Petru Romoşan, patronul Editurii Compania, este acuzat de Andrei Voiculescu, nepotul poetului Vasile Voiculescu, de nerespectarea drepturilor de autor. Dacă Romoşan este fost turnător la Securitate, lucru confirmat de o adresă a CNSAS, Andrei Voiculescu este fost DJ la Radio Europa Liberă. Cu aceste date generale, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au scos nevinovat pe Romoşan de nerespectarea drepturilor de autor, considerând că prin “piratarea” poeziilor asupra cărora Andrei Voiculescu are drepturile de autor, fostul turnător la Securitate a contribuit la “culturalizarea maselor”, arată o sentinţă din anul 2010 semnată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Şi la Cluj, nepotul poetului Voiculescu se judecă cu Alin Grigorian Tarţa, patronul unor edituri prin care s-au “piratat” o serie de poezii şi nuvele ale clasicilor români.
În 2006, Editura Compania, patronată de Petru Romoşan, a publicat un volum de poezii (Compania Copiilor, n.red.) în care a publicat câteva poezii semnate de poeţii Vasile Voiculescu şi Tudor Arghezi. În mod normal, Romoşan ar fi trebuit să plătească drepturile de autor pentru publicarea acestor poezii lui Andrei Voiculescu şi Mitzurei Arghezi, moştenitorii poeţilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
“Am notificat Editura Compania (administrată de inculpat), învederându-i faptul că a publicat, fără drept, opere protejate aparținând scriitorilor Vasile Voiculescu și Tudor Arghezi. În aprilie 2007, societatea administrată de inculpat ne-a răspuns că „ne opune dreptul de autor al domnului Petru Romoşan, autorul antologiilor” (!), practic, un drept de autor la adunarea unor poezii care nu îi aparţin, într-o culegere. În aceeaşi lună, împreună cu Mitzura Arghezi, am depus plângere penală la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru publicarea repetată, în diverse antologii, a mai multor poezii pentru care nu avea acordul titularul drepturilor de autor, deşi fusese avertizat să nu le publice, împotriva lui Petru Romoşan”, spune Andrei Voiculescu.
Conform rechizitoriului, Romoşan a susţinut că a publicat operele respective fără să plătească drepturile de autor pentru că aşa se procedează în Occident. După ce, timp de un an de zile, Romoşan este cercetat pentru nerespectarea drepturilor de autor, procurorul Adriana Arhire, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, îl scoate pe Romoşan de sub urmărire penală şi îi dă o amendă administrativă de 1.000 de lei, motivând că autorul “a avut o conduită bună înainte, are studii medii şi e căsătorit”.
Cu toate acestea, Petru Romoşan a continuat să publice colecţiile respective, fără să plătească drepturile de autor. “La 16.12.2008 am depus la dosar dovada faptului că şi după ce a fost sancţionat doar administrativ de Parchet, Petru Romoşan a continuat să valorifice cărţile publice în mod ilicit”, mai spune Voiculescu.
În ianuarie 2009, Romoşan este trimis în judecată la Tribunalul Bucureşti, unde a fost achitat primind o altă amendă administrativă şi obligativitatea de a plăti daune morale de 10.000 de lei.
Dacă ai liceu şi nevastă, nu eşti “pericol social”
La această decizie a Tribunalului Bucureşti au făcut recurs atât Romoşanu, cât şi Voiculescu, care şi-a estimat prejudiciul la 20.000 de lei. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti şi a fost judecat de magistraţii Mihai Oprescu (preşedinte) şi Antoaneta Nedelcu (judecător) care, la sfârşitul anului trecut, au respins apelurile făcute, păstrând decizia tribunalului.
“Modalitatea de săvârşire a faptelor, urmarea produsă, în final protejând şi alimentând un interes general, acela de a asigura culturalizarea maselor, cu toate consecinţele prejudiciante pentru moştenitorul poetului, precum şi profilul moral şi social al inculpatului, justifică aplicarea unei amenzi administrative, faptele prezentând un grad de pericol social cu atingere minimă pentru valorile sociale ocrotite de lege”, arată motivarea magistraţilor Oprescu şi Nedelcu.
Cu alte cuvinte, faptul că Petru Romoşan este căsătorit şi are studii medii (nivel de liceu, n.red.) motivează lipsa unui pericol social. Iar publicarea unor opere literare într-o serie de volume pe care Editura Compania le vinde cu 20 de lei/bucată, fără să plătească drepturile de autor aferente, reprezintă “culturalizarea maselor”.
Pe lângă motivarea magistraţilor, mai trebuie menţionat şi faptul că avocatul lui Petru Romoşan este Viorel Rus, unul dintre fostii preşedinţi ai Tribunalului Bucureşti.
BOX
Într-o notă explicativă, de această dată adresată cărţii, Petru Romoşan dezvăluie motivele care l-au făcut să “culeagă” poeziile incluse în volum.
“Pentru cine am făcut această carte ? În primul rând, pentru copiii de astăzi. Cu speranţa că ea va fi interesantă şi pentru copiii de mâine prin valoarea "inoxidabilă" a majorităţii textelor alese. Am făcut, totodată, selecţia cu gândul la educatorii de astăzi, învăţători şi profesori, la părinţi şi bunici (…) Am avut mereu în minte un popor de copii”, îşi încheie Romoşan nota. Cartea costă 20 de lei, iar o parte din visul lui Romoşan s-a îndeplinit. Dacă românii nu sunt un popor de copii, cel puţin unii dintre magistraţi sunt infantili.
BOX PLUS FOTO VOICULESCU
Înainte de 1989, Andrei Voiculescu, nepotul scriitorului Vasile Voiculescu, a emigrat în Germania şi a fost DJ la postul de radio “Europa Liberă”. În 2000, Andrei Voiculescu s-a întors în România şi a încercat să recupereze moştenirea bunicului său. El a trebuit să se războiască nu doar cu legile restauratorii ale proprietăţii, ci şi cu o serie de edituri care au “piratat” opera poetului Voiculescu. La Cluj, alături de moştenitorii altor scriitori români, Andrei Voiculescu l-a dat în judecată pe Alin Tarţa, patronul mai multor edituri. “El continuă să publice din opera lui Voiculescu fără a plăti drepturile de autor. Am aflat că Tarţa, cu toată urmărirea asta penală, publică în continuare din opera lui Voiculescu fără a-mi fi plătit ceea ce mi se cuvine şi, ca să nu mai fie deranjat de procesul de la Cluj, şi-a deschis o altă editură în Alba Iulia", spune Andrei Voiculescu. Pe numele lui Tarţa au mai depus plângeri şi Alexandru Preda, Nicolae Preda şi Elena Preda, pentru opera lui Marin Preda, Sorin Alexandrescu pentru scrierile lui Mircea Eliade, Ilderim Rebreanu în numele lui Liviu Rebreanu, toti reclamând nerespectarea drepturilor de autor.
BOX PLUS FOTO ROMOSAN
Conform “Cotidianul”, criticul de artă şi scriitorul Petru Romoşan a fost recrutat în 1988 de Securitate sub numele conspirativ “Robert” pentru a da informaţii despre artiştii plastici. Potrivit notei de constatare, CNSAS deţine angajamentul olograf, semnat cu numele real de Petre Romoşanu pe 26 septembrie 1987, în care îşi asumă numele de cod “Robert”, nume sub care s-a angajat să dea informaţii, în special despre pictorii Horia Bernea şi Paul Gherasim.
“Constatând că sus-numitul dovedeşte şi de această dată bunăvoinţă faţă de instituţia noastră, i s-a ridicat problema unei colaborări organizate, fapt cu care a fost de acord. A înţeles că trebuie să ne informeze asupra problemelor, faptelor şi stărilor de spirit care prezintă interes pentru organele de securitate, de la locul său de muncă, în rândul artiştilor plastici şi din alte medii unde are acces”, a scris lt.-col. Ştefan Budecă, care se ocupa de Uniunea Artiştilor Plastici, într-un raport privind recrutarea lui Romoşan.
Răzvan ROBU