Războiul sondajelor continuă, în încercarea partidelor de a-şi îndrepta imaginea mai mult decât şifonată şi de a manipula astfel opinia publică. După ce social-democraţii le-au luat faţa democrat-liberalilor într-un sondaj CURS, aceştia din urmă şi-au revenit într-o cercetare comandată CSOP. Ultimul, realizat de GSS, readuce în prim plan PSD.

În mod clar, supremaţia în sondaje dă bătăi de cap politicienilor, dar resuscitarea politică prin această metodă nu este un procedeu nou. Astfel, reacţia PSD la sondajul CSOP nu s-a lăsat aşteptată, social-democraţii comandând, la rândul lor, un nou sondaj de opinie Grupului de Studii Sociale (GSS). În sondajul GSS, PSD figurează drept lider în preferinţele electoratului.

CSOP – număr de intervievaţi sub 1.000

La nici zece zile după ce CURS lansa pe piaţă o cercetare sociologică, realizată la jumătatea lunii aprilie, în care PSD avea un avans de patru procente în faţa democrat-liberalilor, sondajul CSOP schimbă datele problemei. În acest caz, partidul care a comandat sondajul, PD-L, ocupă primul loc, cu 35% din intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare, în vreme ce pentru PSD+PC optează 31% din cei intervievaţi. În sondajul CURS, situaţia era exact pe dos, social-democraţii conducând în plutonul electoral cu 30%, urmaţi de democrat-liberali cu 26%.

În ceea ce priveşte următoarele locuri, clasamentul este acelaşi, diferind, din nou, procentele. Astfel, locul al treilea este ocupat, ca de obicei, de PNL, care figurează cu 16% în CSOP şi 19% în CURS. Urmează apoi UDMR, cotat la 7% în ambele sondaje, şi PRM care ar fi votat de 6% dintre cei chestionaţi de CSOP şi de 7% dintre respondenţii CURS.
Cu toate că PD-L ocupă primul loc în sondajul CSOP, institutul de sondare nu neagă scăderea PD-L în preferinţele electoratului, deşi, cu aproximativ o lună în urmă partidul era cotat, într-un alt sondaj al CSOP, cu 39%.
Sondajul CSOP a fost efectuat în perioada 24-27 aprilie, pe un eşantion de 803 persoane. Interviurile au fost făcute pe baza unui chestionar, iar eroarea de reprezentativitate este de Â/-3,5%, cu o probabilitate de 0,95. Sondajul CURS a fost realizat în perioada 8-16 aprilie, pe un eşantion de 1.067 de persoane, iar eroarea era de +/-3%.

GSS spune altceva

În sondajul GSS situaţia este diferită de CSOP. Astfel, 31% dintre românii intervievaţi cu privire la votul pe care l-ar acorda la alegerile europarlamentare au preferat PSD. PD-L este cotat cu 29,6%, PNL cu 16,6%, UDMR cu 5,9%, PRM cu 4,8%, iar PNG cu 4,5%.

Proporţia indecişilor este de 32,8% din totalul respondenţilor. 37,3% dintre subiecţii cercetării sunt dispuşi însă să-şi schimbe opţiunea de vot.

CSOP îl „ciopârţeşte” pe Geoană

O situaţie similară este înregistrată şi în cazul prezidenţiabililor. CURS îl credita pe Traian Băsescu cu doar 32% în intenţiile de vot, însă CSOP acordă până la 40%, procent egal cu cota de încredere de care s-ar bucura şeful statului.

În ceea ce îl priveşte pe liderul PSD Mircea Geoană, acesta era creditat de CURS cu 23%, pe când CSOP îi acordă doar 19 procente. Pe locul al treilea este poziţionat liberalul Crin Antonescu, cu 20% în sondajul CURS, pe când în cercetarea CSOP el obţine doar 15%. Următoarele locuri în sondajul CSOP sunt ocupate de Sorin Oprescu – 8% -, Gigi Becali cu 6%, Corneliu Vadim Tudor este cotat cu 5%, iar Principele Radu Duda cu 4%.
În sondajul GSS, procentele cresc iar, deşi locurile ocupate de candidaţi sunt neschimbate. Astfel, 30 de procente revin lui Traian Băsescu, 24,3% lui Mircea Geoană, iar Crin Antonescu este cotat cu 20,3%. Urmează George Becali (7,8%), Principele Radu Duda (6,3%) şi Corneliu Vadim Tudor (5,5 %).
Astfel, în sondajul GSS Mircea Geoană îşi consolidează poziţia de principal contra-candidat al lui Traian Băsescu.
Proporţia indecişilor este de 26,9%, dar există un interes mai mare şi o miză mult mai importantă în cazul alegerilor prezidenţiale decât în cazul celor europarlamentare.

EBA rămâne în cărţi

Un punct comun al celor două sondaje CURS şi CSOP este Elena Băsescu, mezina preşedintelui. Ambele institute o cotează pe fiica lui Traian Băsescu cu 4%, în condiţiile în care un candidat independent are nevoie de 3,3% pentru a prinde un loc în legislativul european. În schimb, în sondajul GSS, EBA nu trece pragul electoral de care ar avea nevoie pentru un loc în PE, ea fiind cotată cu doar 3%.

Spre nemulţumirea partenerului de guvernare

Liderul PD-L BN, deputatul Ioan Oltean, a declarat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că este foarte mulţumit de rezultate acestui sondaj de opinie CSOP, care situează pe democrat-liberali pe primul loc în preferinţele electoratului. „PD-L şi-a însuşit acest sondaj de opinie. Casa de sondaje CSOP este una dintre cele mai serioase case de sondaj şi ea a fost cea care la alegerile locale şi parlamentare de anul trecut a dat cel mai apropiat procent de realitatea rezultată în urma numărării voturilor. De aceea, noi acordăm foarte multă credibilitate acestei case de sondaj şi rezultatelor sondajului. (…) E de bine pentru membrii PD-L, spre nemulţumirea multor membri din partidul partener de guvernare ”, a mai precizat Oltean.
Deputatul a menţionat câteva dintre rezultatele acestui sondaj, printre care prezenţa electoratului la vot pentru alegerile europarlamentare. Astfel, 31% dintre români au precizat că se vor prezenta cu siguranţă la urne, iar 11% au spus un NU categoric. În ceea ce priveşte partidul care va obţine cele mai multe voturi pentru PE, 46% dintre români consideră că PD-L va fi în frunte, iar 35 % sunt de părere că PSD va ocupa această poziţie. De asemenea 52% dintre cei intervievaţi sunt convinşi că actualul şef al statului va câştiga alegerile prezidenţiale, pe când doar 19% cred că învingător va fi Mircea Geoană.

Un alt punct al sondajului de opinie adus în atenţie de Ioan Oltean este cel al seriozităţii partidelor. Astfel, 27% consideră că membrii PD-L sunt cei mai serioşi, pe când 21 % cred că membrii PSD au această calitate, iar 13% au înclinat spre PNL. De asemenea, 26% dintre intervievaţi cred că membrii PD-L sunt cei mai interesaţi să schimbe ţara în bine, 19% PSD, iar 14 % cred în PNL. 26% din respondenţi consideră că cei mai apropiaţi de valorile europene sunt membrii PD-L, pe când 17% dau credit membrilor PSD. De asemenea, 30% consideră că democrat-liberalii sunt cei mai preocupaţi pentru lupta împotriva corupţiei, 15% au bifat PSD, iar 10% PNL. În ceea ce priveşte competenţa membrilor de partid, PD-L a obţinut 30%, PSD – 25%, iar PNL doar 12%.

Sub spectrul absenteismului

Rezultatele atât de contradictorii ale acestor sondaje de opinie nu fac altceva decât să ameţească mai mult opinia publică. Pe termen scurt, ţinta clară este atragerea electoratului la urne şi obţinerea unui scor bun la europarlamentare. Pe termen lung, şi de fapt, adevăratul obiectiv pentru care aceste europarlamentare nu înseamnă altceva decât un test, sunt alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. Campania electorală care a debutat săptămâna trecută va sta sub spectrul acestor sondaje de opinie care au menirea clară de a manipula românii pentru a-şi da votul unui partid sau altuia. Temerea cea mai mare însă a politicienilor, şi aici vor avea mult de luptat, este aceea a prezenţei la vot.

Liana Mureşan

5 COMENTARII

  1. Subiectul mesajului: „DOAMNE AJUTA oricand Regele nostru !” [10 Mai 2009]

    „De 10 Mai,
    cand eram copil,
    la Scoala Satului Pastraveni,
    eu cantam in mijlocul scenei:
    “Traiasca Regele
    In pace si onor
    De tara iubitor
    Si-aparator de tara.“

    10 Mai era, a fost si nu mai este Ziua Regelui …

    Eu si fiul meu ne amintim
    ca †Ionica – Dumnezeu sa-l odihneasca –
    ne povestea de foarte multe ori cu bucurie:
    – cat de frumoase erau ceremoniile militare de 10 Mai ale Garzii Palatului Regal,
    ceremonii militare la care participase si el in perioada de la 11.03.1938 si pana la 20.11.1940
    cand a fost selectionat si a slujit TARA si REGELE in Batalionul de Garda Regala a Romaniei …
    – cat de mandru se simtea in uniforma Garzii Palatului Regal:
    care avea un fel de canaf in varful capului,
    care avea un fel de decoratii pe piept …
    (avea o amintire fotografie a lui in uniforma Garzii Palatului Regal,
    fotografie pe care nu o mai gasim,
    spunea cineva ca ne-a furat-o la ordin o codoasa informatoare de la Marea Politie Politica Secreta Terorista
    din perioada mandatului de 5 ani a Presedintelui Basescu …)
    – cum viitorul Rege Mihai prin curtea Palatului Regal al Romaniei
    se juca cu un caine foarte mare si
    cum viitorul Rege Mihai se amuza si radea cand cainele
    aluneca cu ghearele pe un fel de hol mare de sticla …
    – cum pe Regele CAROL al II-lea cand a fost nevoit sa plece in 6 septembrie 1940 din Romania
    in cadrul unui detasament al Batalionului de Garda a Palatului in trenul regal
    l-a escortat pana la Belgrad si
    cum l-a aparat de grupari legionare …
    – alte amintiri frumoase, printre care:
    cand se ocupa cu aprovizionarea prin piete, magazine …
    cand era in postul de santinela la Palatul Regal …
    cand venea in permisie acasa in Timisesti si
    aparea multa lume din sat sa-l vada in uniforma Garzii Palatului Regal …
    – cat de mult indragea poporul Familia Regala a Romaniei …

    De pe patul meu de suferinta eu ma rog
    la DUMNEZEU ca 10 Mai sa fie din nou Ziua Regelui …”

  2. W W W . B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE INGRIJIRE PERSONALA SI ARTICOLE DE BARBIERIT MODELAT, ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.