Una dintre aberaţiile societăţii româneşti, conceptul de imunitate parlamentară, este atacat, în sfârşit, cu vehemenţă. O serie de organizaţii neguvernamentale din ţară au lansat un apel către Parlamentul României, solicitând parlamentarilor „să nu mai pună piedici justiţiei în dosarele în care sunt implicaţi colegii lor”. Aceasta după ce, săptămâna trecută, doi senatori americani în vizită în România au criticat conceptul de imunitate a parlamentarilor, care, spun ei, ar fi de tot râsul în Statele Unite. Monica Macovei este primul parlamentar care a luat atitudine, cerând PNL şi PDL simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor.

 

Cele cinci ONG-uri semnatare ale apelului atrag atenţia că nu de puţine ori parlamentarii cercetaţi penal sunt acoperiţi de colegi, care refuză să le ridice imunitatea. „Această atitudine sfidătoare subminează statul de drept şi ne plasează în afara civilizaţiei occidentale”, se arată în Apelul către Parlament.

Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social, Expert Forum, Centrul Roman pentru Politici Europene şi Societatea Timişoara sunt ONG-urile care au lansat un apel către deputaţi şi senatori, solicitând în acest fel să nu se mai pună beţe în roate justiţiei. Împiedicarea înfăptuirii justiţiei, scriu semnatarii apelului, constă în aceea că în jurul parlamentarilor cercetaţi de procurori s-a construit „un scut contra justiţiei”. ONG-urile atrag atenţia totodată şi premierului Victor Ponta asupra luărilor de poziţie în defavoarea DNA.

 

„Organizaţiile semnatare solicită parlamentarilor români să nu mai pună piedici justiţiei în dosarele în care sunt implicaţi colegii lor, să voteze transparent, cu bilele la vedere, cererile DNA de ridicare a imunităţii parlamentare şi să nu mai facă declaraţii care aduc prejudicii justiţiei. Parlamentul României respinge constant cererile DNA de arestare preventivă sau de punere sub urmărire penală.

În ultimii ani, Camera Deputaţilor şi Senatul au redevenit scutul parlamentarilor şi al foştilor miniştri – actuali parlamentari cercetaţi pentru corupţie, refuzând toate cererile DNA de ridicare a imunităţii parlamentare. Marius Isăila, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan sunt câteva exemple de parlamentari investigaţi de DNA care au beneficiat de protecţia majorităţii senatorilor şi deputaţilor români, plasându-se astfel deasupra legii.”, se arată în petiţia ONG-urilor.

 

Victor Ponta susţine public oficialii corupţi

În petiţia publică se arată că aceasta atitudine sfidătoare subminează statul de drept şi ne plasează în afara civilizaţiei occidentale. Importanţi lideri politici continuă să intervină, prin declaraţii publice, în actul de justiţie. Campionul intervenţiilor nu este altul decât premierul Victor Ponta, care se solidarizează public cu şefi de consilii judeţene sau primari investigaţi pentru corupţie, aşa cum sunt Adrian Duicu (Mehedinţi), Ion Prioteasa (Dolj), Radu Mazăre (Constanţa),  acuzând DNA că face „dosare politice”. La rândul lor, lideri locali cercetaţi pentru corupţie sau conflict de interese, precum Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, cer desfiinţarea instituţiilor care îi investighează.

ONG-urile care semnează petiţia cer ca votul pentru ridicarea imunităţii să fie transparent.

”Solicităm parlamentarilor din Senat şi Camera Deputaţilor să nu mai facă scut pentru imunitatea colegilor lor în faţa justiţiei şi să voteze cu bilele la vedere pentru ca electoratul să ştie cum se poziţionează aleşii lor. Solicităm de asemenea tuturor politicienilor să se abţină de la declaraţii ce aduc atingere intereselor justiţiei”, se precizează în petiţia publică.

 

Imunitatea parlamentară, un concept imposibil de imaginat în SUA

Doi senatori americani, John McCain şi Christopher Murphy, în vizită în România săptămâna trecută, au precizat într-un interviu că lupta împotriva corupţiei este un element fundamental pentru ca investitorii să-şi orienteze atenţia către România. Christopher Murphy a ţinut să precizeze că o dezbatere despre protejarea imunităţii aleşilor ar fi „de tot râsul” în SUA.

Senatorii, membri ai Comisiei de politică externă din Senatul american, au fost întrebaţi care ar fi mesajul lor pentru parlamentari, în condiţiile în care aceştia au votat împotriva ridicării imunităţii unor parlamentari. Senatorul John McCain a afirmat că mesajul oficialilor SUA este acela că respectă „enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie”.

„Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Şi aşa este corect şi este un mesaj pe care îl susţinem. Vedem că se fac progrese şi vrem să sprijinim acest progres, dar această discuţie de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA”, a fost poziţia senatorului Christopher Murphy.

 

Un europarlamentar reacţionează

Europarlamentarul Monica Macovei a cerut PNL şi PDL să fie de acord, în Parlament, cu simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii pentru senatori şi deputaţi. Astfel, votul să se dea în maxim 48 de ore de la solicitarea procurorilor şi să fie la vedere, astfel încât fiecare ales să-şi asume răspunderea pentru opţiunea sa. De asemenea, propune ca parlamentarii să nu analizeze dosare şi probe, acesta fiind atributul judecătorilor.

Numai în această legislatură, şapte parlamentari au fost protejaţi de colegii lor. Cele mai recente cazuri sunt cel al senatorului PSD Marius Isăilă acuzat de trafic de influenţă şi cel al deputatului Florin Popescu (suspendat din PMP), supranumit „baronul puilor”. Fostul ministru liberal Daniel Chiţoiu a scăpat şi el de începerea urmăririi penale. Pe lista parlamentarilor salvaţi de colegi se află şi deputatul PSD Vlad Cosma, dar şi senatorul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.