Ani de zile, Business Park Bistrița, parcul industrial din Sărata nu a plătit chirie pentru sediul din buricul târgului, de pe strada Nicolae Titulescu. Instanța a obligat Primăria Bistrița să solicite o chirie pentru cei 37 de metri pătrați ocupați într-o clădire istorică. Ce face Primăria Bistrița? Cere chirie, însă suma este…derizorie și abia ajunge pentru 10 cafele.

Încă de când s-a înființat Business Park Bistrița Sud, Primăria Bistrița, acționar la parcul industrial, i-a oferit un sediu pe strada Nicolae Titulescu, cu o suprafață de 36,9 metri pătrați. Acesta a fost dat în folosință gratuită, prin încheierea unui contract de comodat, prelungit succesiv prin hotărâri ale Consiliului Local. Ultima prelungire a termenului contractului a fost aprobată de Consiliul Local în 2022, pe o perioadă de încă 3 ani, adică până în toamna anul 2025.

Această ultimă hotărâre a fost atacată în instanță de către Instituția Prefectului, pe motiv că doar instituțiile de utilitate publică pot dobândi un drept de folosință gratuită asupra bunurilor proprietate publică. Cum instanța a dat dreptate Instituției Prefectului, Primăria Bistrița s-a văzut nevoită să ceară chirie pentru spațiul situat pe strada Nicolae Titulescu la nr. 6.

Suma cerută de Primăria Bistrița este, însă una derizorie: 200 de lei pe lună. Asta în condițiile în care un spațiu similar, pe piața liberă și situat într-o altă zonă, mai puțin atractivă costă cel puțin 300 de euro.

„Chiria lunară de pornire la licitație va fi de 200 de lei/lună, calculată la nivelul chiriilor aferente anului 2024, la spațiile pe care Municipiul Bistrița are încheiate contracte de închiriere similare”, se arată în hotărârea de Consiliu Local votată de consilieri la ultima ședință ordinară.

Reprezentanții Parcului Industrial mai trebuie să plătească o garanție de participare la licitație reprezentând contravaloarea a două chirii lunare, adică 400 de lei. Termenul de închiriere este de 10 ani, cu drept de prelungire la solicitarea locatarului.

După un an de procese, Primăria Bistrița e obligată să ceară chirie

Această decizie de a percepe chirie vine după ce hotărârea aprobată de Consiliul Local în 2022 a fost atacată în instanță de Instituția Prefectului. Instituția Prefectului a cerut inițial Primăriei Bistrița să anuleze hotărârea și cum acest lucru nu s-a întâmplat, a apelat la instanță.

Prefectura a susținut în instanță faptul că, potrivit codului administrativ, consiliile locale și consiliile județene pot da în folosință  gratuită diferite spații doar instituțiilor de utilitate publică și evident, Parcul Industrial nu se încadra în această categorie, întrucât este organizată ca societate comercială și nu asigură satisfacerea nevoilor esențiale de utilitate și interes public general sau cu caracter social ale colectivităților locale.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Instituției Prefectului și a anulat hotărârea Consiliului Local, prin care parcul industrial era scutit de chirie pentru spațiul pe care-l folosea pe post de sediu:

„Pentru considerentele de fapt şi de drept expuse, nefiind dată cerinţa ca introdusul în cauză Societatea Business Park Bistrița Sud să facă parte din categoria instituţiilor de utilitate publică, regimul juridic privind organizarea şi funcţionarea parcurilor industriale fiind reglementat de Legea nr. 186/2013, fără edictarea unor dispoziţii speciale, derogatorii de la dreptul comun în ceea ce priveşte posibilitatea atribuirii în folosinţă gratuită a unui sediu, bun proprietate publică, în temeiul art.3 şi 18 din Legea nr.554/2004, se va admite acţiunea în contencios administrativ, formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Bistrița-Năsăud, cu consecinţa anulării hotărârea nr.222/27.10.2022 a Consiliului Local al municipiului Bistrița privind aprobarea atribuirii în folosinţă cu titlu gratuit a spaţiului, proprietate publică a municipiului Bistrița, (…), în favoarea Societății Business Park Bistrița Sud SRL, cu destinaţia de sediu social”, este decizia instanței bistrițene.

Consiliul Local nu s-a lăsat, iar lupta s-a mutat la CA Cluj

Consiliul Local a contestat decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud, astfel că dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj. Judecătorii clujeni au menținut decizia dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

„În mod corect instanța de fond (n.r. Tribunalul Bistrița-Năsăud) a identificat în fondul legislativ activ, faptul că dobândirea statutului de utilitate publică este permisă doar în privința asociațiilor și fundațiilor, în mod evident cu respectarea dispozițiilor OG nr.26/2000. (…) ce rezultă din actul constitutiv al Societatea Business Park Bistrița Sud SRL, respectiv constituirea acesteia în baza legii 31/1990 exclude identitatea acestei persoane juridice cu cele nominalizate în OG nr.26/2000 că având posibilitatea de a dobândi statutul de utilitate publică. Împrejurarea ca asociatul unic al societății este autoritate publică, precum și scopul înființării acesteia, nu sunt de natură a permite o altă concluzie în privința statutului real al persoanei juridice Societatea Business Park Bistrița Sud SRL”, se arată în motivarea sentinței.

Amenajarea Parcului Industrial Bistrița Sud a fost finalizată în anul 2015, în proiect fiind investită suma de 25,5 milioane de lei, dintre care 14,4 milioane de lei provenind din fonduri europene.

În cei aproape 10 ani de „viață”, administratorii societății au reușit să închirieze doar aproximativ jumătate din suprafața parcului. Culmea, cealaltă jumătate este inutilizabilă, din cauza reliefului.

Business Park Bistrița Sud a primit în administrare de la Primăria Bistrița 21 de hectare și jumătate de teren. Din această suprafață totală, 11 hectare nu poate fi închiriată firmelor care și-ar dori o relocare sau dezvoltare acolo pentru că suprafața respectivă este pe un deal.

Potrivit unui raport de activitate, suprafața respectivă va fi acoperită cu panouri fotovoltaice, pentru a mai reduce din „pagubă”: „Pentru că această suprafață în pantă este optimă pentru energie verde, respectiv instalarea de panouri fotovoltaice, conducerea SC Business Park SRL poartă discuții cu doi investitori pentru o eventuală colaborare”.

Faptul că nu s-a luat în calcul relieful atunci când s-a ales un teren pentru dezvoltarea parcului industrial nu este singura greșeală. Același raport întocmit de conducerea parcului industrial arată că inclusiv iluminatul public a fost montat greșit încă de la început, ceea ce a dus la o avarie, scump de remediat. Costurile pentru refacerea lucrării au fost evaluate la 100.000 de lei, fără TVA. Din cauza complexității ridicate, abia în a doua parte a acestui an se va remedia problema.

La finalul anului 2023, Parcul Industrial avea 17 rezidenți, care ocupau suprafața de 71.568 de metri pătrați, deci cu puțin peste 7 ha, în partea de jos a parcului. Suprafețele închiriate au generat, în anul 2023 venituri de 109.000 de euro.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.