În perioada 3-5 octombrie, va avea loc prima ediţie a evenimentului „Oktoberfest 2014”, şi la Bistriţa. Acesta este organizat de Primăria municipiului Bistriţa prin Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”.

„Organizatorii manifestării culturale – recunoscute în întreaga lume – își propun să bucure publicul, atât prin spectacolele de muzică oferite de invitații speciali, cât și prin jocurile și concursurile bavareze care, pe lângă faptul că sunt antrenante și animă participanții, le oferă și premii deosebite. Vă așteptăm cu drag să savurăm un cârnat bavarez, să ciocnim o halbă de bere și să ne bucurăm de muzică de bună calitate”, precizează Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”.
Oktoberfest este una din cele mai mari serbări populare din lume, care se desfășoară anual, în Műnchen. Ideea a pornit de la un subofiţer din garda naţională bavareză. Acesta a sugerat organizarea unei curse de cai cu ocazia festivităţilor legate de căsătoria prinţului moştenitor Ludovic I al Bavariei cu prinţesa Therese von Hildburghausen. Regele Bavariei, Maximilian I, s-a arătat mai mult decât încântat de această sugestie. La 17 ocotmbrie 1810 avea loc cursa de cai, pe care prinţesa-mireasă a denumit-o Oktoberfest. Ca loc de desfăşurare a fost aleasă o pajişte nefolosită de la marginea oraşului, denumită ulterior „Theresienwiese”.
La această primă festivitate, băuturile nu au fost servite în locul de desfăşurare a cursei, ci în centrul oraşului. În anul următor, autorităţile au decis reluarea festivalului, de această dată sub patronajul Asociaţiei de Agricultură Bavareză, care a folosit evenimentul în scopuri publicitare, prezentându-şi serviciile paralel cu desfăşurarea evenimentului. În anii ce au urmat, festivalul a fost finanţat de diferite firme private. Din anul 1819, Oktoberfest-ul a intrat sub patronajul edililor oraşului, care şi-au asumat responsabilitatea organizării sale anuale. Cu timpul, conducerea oraşului a permis vânzarea şi consumarea băuturilor alcoolice în perimetrul Oktoberfest-ului. Acest lucru a presupus amplasarea unor mese şi bănci lungi, care în timp s-au înmulţit considerabil.

În anul 1935, cu ocazia aniversării nunţii de argint a cuplului regal bavarez, s-a organizat o paradă de costume populare bavareze. Aceasta a devenit însă tradiţie la Oktoberfest doar din anul 1950. Astăzi, parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume, cu aproximativ 9000 de participanţi. Pe lângă costume germane, se pot admira şi porturi specifice austriece, italiene, elveţiene, poloneze şi chiar norvegiene. La paradă mai participă şi formaţii de muzică populară, asociaţii de vânători, precum şi reprezentanţi ai berăriilor participante. Tradiţia conform căreia primarul oraşului dă cep primului butoi de bere în prima sâmbătă la ora 12, declarând astfel deschis festivalul, a fost inaugurată relativ târziu, în anul 1950.

Oktoberfest-ul nu este sărbătorit doar în München. Hanovra se laudă cu cel mai mare Oktoberfest din nordul Germaniei, iar în oraşe precum Stuttgart, Bad Hersfeld, Eisleben sau Hildburghausen se organizează festivaluri de toamnă similare. Festivalul bavarez şi-a exins popularitatea şi pe alte continente. Există astfel la ora actuală festivaluri cu acelaşi nume în SUA, Canada, Brazilia, China, Australia, Thailanda şi alte locaţii.

Indiferent de poziţionarea lor geografică, oraşele care organizează ediţii reuşite ale acestui gen de manifestări, atrag de la an la an tot mai mulţi turişti, fapt ce nu poate fi neglijat în actuala economie de piaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.