Elevii din clasele I-VIII au primit cornuri şi lapte în primele săptămâni de şcoală. Culmea este că deşi procedura a fost deja pusă de către baronul Radu Emil Moldovan pe SEAP, data de deschidere a ofertelor a fost 30 august, însă procedura apare în continuare “în derulare.” Din acest motiv judeţul Bistriţa-Năsăud pare o zonă crepusculară a licitaţiilor, unde lucrurile se întâmplă înainte ca anumite contracte să fie semnate.
Elevii de la şcoala generală au primit cornurile şi laptele aferente. Ciudat este însă de la ce societăţi ajung aceste produse, având în vedere că procedura de atribuire este încă în desfăşurare. Toate autorităţile care se ocupă de supravegherea procedurilor de licitaţii din România par să nu observe toate “mârşăviile” pe care le face baronul Radu Moldovan. Preşedintele consiliului judeţean pare să aibă imunitate în ceea ce priveşte procedurile. Oricum nu se prea pricepe el la proceduri de acest gen, având în vedere că procedura de anul trecut pentru achiziţia cornurilor şi laptelui a fost atribuită abia în luna decembrie.
Procedura lansată pe portalul electronic de achiziţie este intitulată “furnizarea de produse lactate pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore pentru anul şcolar 2013-2014”. Preţul estimat de baronul Emil Radu Moldovan pentru această procedură este de aproape 5 milioane de lei.
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) a lansat în schimb această procedură în avans. Însă procedura nu a fost atribuită nici măcar după primele două săptămâni de şcoală. Mai precis, procedura s-a lansat la începutul lunii iulie, când CJ BN a lansat două licitaţii pentru achiziţionarea de cornuri şi lapte pentru elevii din clasele primare şi ciclul gimnazial.
Două milioane se duc pe cornuri
Suma totală estimată a fi necesară pentru achiziţionarea produselor de panificaţie pentru elevi este de 1.987.252 lei, fără TVA, bani din care vot fi achiziţionate aproape şapte milioane de bucăţi de cornuri.
Licitaţia a fost împărţită în cinci loturi, astfel că în final vor fi atribuite cinci contracte. Astfel, pe parcursul unui an şcolar, pentru lotul I (Bistriţa), vor trebui distribuite peste 2,56 milioane cornuri, pentru lotul al doilea (Sîngeorz Băi) – circa 1, milioane bucăţi, lotul III (Beclean) – 998.224 bucăţi, lotul IV (Năsăud) – circa 1,13 milioane bucăţi, iar lotul V (Teaca-Lechinţa) – peste 913.000 de bucăţi.
De asemenea ofertanţii trebuie să demonstreze că media cifrei globale de afaceri în ultimii trei ani pentru fiecare lot a fost în valoare de minim 1.100.000 lei pentru lotul I, pentru lotul 2 – 500.000 lei; lotul 3 – 460.000 lei; lotul 4 – 520.000 lei şi pentru lotul 5 – 300.000 lei.
Firmele din judeţ, avantajate
Dacă este să luăm de bun ceea ce scrie în caietul de sarcini pentru achiziţia de produse de panificaţie, atunci firmele de profil din judeţul nostru vor avea un avantaj foarte clar pentru a fi declarate câştigătoare. Conform sursei citate, în ceea ce priveşte modul de distribuţie a produselor, pentru zonele în care produsele de panificaţie vor fi distribuite zilnic, distribuitorul trebuie să aibă sediul la o distanţă de maxim 25 km. Pentru zonele cu distribuţie bisăptămânală, sediul distribuitorului va trebui să fie la o distanţă de 25 – 50 km, în timp ce pentru zonele cu distribuţie săptămânală, sediul distribuitorului se poate afla şi la o distanţă mai mare de 50 km.
În acelaşi caiet de sarcini, se mai precizează că preţul maxim la care vor fi achiziţionate produsele de panificaţie este de 0.31 lei fără TVA/corn/zi.
Anul trecut, contractele au fost atribuite firmelor SC Gama SRL, care a câştigat 154.518 lei (fără TVA), Farkas Trans SRL Turda – 239.870 lei fără TVA, Sompan SA Dej – 229.219 lei şi SC Auto Valmar SRL – 347.358 lei fără TVA.
Firme controversate
În urmă cu doi ani, SC Gama SRL şi SC Auto Valmar SRL s-au aflat printre câştigătoarele contractelor pentru distribuţia de cornuri în judeţul nostru, însă după câteva luni conducerea CJ BN de la acea vreme a stabilit un alt furnizor, care contestase licitaţia. Este vorba de o firmă gorjeană, SC Succes Nic Com SRL, firmă ce aparţine omului de afaceri Nicolae Sarcină, cunoscut ca un apropiat PDL.
Cele două firme bistriţene însă au fost şi ele abonate ale CJ BN în anii anteriori. Anul trecut au reuşit să se claseze din nou printre câştigători. SC Auto Valmar SRL a avut în 2012 o cifră de afaceri de peste 6,33 milioane lei, iar SC Gama SRL de peste 1,45 milioane lei.
La licitaţia desfăşurată anul trecut însă s-a numărat şi o firmă din judeţul Cluj, mai precis din Turda – SC Farkas Trans SRL, considerată de media din judeţul vecin a fi o firmă cu probleme. Potrivit TurdaNews, în urma unui control efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti asupra produselor furnizate de firma din Turda la o serie de şcoli din Sectorul 2 din Bucureşti, au fost depistate o serie de nereguli. Mai precis era vorba de produse de panificaţie în care au fost depistate resturi de aţă şi produse textile.
Peste patru milioane lei, pentru lapte
În ceea ce priveşte achiziţia de lapte pentru elevi din cadrul programului, CJ BN a estimat contractul la o valoare de 4.038.611 lei, fără TVA. Şi în acest caz licitaţia este împărţită în cinci loturi. Astfel, în primul lot vor fi distribuite într-un an şcolar 2.563.912 cutii, în lotul 2 – 1.084.910 cutii; lot 3- 998.224 cutii; lot 4- 1.132.258 cutii şi în lot 5- 631.188 cutii. Dacă vorbim de bani, CJ BN a prevăzut pentru lotul 1- 800.000 lei fără TVA, lotul 2- 350.000 lei fără TVA, lotul 3- 300.000 lei fără TVA, lotul 4- 350.000 lei fără TVA, lotul 5 – 200.000 lei fără TVA.
De asemenea, ofertanţii trebuie să demonstreze că media cifrei globale de afaceri în ultimii trei ani pentru fiecare lot a fost în valoare de minim 2.400.000 lei pentru lotul I, lotul 2 – 1.000.000 lei, lotul 3 – 900.000 lei, lotul 4 – 1.000.000 lei şi pentru lotul 5 – 500.000 lei.
Anul trecut, licitaţia pentru distribuţia produselor lactate în judeţul Bistriţa-Năsăud, în cadrul programului „Cornul şi laptele” a fost câştigată de SC Dorna SA.
Tiberiu Hrihorciuc