Toate persoanele care au căini trebuie să îi identifice și să îi înregistreze conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Mai exact, câinii pot circula în spațiile publice, conform ordinului menționat, numai dacă sunt identificați, înregistrați și dacă proprietarii au asupra lor carnetul de sănătate al acestora.

„În cazul deplasării câinilor în spațiile publice pe teritoriul României, proprietarii acestora au obligația de a deține asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, care atestă efectuarea acriunilor sanitar-veterinare, precum și identificarea și înregistrarea în RECS”, se arată în Ordinul ANSVSA nr. 1/2014.

Persoanele care nu se prezintă la medicii veterinari pentru înregistrarea câinilor pe care-i au riscă să fie sancționați, conform OUG nr. 155/2001, cu amenzi cuprinse între 2000 și 5000 de lei. Totodată, cei care nu-și identifică animalele prin microcipare pot fi sancționați cu sume cuprinse între 5000 și 10.000 de lei.

Câinii care aparțin rasei comune, dar și metișii acestora, trebuie să fie sterilizați, conform OUG nr. 155/2001. Excepție de la această regula fac, de exemplu, câinii utilitari (adică cei folosiți de poliție, jandarmerie, persoanele cu dizabilități etc.).

Proprietarii care nu-și sterilizează câinii, deși sunt obligați să o facă, riscă să fie amendața cu sume cuprinse între 5000 și 10.000 de lei. Aceeași sancțiune este valabilă și pentru persoanele care nu mențin „igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și câile de acces ale spațiilor locative”, potrivit actului normativ.

De asemenea conform OUG nr. 155/2001, uciderea câinilor se face doar de către medicii veterinari și doar prin eutanasiere, astfel că omorârea acestor animale de către persoane neautorizate (sau prin alte metode) este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă penală între 1000 și 10.000 de lei.

Aceeași pedeapsă este valabilă și pentru cruzimile față de animale, la care se adaugă confiscarea caânilor.

Totodată, abandonul câinilor revendicați sau adoptați lăsați fără hrană, adăpost sau tratament medical este interzis, iar cei care fac acest lucru sunt pedepsiți cu închisoare de la doi la cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.