Persoanele fără adăpost vor fi cazate începând cu anul viitor într-un centru la standarde europene! Primăria Bistriţa a câştigat un proiect în valoare de aproape 1,9 milioane lei din fonduri europene pentru amenajarea unui centru de noapte şi cazare pentru persoane fără adăpost într-un imobil situat pe strada Ion Luca Caragiale numărul 22.
Lucrările au demarat săptămâna trecută şi, potrivit primarului municipiului, Ovidiu Creţu, ar trebui să fie finalizate anul viitor, în luna martie.

Centrul va dispune de un număr de 36 de locuri şi va fi destinat oamenilor străzii atât din Bistriţa, cât şi din alte localităţi, însă pentru cei din urmă vor fi asigurate doar serviciile de urgenţă.
Adăpostul va fi mobilat ca atare, va avea o sală de mese, un cabinet medical, un birou administrativ, centrală termică şi sistem de supraveghere video.
Conform estimărilor municipalităţii, prin crearea acestui adăpost fenomenul cerşetoriei pe raza oraşului ar putea fi redus cu 20 de procente.

Casă pentru 36 de oameni ai străzii

Proiectul primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu, de a amenaja într-un imobil situat pe strada Ion Luca Caragiale din municipiu un adăpost pentru oamenii străzii începe să prindă contur.
Firma care a câştigat licitaţia în vederea executării lucrărilor, SC GENERAL EURO CO BM SRL, s-a apucat săptămâna trecută de treabă, astfel că centrul va fi funcţional în luna martie a anului viitor.
Potrivit informaţiilor furnizate săptămâna trecută de primarul oraşului, Ovidiu Creţu, într-o conferinţă de presă, organizată cu ocazia predării amplasamentului către constructor, centrul va avea o capacitate de 36 de locuri, cu 16 mai multe decât actualul centru de cazare temporară din municipiu. Dintre acestea, 24 vor fi destinate bărbaţilor şi 12 femeilor, iar durata maximă a serviciilor de care poate beneficia o persoană nu poate depăşi 300 nopţi pe an.
Centrul va fi destinat oamenilor străzii atât din municipiu, cât şi din alte localităţi, doar că pentru cei din urmă vor fi asigurate numai serviciile de urgenţă. Cât priveşte dotările, adăpostul va fi mobilat corespunzător nevoilor acestor oameni, va avea o sală de mese, un cabinet medical unde cei bolnavi vor fi trataţi, o centrală termică proprie, un birou administrativ , precum şi sistem de supraveghere video. De asemenea, cu această ocazie vor fi create şi 12 locuri de muncă.

Creţu critică birocraţia din România

Primarul Ovidiu Creţu şi-a exprimat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă nemulţumirea vis-a-vis de felul în care birocraţia din România pune serioase piedici absorbţiei de fonduri europene, în condiţiile în care dosarul privind finanţarea centrului a fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu doi ani în urmă.
Edilul a declarat că „cererea de finanţare a fost depusă în data de 03.06.2009, iar acum suntem în aprilie 2011. Înainte să o depunem, circa o jumătate de an am lucrat noi la documentele pe care le-am avut de pregătit – planul urbanistic, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, etc. Pentru a putea preda acest amplasament a trebuit să aşteptam mai mult de doi ani. Asta din cauza birocraţiei care există în anumite sectoare ale administraţiei centrale”.

Primăria vrea mai puţini cerşetori

Problema cerşetorilor este una veche în micul nostru burg. Fie că te plimbi pe stradă, mergi la biserică sau stai la o terasă şi serveşti o cafea, peste tot oamenii străzii îţi ies în cale şi îţi cer un leu-doi pentru a-şi cumpăra o pâine.
Oamenii legii nu reuşesc să facă mare lucru în privinţa lor, deşi mereu îi avertizează, amendează sau îi fugăresc în alte locuri. Unii dintre ei au fost chiar condamnaţi la închisoare contravenţională, dar, pentru că nu au din ce trăi şi unde locui, revin în stradă.
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Bistriţa spun că imobilul de pe strada Dornei, în care sunt cazate momentan persoanele fără adăpost, este degradat, iar condiţiile de cazare şi calitatea serviciilor specifice nu pot fi asigurate în conformitate cu nevoile actuale. La această oră, spaţiile de cazare fac faţă unui număr maxim de 20 de persoane, iar serviciile oferite sunt limitate, deoarece în organigramă nu există medic, asistent medical, coordonator centru şi nici spălătorie. În plus, deşi anual sunt identificate 40-60 de persoane care trăiesc pe străzi, fie că sunt din Bistriţa sau doar tranzitează oraşul, posibilitatea de asistare a acestora este foarte redusă, pentru cazarea temporară folosindu-se doar două dormitoare.
Totuşi, prin crearea acestui adăpost, reprezentanţii Primăriei Bistriţa estimează că se va ajunge la o reducere a fenomenului cerşetoriei pe raza municipiului cu 20 de procente.
Acum, centrul de cazare de pe strada Dornei „găzduieşte” 14 oameni ai străzii care, după finalizarea lucrărilor la adăpostul de pe Ion Luca Caragiale numărul 22, se vor muta în „casă nouă”.
Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.2 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”.
Valoarea totală a proiectului este de 1.888.526,40 lei, inclusiv TVA, din care 1.318.661,00 lei reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului, 1.120.861,85 lei, valoarea nerambursabilă din FEDR, 171.425,93 lei, valoarea nerambursabilă din bugetul naţional, iar 26.372,22 lei reprezintă contribuţia beneficiarului.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.