rata de reciclare și compostare este de 13,4%, în condițiile în care obiectivele de reutilizare reciclare sunt de 50%.

pavel-plaian

ADI Deşeuri se face că plouă

Deși, conform celor declarate de reprezentantul ONG-urilor de mediu, Cristian Țetcu, conducerea ADI Deșeuri s-a arătat deschisă spre introducerea unor idei inovative în caietul de sarcini, lucruri care să îmbunătățească gestionarea deșeurilor în cadrul județului, dar să nu genereze costuri suplimentare, răspunsul ulterior al celor de la ADI a fost oarecum dezamăgitor. Noul director executiv, Pavel Plăian, spune că urmează să primească un memoriu detaliat.

„Propunerile care au venit din partea lor sunt niște idei care e puțin probabil să fie implementate în actualul caiet de sarcini, pentru că ar necesita niște investiții foarte mari, dar propunerile sunt foarte bune și urmează să fie discutate și înaintate celor care sunt abilitați să decidă asupra lor, respectiv organele deliberative ale asociației. Sunt multe chestiuni în acele propuneri care din punctul meu de vedere, la cum văd eu situația, ar ridica costurile de operare foarte mult dacă s-ar pune în practică”, a precizat, pentru Gazeta de Bistriţa, Pavel Plăian.

Cu privire la termenul până la care va fi elaborat noul caiet de sarcini, directorul ADI Deșeuri spune că nu poate estima un termen.

„Elaborarea este mai complexă de data aceasta, pentru că se prevăd și investiții care vor fi făcute în această structură. S-ar putea să se mai prelungească termenul până la care se va organiza licitație pentru atribuirea serviciului de salubrizare”, a mai declarat Plăian pentru Gazeta de Bistrița.

2 COMENTARII

  1. Pe vremea tineretii mele era unu PLAIAN care era angajatul Statului la pompe funebre. Tot la funebre va ajunge si acest sistem integrat de povesti nemuritoare ADI deseuri (politice)

  2. Sunt de acord cu dumneavoastra domnule Balan.Nu peste mult timp ADI Deseuri o sa ajunga sa ne dea lectii privind gestionarea deseurilor prin acest domn Plaian ajuns peste noapte mare specialist in domeniu.Il asteptam la noi la PARTIDUL VERDE daca il vor lasa noi lui stapini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.