Oficial CE: Toate deciziile Curtii Constitutionale trebuie respectate

Linia politică pe care Comisia Europeană a avut-o de la începutul actualei situaţii politice din România a fost de a solicita respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, indiferent care ar fi acestea, a declarat marţi un purtător de cuvânt al instituţiei de la Bruxelles.

 "Dacă se confirmă ştirea despre această decizie (decizia CC de a nu valida referendumul din 29 iulie – n.r.), aş vrea să vă amintesc ceea ce preşedintele Barroso a spus în ultima scrisoare către premierul Victor Ponta în urmă cu 11 zile, cerând Guvernului şi tuturor forţelor politice să respecte deciziile Curţii Constituţionale, indiferent care ar fi acestea şi că aşteptăm acest lucru, în virtutea respectării statului de drept, în toate ţările UE. Deci, aceasta este linia politică pe care am urmat-o de la începutul acestei situaţii politice din România şi e de aşteptat ca aceasta să fie linia în continuare", a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în briefingul de presă zilnic de la Bruxelles, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist.

El a mai precizat că văzuse ştirea despre decizia CC înainte cu câteva minute de începerea conferinţei de presă şi că o reacţie mai detaliată din partea Comisiei Europene cu privire la acest subiect va fi transmisă mai târziu în cursul acestei zile.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curţii Constituţionale a decis cu majoritate de voturi că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.

De asemenea, CC confirmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.